Akne na dekolteu i leđima: Koji su uzroci i kako da ih se rešite?

by | septembar 19, 2023
Akne na dekolteu i leđima

Akne na dekolteu i leđima su veoma čest problem sa kojim se veliki broj nas suočava. Evo šta sve treba da znate o ovom problematičnom stanju kože i kako možete da se izborite sa njim.

Akne na dekolteu i leđima: Problem koji ruši samopouzdanje

Devojke i žene koje imaju ovaj problem često ne nose dekoltirane haljine i majice bez leđa zbog akni i izgleda njihove kože. Ovaj problem utiče na samopouzdanje što ima posebne posledice. Upravo zbog toga je neophodno da znate kako da se izborite sa njima.

Uzroci za pojavljivanje akni

Uzroci za pojavu akni na licu i bilo gde na telu su isti. Najverovatnije da za to postoje i određeni faktori poput odeće koja pojačava znojenje i lučenje sebuma ili nepravilna nega ovog područja.

Članak se nastavlja posle reklama

Međutim, smatra se i da lokalizacija upale na određenim delovima tela ukazuje na neke unutrašnje probleme u organizmi. Ovakav stav su imaju stručnjaci koji koriste istočnu medicinu i oni se služe mapama ljudskog tela. Dakle, problem na određenom delu kože, ističe problem koji se nalazi unutar tela.Ipak, čak i oni tvrde da nije moguće postaviti 100% tačnu dijagnozu na osnovu ovakvih učenja.

Sa naučnog stanovišta, akne su hronična bolest koja se pogoršava u zavisnosti od unutrašnjih i spoljašnjih faktora. Evo koji su glavni uzroci za akne na dekolteu i leđima:

 • Bilo kakve bolesti
  Dakle, ako se suočavate sa aknama, ne treba isključiti mogučnost postojanja bilo kakvog unutrašnjeg faktora. Obično se akne javljaju u dobi od 12 do 19 godina, a ako nastave da vas muče nakon 25. godine, onda postoji jasna hormonska neravnoteža. Ove kožne promene mogu biti prouzrokovane i problemima u gastrointestinalnom traktu ili promenama u crevnoj mikroflori.
 • Mikrob R. Acnes
  Ovaj mikrob izaziva najčešći tip akni – Acne Vulgaris. Ovaj mikroorganizam se dobro ukorenjuje na koži nekih ljudi, ali ne kod svih. Ovo se dešava zbog sastava sebuma koji se inače i menja zbog povećanja nivoa hormona testosterona.
 • Aktivna proizvodnja sebuma
  Ponekad se akne javljaju zahvaljujući genetskoj predispoziciji. Ako su se vaši roditelji imali akne, vrlo verovatno se to prenelo i na vas.
 • Spoljni faktori
  Ovaj tip akni se nazivaju kontaktne ili kozmetičke akne. Mogu biti izazvane nepravilnom negom, navikama u ishrani ili čak promenom klime.

Akne na dekolteu i leđima: Kako da ih se rešite?

Postoji nekoliko načina koje možete da pokušate kada je ovaj problem u pitanju. Naravno, konsultacija sa lekarom je uvek najbolje rešenje, ali osim toga, evo šta možete da isprobate.

Članak se nastavlja posle reklama
 • Promena ishrane
  Konzumiranje previše masne i slatke hrane može izazvati upalu. Telo ne može samostalno da razgradi masti kroz gastrointestinalni trakt, pa tu ulogu preuzima koža. Kao rezultat, povećava se lučenje lojnih žlezda, a u njihovim kanalima dolazi do zapaljenja. Zbog toga je važno da prilagodite ravnotežu masti u ishrani. Proste šećere svedite na minimum, a rafinisani šećer u potpunosti izbacite iz ishrane.
 • Vodite računa o problematičnom delu 
  Akne često imaju žene koje imaju smanjenu stopu deobe ćelija. U ovom slučaju, rožnate ljuske začepljuju kanale lojnih žčezda stvarajući upalu. Dakle, prvenstveno odaberite kozmetičke proizvode u konsultaciji sa kozmetologom. Potom, pažljivo proučite etikete proizvoda. Ukoliko ste skloni preteranom lučenju sebuma izbegavajte komedogene komponente poput: vazelina, silikona, lanolina i ulja od pšenične klice, kakao i kokosovog putera. Umesto njih birajte proizvode sa antiinflamatornim komponentama kao što su kamilica ili žalfija.
  Kada odaberete odgovarajuće proizvode, onda pravilno očistite kožu. Za svakodnevnu negu birajte proizvode na bazi gela. Jednom u dve nedelje koristite piling sa lakim kiselinama i enzimima. U svakom slučaju nikada nemojte istiskivati bubuljice i nemojte koristiti četke za čišćenje kože.
 • U slučaju promene klime
  Ako idete negde gde je visoka vlažnost i visoka temperatura, to može pogoršati vaše stanje sa kožom. U tom slučaju, nemojte preterivati sa sunčanjem. Umereno izlaganje UV zračenju može imati pozitivan efekat, a preterivanje će samo pogoršati situaciju.

Da li treba da se obratite lekaru?

Upornost i konzistentnost su veoma važni kod izbijanja akni. Ukoliko pokušate da se izborite sa njima, a one samo nastave da se množe, vreme je da posetite lekara. On će prvenstveno identifikovati uzrok akni. Ovo može zahtevati opsežno istraživanje. Često se uzima kultura kože da bi se uočile bakterije i odredili antibiotici. Pored toga, rade se hormonski testovi.

Akne na dekolteu i leđima: Kako se leče?

Da bi se akne izlečile, veoma je važno eliminisati njen uzrok. Da bi to bilo uspešno, lekar često prepisuje terapiju lekovima za unutrašnju ili spoljnu upotrebu. Osim toga, jedan od efikasnijih metoda lečenja je fototerapija – svetlosni tretman. U zavisnosti od težine stanja u kom je vaša koža, možda će vam trebati 5 do 10 sesija. Pored toga, postoji mogućnost i laserskih procedura koji povećava imunitet kože, smanjuje proizvodnju sebuma i sužava pore.

Članak se nastavlja posle reklama

Savet za kraj: Ono što je veoma važno da znate jeste da masna koža, nije nužno i problematična koža sa aknama. Dakle, pre nego što započnete sa bilo kakvim lečenjem najbolje bi bilo da otkrijete vaš tip kože, potom i šta je uzrok akni, a onda prionite na posao. Srećno!

Voyagerix/GettyImagesPlus,