Ljuštenje kože zbog retinola: Evo kako da rešite problem

by | 11 novembra, 2022
ljuštenje kože zbog retinola

Retinol je jedan od najefikasnijih kozmetičkih sastojaka. Ako ste početnik u svetu nege retinolom verovatno ste se se suočili sa njegovom jedninom i najvećom manom: retinoidno čišćenje.  Ljuštenje kože zbog retinola se može zaustaviti – evo kako

 

Bilo da imate tvrdoglave akne ili ste na svojoj prvoj antiage misiji, tek –  postoji velika šansa da ste počeli da razmišljate o retinolu ili upravo počeli da ga koristite. Retinol je jedan od najboljih i najefikasnijih dostupnih sastojaka protiv starenja i akni, potvrđuju dermatolozi, ali i upozoravaju da njegove koristi ne dolaze bez pojedinih neželjenih efekata.

 

Za šta je dobar retinol?

Retinoidi su veoma efikasni kada je ćelijski metabolizam i promet ćelija u pitanju, Stoga pomažu stavranje sloja mladih ćelija na površini kože. Upravo to i želimo zar ne? Ovo dolazi u kompletu sa jednom manje željenom situacijom: ovakvo delovanje može izazvati začepljenje, izbijanje, crvenilo i/ili ljuštenje tokom početne faze prilagođavanja.

Ova alarmantna faza je poznata kao retinoidno čišćenje. Priznaćete, prilično je nezgodno kada počnete nešto da koristite da bi vam koža postala lepa, a onda primetite da koža počinje da se ljušti. Zašto se ovo događa?

 

Šta je zapravo retionoidno čišćenje?

Reč purging se prevodi kao pročišćavanje ili čišćenje — a to je upravo ono što se dešava vašoj koži tokom prve faze čišćenja retinoida. Retinoidi rade na ćelijskom nivou kako bi normalizovali obnavljanje kože. Tamo gde imate akne ili mitisere, zapušene pore, retinoidi će sve što se krije u dubokim slojevima kože izvući na površinu. A pošto je retinol prilično efikasan u svim svojim delovanjima, može se odgoditi da počnu da vam izbijaju akne ili bele bubuljice. Kod nekih drugih, pojaviće se crvenilo, ljuštenje i opšta iritacija kože, posebno na delovima lica gde je koža najtanja, kao što su oko nosa i usta.

Koliko god da ovo izgleda kontra od onoga što očekujemo od retinola, nema mesta za paniku. Ovo je samo znak da retinol deluje: on iz vaše kože izbacuje sve ono što ne valja, a što je duboko zakopano. Izdržite i sledeća faza je: čista i lepa koža.

Druga dobra vest? Faza čišćenja retinoida ne traje večno. Iako se njeno trajanje razlikuje u zavisnosti od tipa kože,  uobičajeno je da ljuštenje kože zbog retinola traje oko četiri nedelje. Vreme da se zabrinete i razmislite o prestanku korišćenja retinola nastupa nakon osam nedelja, ukoliko neželjeni efekti traju sve vreme.

 

Ljuštenje kože zbog retinola: kako ublažiti neželjene efekte?

Ako primetite neželjenu reakciju na vaš retinoid, vaša prva pomisao može biti da prestanete sa upotrebom, ali nemojte. Ako sada odustanete zaustavićete napredak koji ste ostvarili.

Ono što možete da uradite jeste da minimizirate svoju dnevnu rutinu. Koristite nežno sredstvo za čišćenje, lokalni retinoid i hidratantnu kremu. Ne  zaboravite da tokom dana koristite SPF jer uz retinol koža postaje osetljiva na sunce.

Retinol može da transformiše vašu kožu, ali i da joj oduzme potrebnu vlagu. Ovo je posebno značajno ako koristite kremu protiv akni sa retinolom. Tada obavezno koristite bogatu hidratantnu kremu da biste popravili barijeru kože.

 

Kako koristiti retinol da bi se sprečilo ljuštenje kože?

Najpre, prestanite da koristite retinol svakodnevno i smanjite ga na dva do tri puta nedeljno da biste svojoj koži dali malo više vremena da se aklimatizuje. Kada otkrijete da možete da se nosite sa nanošenjem retinola dva do tri puta nedeljno, postepeno povećavajte broj koripćenja do 5 puta nedeljno.

Važno je da ne uzimate velike količine retinola, jer nije uvek više bolje. Prekomerna upotreba retinola može da izazove više štete nego koristi, pošto je on prilično jako sredstvo. Ako imate osetljivu kožu, trebalo bi da obratite pažnju i na koncentraciju retinola te da razblažite serum ako je potrebno.

U početku, bilo bi dobro da retinol koristite nakon hidratatne kreme – ovaj trik smanjuje šanse za ljuštenje kože. Kada koristite retinoid, izbegavajte pilinge i agresivna sredstva za čišćenje. Takođe, nije poželjno da koristite retinol u kombinaciji sa salicilnom kiselinom ili AHA i BHA.

 

Ne plašite se

Ne dozvolite da vas ideja o retinoidnom čišćenju spreči da osetite korist od ovog kozmetičkog sastojka svetske klase. Izuzetak su ljudi sa rozaceom, oni bi trebalo da se uzdrže od korišćenja ovog derivata vitamina A.

People Images/GettyImagesPlus


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.