Koliko često se sme koristiti kozmetika sa kiselinama?

by | januar 17, 2023
kiselina u kozmetici

AHA, salicilna, voćne… kozmetika sa kiselinama poznata je po svojoj efikasnosti, ali i još jednom osobini: prilično je agresivna. Zato, opravdano je da se pitate: Koliko često smem da koristim kozmetiku sa kiselinama?

Koje kiseline sadrže kozmetički proizvodi?

U kozmetici se uglavnom koriste alfa-hidroksi kiseline (Alfa-Hidro-Acid) (AHA) i polihidroksi kiseline. Prve kiseline uključuju glikolnu, mlečnu, bademovu, jabučnu i limunsku kiselinu. Najpopularnija kiselina među polihidroksi kiselinama je laktobionska kiselina.

Najpopularnije u kućnoj upotrebi su AHA kiseline. Među kozmetičkim proizvodima sa njihovim dodatkom možete pronaći: pene za umivanje, gelove za čišćenje, tonik losione, serume, pilinge. Imajte na umu da koncentracija AHA u kozmetičkom proizvodu za kućnu upotrebu ne bi trebalo da prelazi 10%, a nivo pH treba da bude najmanje 3,5%.

Članak se nastavlja posle reklama

Koliko često se smeju koristiti AHA kiseline?

AHA kiseline su postale nezaobilazni pomagači u borbi za lepu i zdravu kožu. Posebno su popularne kod žena sa problematičnom kožom. U ovom slučaju, upotreba kiselina je moguća čak i na dnevnoj bazi. Redovna večernju upotreba je moguća i kod seruma sa vitaminom C (limunska kiselina).

Kada prvi put koristite AHA proizvod, preporučuje se da uradite test na poleđini ruke. Ovo je posebno neophodno za osetljivu kožu. Na ovom testu ne bi trebalo da bude jakog peckanja, osipa i drugih simptoma netolerancije. Ako se oni pojave, morate odmah prestati da koristite kozmetički proizvod.

Kako koristiti kiseline u kozmetici spram tipa kože

Koliko često ćete koristiti kiseline, najpre zavisi od vašeg tipa kože.

Članak se nastavlja posle reklama

Masna koža sklona aknama koristi piling kiselinama.  U slučaju masne kože, kiseline imaju baktericidni efekat, smanjuju verovatnoću razvoja cicatricialnih promena u akni, sprečavaju hiperpigmentaciju. Kiseline za negu masne kože mogu da se koristena dnevnoj bazi.

Suvoj koži takođe su potrebne AHA da bi radile na povećanju nivoa vlage u epidermisu. Kiseline u ovom slučaju sprečavaju prerano starenje i koriste se nekoliko puta nedeljno u obliku seruma, maski, niskokoncentrisanih pilinga.

Članak se nastavlja posle reklama

Pigmentiranoj koži treba dodati i AHA jer sprečavaju razvoj pigmentacije ili se bore protiv postojećih. Učestalost i način upotrebe kiselina u slučaju pigmentovane kože određuje isključivo lekar.

 

Članak se nastavlja posle reklama
gpointstudio/gettyimagesplus

Tagovi: