Nedelju dana bez šminke – Godišnji odmor za kožu lica

by | mart 5, 2020
sminka devojka lepota

Većini žena kozmetika je sredstvo za isticanje lepote, ali i prikrivanje mana. Međutim, dermatolozi tvrde da svakodnevno nanošenje šminke opterećuje kožu lica, zbog čega bi bilo dobro da preskočite šminkanje bar nedelju dana. Razliku ćete brzo uočiti.

Ukoliko ne nanosite make up na vaše lice primetićete razne benefite poput prirodnog sjaja kože, manjih pora i smanjenog mašćenja. Ako baš volite da ste stalno doterane svedite nanošenje šminke na lake i inovativne proizvode! Kako biste se podstakle da odložite pudere, palete za konturisanje, karmine i senke za oči, evo par činjenice kakva će vaša koža biti kada je oslobodite pritiska.

devojka lice zdravlje voda

Pore na licu će delovati uže

Tečni puder, rumenilo i bronzer su lepi na koži, ali ove mikro-čestice se sakupljaju u našim porama sa svakim nanošenjem. Uz aero-zagađenja i smog iz vazduha, prljavština se skuplja u porama, što čini da se one pune i šire tokom vremena.

Članak se nastavlja posle reklama

Iako se pore ne smanjuju kada nanesete šminku, izbacivanjem šminke smanjujete punjenje pora, i uz redovno čišćenje, one će izgledati uže, a lice glatko.

Nećete imati bubuljice

Kada koristite više šminke, više toksina stavljate na kožu, pogotovo ako četkice ne čistite svaki dan i na sve to dodate nakupljene bakterije. Ova prljavština u kombinaciji sa bakterijama može uzrokovati i upale i stoviriti bone bubuljice. Ako pokušate da šminkom prekrijete akne, upadate u začarani krug. Zato ćete primetiti da će vam se lice pročistiti ako odložite šminku barem na nedelju dana.

devojka lice akne lepota

Članak se nastavlja posle reklama

Imaćete hidriranu i odmornu kožu

Izbacivanjem šminke bar na kratko vaša suva koža će se hidrirati i odmoriti, dok šminka remeti prirodni proces obnove ćelija kože.  Kod suve kože, proces ljušćenja kože je sporiji – šminka ga dodatno usporava i mrtve ćelije kože duže ostaju na površini. Nenošenje šminke znači čistu površinu kože koja može da se nesmetano obnavlja, piše lepaisrećna.

Članak se nastavlja posle reklama

Smanjićete alergijske reakcije na šminku

Šminka sadrži iritirajuće supstance poput parabena, sulfata, metala, parfema i pigmenata, koji mogu izazvati alergijske reakcije. Među njima je i konktaktni dermatitis koji se ispoljava crvenilom i suvoćom na koži i može dovesti do upale. Ako ste od onih koji su skloni iritacijama i crvenilu kože, odmaranje lica od šminke je najbolje rešenje za vas.

Imaćete manje bora uz manje šminke

Dermatolozi se slažu oko najpoznatije kontroverze oko šminke: ista šminka kojom prekrivamo bore ih zapravo pogoršava. Tokom vremena, šminka se nakupi u fine linije i bore, čime privlači pažnju baš na ono što želite da prikrijete. Ponekad mlađe izgledate bez šminke.

Članak se nastavlja posle reklama

inteligencija mladost lepota

Koža će se manje mastiti

Eliminisanjem šminke iz beauty rutine, pružićete svojoj koži mogućnost da prodiše i da se manje masti. Sloj tečnog pudera koji se pomeša sa sebumom izgleda kao da imate sloj ulja na sebi. Zbog toga ćete primetiti da se koža manje masti, kada se ne šminkate.

Članak se nastavlja posle reklama

Koža će biti odmorna i blistava

Nakon perioda adaptacije kože na njene prirodne procese koji nisu ometeni šminkom, primetićete da vaša koža deluje sveže i odmorno uz prirodan sjaj. Dakle, dobićete efekat sličan hajlajteru, ali bez make upa.

krema za lice lepota

Ne nanošenje šminke je interesantno kako biste odmorili lice na nedelju ili tokom leta ili godišnjeg odmora. Uostalom, „no make up“ trend je veoma popularan na društvenim mrežama i među poznatim ličnostima. Na vama je da odlučite hoćete li sebi priuštiti takvu vrstu odmora.

Članak se nastavlja posle reklama

Foto: Guliver/Getty

Tagovi: