Omega masne kiseline za lice: Koliko su delotvorne?

by | decembar 13, 2022
omega masne kiseline za lice

Kada čujete omega 3 masne kiseline verovatno pre pomislite na riblje ulje  nego na negu kože. Ali, nauka je dokazala da su one itekako delotvorne za negu lica

Omega masne kiseline su jedan od onih jedinstvenih sastojaka koji se nalaze na granici između sveta zdravlja i lepote, čije prednosti koža može da oseti i kada uzimamo suplemente i kada ih nanosimo lokalno, kao kreme ili serume.

Šta su omega masne kiseline?

Ah, ovde nam treba hemija. Omega masne kiseline su nezasićene masne kiseline koje sadrže jednu ili više dvostrukih veza između atoma ugljenika. Ako imaju jednu dvostruku vezu, zovu se mononezasićene masne kiseline. Ako imaju više od jedne dvostruke veze, zovu se polinezasićene masne kiseline.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Kakve omega masne kiseline postoje?

Omega-3 masne kiseline: Najčešće u ovoj kategoriji su alfa-linolenska kiselina (ALA), eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA). Sve su to važne komponente ćelijskih membrana u vašem telu i imaju niz dobro poznatih zdravstvenih prednosti. Od upravljanja holesterolom, preko smanjivanja upalnih procesa, pa do razvoja mozga.

Omega- 6 masne kiseline: Linolna kiselina, koja se nalazi u biljnim uljima, jedna je od najčešćih omega-6 masnih kiselina.

Članak se nastavlja posle reklama

Omega- 9 masne kiseline: Oleinska kiselina je najčešća omega-9 masna kiselina.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Kako se razlikuju omega masne kiseline?

Omega-3 i -6 masne kiseline su polinezasićene, dok su omega-9 mononezasićene, ali najveća razlika je u tome što su omega-3 i -6 esencijalne masne kiseline, što znači da ih telo ne može samo proizvesti. Sva tri tipa imaju veoma slične prednosti za kožu. Međutim, nauka je najviše proučavala dejstvo omega-3 i omega-6 kielina na kožu.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Omega masne kiseline za lice: sve prednosti

Masne kiseline pomažu u održavanju zdravlja i jačine spoljašnjeg sloja kože, a zatim sprečavaju gubljenje vlage, dok istovremeno pomažu da se površina kože zagladi. Omega masne kiseline koje se koriste lokalno, odnosno preko krema, gelova i seruma, takođe mogu imati antiinflamatorna i antibakterijska svojstva.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Ko treba da koristi omega masne kiseline za lice?

Iako neki brendovi počinju da dodaju omega masne kiseline u svoje formulacije, u većini slučajeva, omega masne kiseline za lice koristimo u vidu biljnih ulja. Iako nisu sva ulja jednaka, neka od onih koja su bogata omega masnim kiselinama imaju  i negativnu stranu: tendenciju da budu komedogena ili začepljuju pore. Zato, oni koji imaju akne treba da budu pažljivi tokom upotrebe ulja.

 

Kako ih koristiti omega masne kiseline za lice?

Možete ili potražiti proizvod koji direktno uključuje masne kiseline, ili potražiti proizvode koji sadrže biljna ulja bogata omega masnim kiselinama. Neki od najčešćih su: šafranik (omega-6), suncokret (omega-6 i -9), šipak (omega-6 i -3) i ulje semena crne ribizle (omega-6). Možete koristiti ova ulja umesto hidratantne kreme, ili, za dodatnu vlagu, preko hidratantne kreme.

Članak se nastavlja posle reklama

 

prostockstudio/gettyimagesplus