Zašto se javljaju izbočine nakon brijanja i kako da ih se rešite?

by | avgust 22, 2023
Izbočine nakon brijanja

Ako se brijete, verovatno ste nekad imali izbočine nakon brijanja. Osim što ružno izgledaju, još uz to i peckaju i svrbe. Međutim, da li znate zašto se javljaju i kako da ih eliminišete?

Šta su izbočine nakon brijanja?

Ova pojava poznata je i pod nazivom pseudofolikulitis barbae i nastaje brijanjem. Uklanjanje dlake sa tela žiletom preseca folikul dlake i ostavlja ga sa oštrim i šiljastim vrhom. Ovaj vrh se ponekad savija nazad u kožu i to dovodi do izbočina. Dakle, izbočine su u suštini, urasle dlake. To podrazumeva da dlake rastu unutra umesto prema spolja pošto ćelije nastavljaju da se formiraju oko rasta dlake.

Mediderm® MP spray

Kvržice nakon brijanja izgledaju kao mala, upaljena područja i pojavljuju se na licu, preponama, ispod pazuha i a nogama. Simptomi su svab, crvenilo, blaga osetljivost i bol.

Koji su uzroci kvržica nakon brijanja?

Svaka vrsta uklanjanja dlaka može dovesti do ove pojave jer se nova dlaka zaglavi ispod kože. Ukoliko koristite brijač, veoma je važno u kom smeru se brijete. Iako mnogi od nas to rade u suprotnom smeru od rasta dlake, zapravo bi trebalo da bude suprotno.

Još jedan čest uzrok za nastanak izbočina je suvo brijanje. Ovakvo uklanjanje dlaka ne dozvoljava da se dlake dovoljno navlaže što povećava rizik od upaljenih dlaka. Pored toga, često korišćenje istog brijača takođe može biti problematično jer tupe i zarđale oštrice mogu dovesti do iritacije kože.

Kako sprečiti izbočine nakon brijanja?

Ključ za njihovo sprečavanje leži u metodi uklanjanja dlaka. Preporučljive su depilacija voskom ili epilatorom jer uklanjaju dlake u korenu što dovodi do tanje i mekše dlake. Lasersko uklanjanje dlaka je takođe jedna od sjajnih opcija. Takođe, korišćenje krema za uklanjanje dlaka koje razgrađuju dlake neposredno ispod površine kože mogu biti od pomoći.

Ako želite da koristite brijač, onda morate dobro pripremiti kožu. Navlažite kožu toplom vodom i stavite kremu ili gel za brijanje pre nego što započnete proces.

Kako lečiti kvržice od brijanja?

One obično same zarastaju tako da nije potreban poseban protokol lečenja. Međutim, ako želite da ubrzate proces, vruća obloga može pomoći u smanjenju iritacije i upale. Takođe, pokušajte da se suzrdžite da ih ne grebete i ne trljate jer bi to moglo dovesti do dalje iritacije. Ako primetite znake ozbiljne infekcije poput drenaže ili teške upale, najbolje je da se obratite lekaru.

Prostock-Studio/GettyImagesPlus