Prirodni retinol: 6 sastojaka kojima vredi dati šansu protiv bora

by | januar 30, 2023
prirodni retinol

Kada je retinol u pitanju, ne može se poreći da dominira kada je anti-age nega u pitanju. Dermatolozi i brojna istraživanja ističu da pomažu u smanjenju bora, stimulišu proizvodnju kolagena, čini kožu elstičnijom i ujednačavaju ten. Ipak, mogu izazvati iritacije i neželjene rekacije na koži. Ukoliko vam ne odgovara ili pak želite da pružite priliku prirodnim sastojcima, za ovih šest sastojaka kažu da su prirodni retinol.

Prirodni retinol: 6 sastojaka kojima vredi dati šansu

@dermatology.doctor Alternative to retinol in pregancy? 🤰 #dermatology #dermatologist #pregnancyskin #pregnancyskincareroutine #retinoid #bakuchiol #skinhacks #skintok #learnontiktok #fypシ #fyp #foryou ♬ original sound – Bernardo

Bakuchiol: najpoznatiji prirodni retinol

Bakuchiol je možda najpoznatija i dobro proučavana alternativa, sa rezultatima koji su najsličniji retinolu. Potiče iz listova i semena biljke babchi i, iako nije derivat vitamina A, ima sličan efekat jer podstiče proizvodnju kolagena. Takođe deluje i protiv crvenila na koži, smanjuje vidljivost flekica i ujednačava teksturu.

Članak se nastavlja posle reklama

Glavna prednost u odnosu na retinol? Pogodniji je za osetljive tipove kože. U stvari, u direktnoj studiji koja je upoređivala ova dva sastojka, pokazalo se da oba sastojka poboljšavaju bore, neujednačen ten i elastičnost kože – ali bakuchiol ne izaziva iritacije. Takođe, trudnice i dojilje ga mogu koristiti, za razliku od retinola.

Ulje šipurka

Istraživanje je pokazalo da ulje šipurka sadrži male količine retinoične kiseline. A kako strunjaci navode, retinol mora pretvoriti u retinoičnu kiselinu na koži pre nego pruži bilo kakav efekat. Osim toga, „odlično je za regeneraciju kože, povećanje proizvodnje kolagena i vraćanje sjaja umornom tenu“, kaže specijalista. Bogato je masnim kiselinama koje štite kožnu barijeru i sprečava gubitak vlage. Ipak nema istraživanja koja ga upoređuju sa retinolom.

Članak se nastavlja posle reklama

Rambutan: voćni prirodni retinol

Postoje brojne informacije na internetu koje navode da je rambutan, tropsko voće, prirodni retinol. Ipak, stručnjaci navode da nema dobrih naučnih podataka koji bi podržale tvrdnje da on poboljšava proizvodnju kolagena. Ipak, rambutan može imati solidne efekte protiv starenja kože zbog visokog sadržaja antioksidanasa koji mogu da smanje znakove starenja kože.

Članak se nastavlja posle reklama

Ulje semena šargarepe

Dobijeno od semena divlje šargarepe, bogato je beta-karotenom, a istraživanje pokazuje da može pomoći u regeneraciji ćelija. Pored toga, bogata je i antioksidansima (vitamini C i E, kao i vitamin A, koji se u koži može pretvoriti u retinol), a nedavno istraživanje pokazalo da je efikasan za podmlađivanje kože.

Članak se nastavlja posle reklama

Ulje morskog bučka (morska krkavina)

Morska krkavina je bogata vitaminima, mineralima i hranljivim materijama. Tačnije, ulje morske krkavine se često koristi u nezi kože, uglavnom zbog visoke koncentracije antioksidanata, uključujući karotene, vitamine E i C i flavonoide. Bogato je esencijalnim masnim kiselinama, što ga čini izuzetno hranljivim sastojkom.

Iako je dejstvo na kožu još uvek nepotvrđeno, bilo je nekoliko studija koje pokazuju da ulje morske krkavine podstiče proizvodnju kolagena i pomaže u zaceljivanju rana.

Članak se nastavlja posle reklama

Azelaična kiselina

Ona se prirodno nalazi u žitaricama (pšenica, ječam i raž), a takođe se prirodno stvara na našoj koži uz pomoć kvasca — Malassezia furfur — koji je deo naše normalne flore kože. Iako nema istraživanja koja ga direktno upoređuju sa retinolom, postoji mnogo preklapanja između prednosti ova dva sastojka.

Na primer, azelaična kiselina je takođe sjajan sastojak u borbu protiv akni: „Deluje protiv bakterija koji izazivaju bubuljice, smanjuje upalu i crvenilo, pilinguje kožu i smanjuje proizvodnju keratina koji može dovesti do zapušenih pora“, kaže specijalista. Pored toga, pokazalo se da deluje protiv fleka na licu, zbog čega se koristi za lečenje melazme i post-inflamatorne hiperpigmentacije.

Članak se nastavlja posle reklama
Miljana MomirovićJLco - Julia Amaral/GettyImagesPlus