Nega kombinovane kože: Ovo su pravila koja morate da sledite

by | jun 13, 2023
Nega kombinovane kože

Nega kombinovane kože podrazumeva održavanje ravnoteže između proizvoda za suvu i za masnu kožu. Ovih nekoliko saveta će vam u tome pomoći.

Nega kombinovane kože: Šta je mešoviti tip kože?

Kombinovani ili mešoviti tip kože podrazumeva da jedan deo lica ili kože sija od sebuma i masnoće, dok na primer delovi sa strane pate od suvoće. Postoji jednostavan test pomoću kog možete da utvrdite da li imate mešoviti tip kože: Očistite kožu i nanesite proizvode na nju. Nakon dva sata čvrsto pritisnite list maramice na lice i pogledajte otiske. Ako vidi trag na maramici, a istovremeno osećate zatezanje na obrazu, onda verovatno imate mešoviti tip kože.

Na mestima gde je lice (čelo, nos i brada) najizloženije suncu, vetrovima i lošem vremenu, tu treba pojačati zaštitu. Ovde se javljaju proširene pore, mitiseri, akne. Sa druge strane, preostale zone pate od dehidracije što znači da su sklone pojavi prevremenih bora. Glavna strategija prilikom nege mešovite kože jeste održavanje ravnoteže.

Tretirajte delove lica različito

Nemoguće je pronaći jedan univerzalni proizvod koji će vam pomoći na svim delovima kože. Za masnu kožu odaberite najlakši hidratant, a bilo bi sjajno ako bi on imao i dodatnu funkciju borbe za borbu protiv akni. Za suvu kožu je potrebno duboko i ozbiljno vlaženje.

Nega kombinovane kože: Nežno čišćenje

Obavezno koristite sredstva za čišćenje lica koja su nežna. Uglavnom oni koji se bore sa aknama biraju jake proizvode, ali kada je kombinovana koža u pitnaju, to je greška. Zapravo, oni stvaraju kontraefekat dodatno isušujući suvu kožu i stimulišući masnu da proizvodi još više sebuma. Odlučite se za nežni proizvod koji je rastvorljiv u vodi koji nakon čišćenja neće ostavljati efekat zategnutosti.

Pranje lica toplom vodom

Vruća voda uništava hidrolipidni sloj kože što slabi zaštitu, ali izaziva i svrab i ljuštenje. Zbog toga je topla voda na sobnoj temperaturi ono što vam treba. Nakon pranja, obavezno nanesite hidratantni serum.

Upotreba tonika

Masna i suva koža imaju različite pH ravnoteže. Da biste održali ravnotežu, upotreba tonika nakon umivanja je prvi korak ka rome. Međutim, obratite pažnju da proizvod ne sadrži alkohol jer to dodatno isušuje kožu.

Nega kombinovane kože: Piling

Uradite lagani piling najmanje dva puta nedeljno. Čak iako sve radite kako treba, ali preskačete piling, koža će izgledati umorno. Piling je veoma koristan za sprečavanje začepljenih pora i izbijanja akni.

Koristite kreme za sunčanje

Njih je potrebno koristiti kod svih tipova kože, ali kod kombinovanog tipa je krema za sunčanje neophodna. Na ovaj način ćete izbeći osipe na masnim zonama. Birajte proizvode sa mineralnim filterima kako biste izbegli sjaj koje ove vreme daju.

Koristite vitamin A

Vitamin A je veoma moćan antioksidans koji je efektan u borbi protiv slobodnih radikala i bakrerija. On pomaže u ubrzavanju procesa obnove ćelija, a akne teže izbijaju. Koristite ih u kombinaciji sa sastojcima poput retinola ili tretinoina.

 

 

Anna Bizon / EyeEm / GettyImagesPlus