Ne nervirajte se bez razloga jer stres „ubija“ kožu

Koliko je stres opasan za našu kožu i Neočigledni znaci koji vrište da hitno morate da posetite kozmetičara

by | jul 5, 2022
Koliko je stres opasan za našu kožu i Neočigledni znaci koji vrište da hitno morate da posetite kozmetičara

Mnogi problemi su uzrokovani stresom. Verovatno ste čuli ovaj izraz više puta. Ali koliko ozbiljno to shvatamo? U jednoj od najnovijih studija, naučnici sa američkog Univerziteta Jejl otkrili su da je hronični stres povezan ne samo sa propadanjem kože, već i direktno sa njenim starenjem!

Možemo reći da stres „napada“ našu kožu na nekoliko frontova zahvaljujući dve glavne supstance: Adrenalin i hormon stresa kortizol.

Adrenalin izaziva vazospazam, što dovodi do kršenja mikrocirkulacije u koži: Izgledate umorno i dosadno. Takođe je poremećena ishrana kose i noktiju, zbog čega se oni lome.

Takođe, ne zaboravite da povećanje nivoa adrenalina pojačava miris znoja! Menja se pH nivo kože, što smanjuje njene zaštitne funkcije. U ovom slučaju se javlja flora povoljna za razvoj gljivica i bakterija, koja se može manifestovati u obliku različitih osipa.

Druga supstanca sa „brzim odgovorom“, kortizol, izaziva aktiviranje sebuma, što dovodi do začepljenja pora sebumom, što dovodi do akni.

Pod uticajem kortizola, aktiviraju se i posebni enzimi metaloproteinaze, koji su sposobni da unište proteinske ćelije, uključujući kolagen i elastin. A oni su, kao što znamo, odgovorni za glatkoću i mladost kože.

Šta se može učiniti da se smanji efekat stresa na kožu?

Ako je osoba pod stresom, onda je za njega pogodna pozitivna stimulacija, odnosno nisko-traumatske procedure koje će pomoći koži da se oslobodi upale. U ovu grupu procedura spadaju blagi hemijski pilingi, fotopodmlađivanje, razne vrste masaža, biorevitalizacija, mezoterapija vitaminskim koktelima, botulinum terapija itd.

Koje procedure pomažu u brzom zaustavljanju efekata stresa?

Ako je osoba izašla iz stanja stresa, ali su posledice, kako kažu, „očigledne“, onda je vredno povezati efikasnije metode stimulacije: lasersko podmlađivanje, ultrazvučni lifting lica, RF-lifting.

Međutim, ne mogu se sve procedure izvoditi leti zbog rizika od pigmentacije. Zbog toga bi moderni tretmani laserskog podmlađivanja koje ne zagreva kožu, već deluje na nju uz pomoć akustičnih talasa bili adekvatniji i smanjili rizike od pigmentacije da budu minimalni čak i leti.

Kako smanjiti stres?

Da bi koža ostala zdrava, morate se pridržavati jednostavnih, ali važnih pravila:

Spavati najmanje 7 sati dnevno, šetati na svežem vazduhu, ne zloupotrebljavati alkohol i pušenje, koristiti razne tehnike opuštanja (vežbe disanja, joga, aromaterapija, itd.). morske kupke).odvar od soli i četinara, meditacija i dr.).

Ako smatrate da nije moguće izaći na kraj sa stresom, potrebno je da se obratite psihologu, psihoterapeutu pa čak i hipnoterapeutu. Ne štedite vreme i novac za sebe, a efekat neće dugo trajati. Koža, kosa i nokti će postati jaki i zdravi!

GlobalStock/iStock/Getty Images Plus via Getty Images