Naduvenost lica tokom leta: Ovako ćete ga se rešiti

by | avgust 20, 2023
Naduvenost lica

Zbog visokih temperatura, naduvenost lica u jutarnjim časovima je prilično česta pojava koja brine mnoge dame bez izuzetka.

Pored hroničnih bolesti kao što su kardiovaskularni problemi, dijabetes i problemi sa bubrezima, postoji niz drugih razloga koji dovode do oticanja lica čak i ako ste poptuno zdravi. Negujete kožu ali i dalje je prisutno?

U nastavku pogledajte šta je potencijalni uzrok ali i kako da to sprečite.

Članak se nastavlja posle reklama

Naduvenost lica tokom leta: Ovako ćete ga se rešiti

Pre svega, najvažniji uzrok su visoke temperature. Usled prekomernog isparavanja vlage tokom leta, telo pokušava da zadrži vodu, a odliv krvi u srce kroz vene se usporava i tu nastaje takozvana „stagnacija“ tečnosti. Drugim rečima, formira se edem. U nogama je oticanje još izraženije jer je brzina i intezitet protoka krvi u njima niži.

Osim toga, drugi važan faktor koji izaziva naduvenost lica je nedovoljan unos proteina. Prepoznaćete ga po kesicama ispod očiju usled oticanja. Međutim, kakve veze imaju proteini? Činjenica je da su vrlo važan deo našeg organizma. U stanju su da privuku vodu i zadrže je u telu. Leti, zbog vrućina, ako ne konzumirate dovoljno proteina, rezultat može biti oticanje, koje je tokom visokih temperatura posebno izraženo.

Kako sprečiti i ublažiti naduvenost lica?

Ako nemate nikakvih problema sa kardiovaskularnim sistemom i bubrezima, odgovor je sasvim očigledan. Popijte neophodnu količinu tečnosti (oko 2l), uspostavite ishranu sa dovoljno vlakana i proteina (0,8g na 1kg telesne težine). Na ovaj način ćete sprečiti da dođe do oticanja lica.

Članak se nastavlja posle reklama

Takođe, previše uljane i guste teksture proizvoda za negu lica mogu izazvati dodatnu naduvenost lica i formiranje kesica ispod očiju. Potražite laganije teksutre na bazi vode, bar u letnjem periodu kada je rizik od edema najveći.

Neki gel-kreme i maske za očnu regiju imaju osvežavajući efekat, rashlađuju, pomažu u smanjenju otoka i ujednačavaju ten. Dobro poznati trik sa hladnom kašikom može biti od pomoći.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Miljana Momirović fizkes/GettyImagesPlus