11 načina da sprečite prevremeno starenje kože

by | septembar 26, 2023
prevremeno starenje kože

Kako da zaustavite prevremeno starenje kože? Evo 11 korisnih saveta

 

Mnoge stvari uzrokuju starenje naše kože. I dok sa nekima moramo da se pomirimo, postoji čitav niz stvari koje ubrzavaju starenje a protiv kojih možemo efikasno da se borimo.

Jedna stvar koju ne možemo promeniti je prirodni proces starenja. To igra ključnu ulogu. Vremenom, svi dobijamo vidljive linije na licu. Prirodno je da naše lice izgubi deo svoje mladalačke punoće. Primećujemo da nam koža postaje tanja i suvlja. Naši geni u velikoj meri kontrolišu ove promene i tu zaista ne možemo mnogo.

Možemo uticati na drugu vrstu starenja koja utiče na našu kožu. Naše okruženje i izbor načina života mogu uzrokovati prerano starenje naše kože. Medicinski izraz za ovu vrstu starenja je „spoljno starenje“. Preduzimajući neke preventivne radnje, možemo usporiti efekte koje ova vrsta starenja ima na našu kožu.

Kako sprečiti prevremeno starenje kože?

Kako ljudi stare, prirodno je da iskuse tanju, suvlju kožu i povećanje bora i drugih znakova starenja. Međutim, vaše okruženje i izbor načina života ponekad mogu uzrokovati prerano starenje vaše kože. Da biste sprečili prerano starenje kože, dermatolozi sa sertifikatom odbora preporučuju pridržavanje ovih jednostavnih saveta.

11 načina da sprečite prevremeno starenje kože

Sunce igra glavnu ulogu u prevremenom starenju naše kože

Druge stvari koje radimo takođe mogu da stare našu kožu brže nego što bi to bilo prirodno. Da bi pomogli svojim pacijentima da spreče prerano starenje kože, dermatolozi svojim pacijentima nude sledeće savete.

Zaštitite kožu od sunca svaki dan

Bez obzira da li provodite dan na plaži ili obavljate poslove, zaštita od sunca je neophodna. Možete zaštititi svoju kožu traženjem hlada, pokrivanjem odećom koja štiti od sunca — kao što su lagana košulja sa dugim rukavima, pantalone, šešir sa širokim obodom i sunčane naočare sa UV zaštitom — i korišćenjem kreme za sunčanje širokog spektra, SPF 30 (ili više) i vodootporan. Kremu za sunčanje treba nanositi svaki dan na svu kožu koja nije prekrivena odećom. Za efikasniju zaštitu potražite odeću sa oznakom ultraljubičastog zaštitnog faktora (UPF).

Nanesite sredstvo za samopotamnjivanje radije nego pocrnite

Svaki put kada pocrnite, prerano starite kožu. Ovo važi ako pocrnite na suncu, solarijumu ili drugoj opremi za sunčanje u zatvorenom prostoru. Svi emituju štetne UV zrake koji ubrzavaju starenje vaše kože.

Ako pušite, prestanite

Pušenje u velikoj meri ubrzava starenje kože. Uzrokuje bore i bez sjaja, žućkast ten.

Izbegavajte ponavljanje izraza lica

Kada napravite izraz lica, kontrahujete mišiće ispod. Ako više godina stežete iste mišiće, ove linije postaju trajne. Nošenje naočara za sunce može pomoći u smanjenju bora uzrokovanih žmirenjem.

Jedite zdravu, dobro izbalansiranu ishranu

Nalazi nekoliko studija sugerišu da konzumiranje puno svežeg voća i povrća može pomoći u sprečavanju oštećenja koja dovode do preranog starenja kože. Nalazi istraživačkih studija takođe sugerišu da ishrana koja sadrži mnogo šećera ili drugih rafinisanih ugljenih hidrata može ubrzati starenje.

Pijte manje alkohola

Alkohol je grub na koži. Dehidrira kožu, a vremenom i ošteti kožu. Ovo može učiniti da izgledamo starije.

Vežbajte većinu dana u nedelji

Nalazi nekoliko studija sugerišu da umerena vežba može poboljšati cirkulaciju i ojačati imuni sistem. Ovo, zauzvrat, može koži dati mlađi izgled.

Očistite kožu nežno

Čišćenje kože može iritirati kožu. Iritiranje kože ubrzava starenje kože. Nežno pranje pomaže u uklanjanju zagađenja, šminke i drugih supstanci bez iritacije kože.

Operite lice dva puta dnevno i nakon jakog znojenja

Znojenje, posebno kada nosite šešir ili kacigu, iritira kožu, pa je potrebno da operete kožu što je pre moguće nakon znojenja.

Nanesite hidratantnu kremu za lice svaki dan

Hidratantna krema zadržava vodu u našoj koži, dajući joj mlađi izgled.

 

 

Maksym Belchenko/istock/gettyimagesplus