Kako da koristite zajedno retinol i niacinamid za najbolji efekat protiv starenja

by | novembar 29, 2023
Kako koristiti retinol i niacinamid za najbolje efekte protiv starenja

Retinol i niacinamid su apsolutne zvezde svake antiage nege. Nema efikasnijih od njih. Ali, kako da kombinujemo retinol i niacinamid za najbolje rezultate?

Niacinamid i retinol su popularni sastojci za negu kože. Sam po sebi, svaki od njih pomaže da se umanje mrlje na koži, ublaže akne, ujednači ton kože i neutrališu znaci starenja.

Ako trenutno koristite proizvod koji sadrži jedan od ovih sastojaka, možda se pitate da li bi upotreba niacinamida i retinola zajedno mogla biti efikasnija i da li je bezbedno da ih kombinujete. Neki sastojci se, na kraju krajeva, ne mešaju dobro sa drugima. U ovom članku ćemo detaljnije istražiti oba ova sastojka i da li je dobra ideja da ih kombinujete kao deo vaše rutine nege kože.

Članak se nastavlja posle reklama

Da li je bezbedno koristiti niacinamid i retinol zajedno?

Ne slažu se svi sastojci za negu kože dobro. Neke kombinacije imaju kontraefekat. Na sreću, bezbedno je mešati niacinamid i retinol. U stvari, smatra se da kombinacija ima brojne prednosti.

Šta je niacinamid?

Niacinamid, ili nikotinamid, je oblik niacina (vitamin B3) rastvorljiv u vodi. To je jedan od osam vitamina B koji su vam potrebni da biste ostali zdravi. U vašem telu, niacinamid pomaže u popravljanju DNK i kontroli upala. Takođe povećava ćelijsku energiju, što omogućava vašim ćelijama da obavljaju osnovne hemijske aktivnosti. Kada se primenjuje lokalno, niacinamid ima dodatne prednosti. Često se koristi da pomogne u kontroli:

znaci starenja
bubuljice
rozacea
atopijski dermatitis
autoimuni poremećaji stvaranja plikova
hiperpigmentacija
svrab (pruritis)
oštećenja od sunca

Članak se nastavlja posle reklama

Kako niacinamid deluje?

Ove prednosti niacinamida su posledica nekoliko mehanizama. Prema studiji iz 2014. godine, niacinamid kontroliše nuklearni faktor-kB (NF-kB), protein uključen u upalni proces. Ovaj antiinflamatorni efekat je koristan za iritaciju i crvenilo kože. Studija iz 2017. godine takođe je otkrila da smanjuje aktivnost ćelija koje proizvode sebum, voštanu, masnu supstancu koju proizvode lojne žlezde vašeg tela. Ovo može pomoći u smanjenju proizvodnje sebuma i izbijanja akni. Prema studiji iz 2013. godine, niacinamid smanjuje hiperpigmentaciju inhibirajući enzime uključene u proizvodnju melanina. Takođe pomaže vašoj koži da zadrži vodu, što poboljšava kožnu barijeru i održava je hidratizovanom. Zbog ovih prednosti, niacinamid se koristi u mnogim proizvodima za negu kože. Generalno se dobro podnosi i smatra se bezbednim za osetljivu kožu.

Šta je retinol?

Retinol je oblik retinoida koji možem da dobijemo bez recepta. Retinoidi su izvedeni iz vitamina A, esencijalnog hranljivog materija potrebnog vašem telu za imunitet, vid i ćelijsku komunikaciju. U nezi kože, retinol je dobro poznat sastojak. Često se koristi u proizvodima za smanjenje ili lečenje:

Članak se nastavlja posle reklama

bubuljice
znaci starenja
hiperpigmentacija

Retinoidi, uključujući retinol, deluju na različite načine. Prema studiji iz 2017. godine, retinoidi kontrolišu akne smanjujući proizvodnju sebuma. Studija iz 2015. godine takođe je otkrila da retinol ima sposobnost da inhibira enzime koji uništavaju kolagen. Ovo, zauzvrat, može pomoći u povećanju sinteze kolagena. Ovaj efekat jača kožu i poboljšava izgled bora. Ali za razliku od niacinamida, retinol je povezan sa neželjenim efektima. Poznato je da izaziva iritaciju i upalu, a može dovesti do:

Članak se nastavlja posle reklama

crvenilo
osećaj pečenja
zategnutost
suvoća i ljuštenje
fotosenzitivnost

Obično se ovi neželjeni efekti vremenom poboljšavaju.

Članak se nastavlja posle reklama

Koje prednosti da očekujemo kada zajedno koristimo retinol i niacinamid?

Korišćenje niacinamida i retinola zajedno može da ima mnogo prednosti. Ovo važi i ako se nalaze zajedno u istom proizvodu, ali i ako kombinujete dva proizvoda u istoj rutini nege.

Starija laboratorijska studija iz 2008. godine ispitivala je kombinaciju niacinamida i retinola. Studija je otkrila da niacinamid smanjuje iritaciju i suvoću izazvanu RA. Pored toga, studija iz 2017. godine otkrila je da krema sa retinolom sa hidratantnim sastojcima, uključujući niacinamid, izaziva manje iritacije. Ovo sugeriše da ako koristite proizvod koji takođe sadrži niacinamid, koji može da zaštiti vašu kožnu barijeru, možda ćete imati koristi od retinola, ali sa manje neželjenih efekata.

Studije su takođe otkrile da formule koje sadrže niacinamid i retinol mogu biti korisne za vašu kožu. U studiji iz 2016. godine, krema sa retinolom sa niacinamidom, heksilresorcinolom i resveratrolom poboljšala je tonus kože i znake starenja. Studija iz 2012. godine takođe je otkrila da je zajedničko korišćenje retinola, nikotinamida i 7-dehidroholesterola bezbedno i efikasno za akne.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako koristiti retinol i niacinamid za najbolje dejstvo protiv starenja?

Retinol i niacinamid se mogu kombinovati u jednom proizvodu, što može biti lakše i pogodnije. Ali možete kupiti i zasebne proizvode pa ih koristiti paralelno.

Ako koristite ove sastojke u odvojenim proizvodima, preporučuje se da prvo primenite niacinamid, a zatim retinol. Prvo nanošenje niacinamida može pomoći u zaštiti vaše kože od efekata retinola. Bilo da koristite ovu kombinaciju odvojeno ili pomešanu u jednom proizvodu, uvek pratite uputstva proizvođača. Ne primenjujte češće nego što je navedeno.

Kako koristiti zajedno retinol i niacinamid – zaključak

Niacinamid je nežan sastojak za negu kože koji pomaže u smanjenju znakova starenja, promene boje i fleka. Retinol ima slične prednosti, ali je jači od niacinamida. Takođe je poznato da izaziva iritaciju, crvenilo i suvu kožu. Spajanje ova dva sastojka je bezbedno i može olakšati upotrebu retinola. Niacinamid pomaže u hidrataciji kože, što smanjuje rizik od iritacije izazvane retinolom. Niacinamid i retinol se mogu kombinovati u jednom proizvodu ili koristiti kao odvojeni proizvodi. Za najbolje rezultate, pratite uputstva proizvoda i izbegavajte upotrebu češće nego što je navedeno.

Članak se nastavlja posle reklama
Galina Zhigalova/istock/gettyimagesplus