Kako sprečiti akne od sunca: Zlata vredni saveti

by | jun 23, 2023
Kako sprečiti akne od sunca

Kako sprečiti akne od sunca? Sa pojačanim znojenjem i aktivnostima na otvorenom tokom toplijih meseci, za očekivati je da se pojave problemi s bubuljicama.

Da biste izbegli akne, maksimalno vodite računa o higijeni i uklonite sve iz dnevne rutine što može začepiti pore.

Kako sprečiti akne od sunca: Šta je važno?

1. Pređite na laganu hidratantnu kremu

Zamenite teške hidratantne kreme na bazi vazelina za lakšu hidratantnu kremu na bazi gela ili vode. Mnogi lagani hidratanti su bez ulja i nekomedogeni. Smanjenje količine ulja koje se nanosi na kožu pomaže u sprečavanju bubuljica. Teži ovlaživači na bazi vazelina obično imaju mineralno ulje u sebi, koje je komedogeno i zapušava pore. Ovlaživači na bazi vode ili gela imaju hidratantni efekat bez začepljenja pora jer su bez ulja.

2. Koristite proizvode za negu kože i šminku bez ulja

Uverite se da su svi vaši proizvodi bez ulja ili nekomedogeni, uključujući kremu za sunčanje. Ovlaživači koji sadrže ulje mogu lako začepiti pore tokom toplijih meseci. Ovo važi i za šminku. Možda se plašite da bi krema za sunčanje mogla da vam zapuši pore ili da pogorša postojeće akne. Ali dermatolozi naglašavaju da je krema za sunčanje zaista važan deo zaštite kože od preranog starenja, oštećenja od sunca i raka kože. Osobe čija je koža sklona aknama treba da budu posebno pažljivi da izbegnu opekotine od sunca, koje mogu da isuše kožu, povećaju lučenje sebuma i uzrokuju akne.

3. Kako sprečiti akne od sunca: Ne dodirujte lice!

Često tokom dana dodirujemo svoje lice a da toga  nismo ni svesni. S tom navikom treba odmah raskrstiti, jer se koža izlaže prljavštini i bakterijama koje uzrokuju akne.

4. Menjajte jastučnicu dva puta nedeljno

Vaša jastučnica je verovatno nakupila ozbiljnu količinu bakterija, koje mogu doprineti aknama. Da biste rešili ovaj problem, menjajte jastučnicu na svaka 3 do 4 dana.

5. Koristite čiste peškire

Vlažni peškiri predstavljaju odlično stanište za bakterije koje izazivaju akne. Zato koristite isključivo čiste peškire za lice.

Očistite četkice za šminkanje jednom nedeljno

Prema Američkoj akademiji za dermatologiju, četkice za šminku su „plodno tlo za bakterije“ i treba ih prati svakih 7 do 10 dana. Isto važi i za sunđere za nanošenej šminke.

Radite češće piling lica

Bar jednom nedeljno uradite piling lica. To će otpušiti pore, ublažiti hiprepigmentacije i omogućiti bolju apsorpciju sastojaka za negu kože. Samo budite oprezni s kiselinama leti i obavezno nakon pilinga nanesite SPF.

Suzi Media Production/gettyimages.co.uk