Ne zadržavajte suze: One su dobre za vaše fizičko i psihičko zdravlje

by | mart 5, 2020
devojka suze lepota zdravlje

Da li često plačete i posle plakanja osećate olakšanje? Ne zadržavajte suze, pustite ih neka teku, one vam mogu rešiti niz zdravstvenih problema.

Kada osetite da će vam krenuti suze, gde god da se nalazite, ne sputavajte ih. Pustite ih neka idu, iako ste u autobusu, na poslu, u školi ili na ulici. Niste ni svesni koliko zdravstvenih dobrobiti činite sebi ukoliko ih ne zadržite.

Suze smanjuju stres

Istraživanje iz 2014. godine otkrilo je da kada se isplačete smanjite nivo stresa u organizmu. Rezultat plakanja nije odmah vidljiv pa ćete ga možda uočiti tek nakon nekog vremena kada telo počne da se opušta i smiruje. Prema rečima istraživača, plakanje aktivira parasimpatički nervni sistem koji, kada se aktivira, ima umirujuće delovanje na mozak.

suze stres devojka zdravlje

Članak se nastavlja posle reklama

Suze snižavaju krvni pritisak

Povišen pritisak je ozbiljna stvar i može da izazove nih zdravstvenih problema, kao što su moždani udar, demencija, infarkt, zastoj srca, pa i prestanak rada bubrega. Dobra vest je da, prema nekoliko istraživanja, plakanje snižava krvni pritisak, drži ga u normali i umiruje puls.

Oslobađaju vas nagomilanih toksina

Suze koje teku iz vaših očiju dok plačete mogu da očiste određene nečistoće s njih, kao što su dim i prašina. Kada lijete suze vaše suznice ispiraju toksine koji se zbog nagomilanog stresa nakupljaju u telu. Uklanjanje toksina pomaže u smanjivanju nivoa kortizola u telu, zbog čega ćete se osećate znatno bolje. Zbog toga su opuštenost i smirenost ono što sledi posle reke suza.

zena suze zdravlje

Članak se nastavlja posle reklama

Suze čine da se osećate mirno i usredsređeno

Ako se pitate zbog čega ste agresivni i stalno anksiozni, trebalo bi da znate da definitivan odgovor na to ne postoji. Promene raspoloženja mogu da nastanu iz mnoštva različitih razloga. Jedan od njih je nagomilavanje mangana u telu. Kada plačemo, višak mangana sa suzama izlazi iz tela. To smanjuje njegovu koncentraciju u organizmu i pomaže vam da se osećate mirno i usredsređeno.

zena suze plac zdravlje

Članak se nastavlja posle reklama

Smanjuju fizičku bol

Kada osećate fizičku bol desi se da suze same krenu iz oka. Njih nekoliko se otkotrlja i na ovaj način telo smanjuje osećaj bola. Istraživanje je otkrilo da, osim što vas smiruju, suze oslobađaju oksitocin i endorfin. Ove hemikalije utiču na dobro osećanje kod ljudi i mogu da umanje fizički i emocionalni bol.

Foto: Guliver/Getty

Članak se nastavlja posle reklama