Miris parfema i raspoloženje: Kako prafemi utiču na našu psihu?

by | novembar 21, 2022
miris parfema i raspoloženje

U kakvoj su vezi miris parfema i raspoloženje, saznajte u tekstu u nastavku.

Što se tiče kozmetičkih proizvoda, miris je jedan od najmoćnijih. Određeni mirisi mogu izazvati sve vrste emocija, koje su lične za svakoga od nas. Pravi miris može povećati  samopouzdanje, podstaći osećaj blagostanja, pa čak i smiriti anksioznost. To je takođe razlog zašto je parfem tako subjektivan i zašto različite ljude privlače različite note ili određene porodice mirisa.

A koja je tačno veza između našeg uma i naših olfaktornih čula? Naime, naš olfaktorni sistem ima intimnu vezu sa drugim delovima našeg mozga, posebno oblastima povezanim sa emocijama, pamćenjem i učenje.

S obzirom na to gde se nalaze naše mirisne „sijalice“ (u neposrednoj blizini mozga), često povezujemo mirise sa iskustvima, koja zauzvrat imaju povezane emocije. Pored toga, zbog duboke veze između ovih oblasti, mirisi mogu direktno uticati na to kako se osećamo kada dođemo u kontakt sa njima.

A osim individualnih ukusa i iskustava, postoje određene porodice mirisa koje mogu izazvati određene emocije i promovisati različite aspekte blagostanja.

Miris parfema i raspoloženje

Cvetni miris

Porodica cvetnih mirisa je široka, ali svakako može biti odlična za promovisanje smirenosti, pozitivnosti i smanjenja osećaja stresa i preopterećenosti.

Budući da su tako popularna kategorija mirisa, cvetni mirisi takođe mogu pružiti osećaj blaženog bekstva, oslanjajući se na sećanja iz naše prošlosti i sadašnjosti.

Da li nam omiljeni parfem zaista pristaje? Ova 4 znaka će to otkriti!

 

 Citrusni miris parfema i raspoloženje

Ako ste uvek smatrali da su oštri, prodorni mirisi citrusa okrepljujući, niste pogrešili. Mirisi poput limuna i narandže daju nam sigurnu energiju koja nam daje povećanje samopouzdanja i performansi, dajući nam osećaj da možemo da se nosimo sa nadolazećim izazovima.

Zahvaljujući energičnom osećaju koji izazivaju citrusni mirisi, takođe možete iskusiti povećanje produktivnosti sa svetlucavim mirisom pored sebe.

Začinski mirisi i arome

Nakon osećaja avanture ili neočekivanog preokreta? Porodica začina koja se često zanemaruje ima svoj jedinstveni skup prednosti za mozak.

Zajedničke osobine, u porodici začina, promovišu fokus i ravnotežu, utiču na budnost i smanjenje osećaja umora.

Mošusni miris parfema i raspoloženje

Mošus je veličanstveni deo svake mirisne mešavine, jer je povezan sa osećajem prizemljenosti, sigurnosti i može podstaći povezanost među ljudima.

Dobro se slaže sa umirujućim cvetovima, pikantnim citrusima i začinima koji podižu raspoloženje, zbog čega je uobičajena nit i bazna nota brojnih parfema.

 

Lepota i zdravljeYuri_Arcurs/iStock/Getty Images Plus via Getty Images