Ožiljci od akni: Ovi kozmetički proizvodi stvarno pomažu

by | jun 3, 2023
Ožiljci od akni

Ako vas muče ožiljci od akni, verovatno već znate koliko su uporni. Ipak, uz prave aktivne sastojke i tretmane efikasno ćete ih ublažiti.

Pre svega, važno je napraviti razliku u ožiljcima i hiperpigmentacijama (fleke). Ožiljci od akni su mala udubljenja i ispupčenja na koži. S druge strane, hiperpigmentacije su privremene diskoloracije, obično u braon i crvenim tonovima. U odnosu na fleke, ožiljci su trajniji i teško ih je se rešiti jer su to u stvari povrede na koži.

Ako želite da ih ublažite, pripremite se jer vam otkrivamo sve što treba da znate.

Članak se nastavlja posle reklama

Ožiljci od akni: Ovi kozmetički proizvodi stvarno pomažu

Počnite sa prevencijom

Da biste sprečili da se ožiljci pogoršaju, kao i da nastanu novi, počnite sa prevencijom. Pojedini tretmani protiv akni takođe pomažu i protiv ožiljaka. U odnosu na kozmetičke proizvode koji su dostupni u drogerijama i parfimerijama, topikalni lekovi koje možete dobiti na recept od dermatologa su daleko efikasniji.

Kada je u pitanju svakodnevna nega, potražite serume i kreme sa ovim sastojcima:

  • salicilna kiselina (smanjuje pojavu akni i vizuelno smanjuje proširene pore, ubrzava prolazak bubuljica i drži sebum pod kontrolom)
  • retinol (ubrzava obnovu ćelija i deluje protiv ožiljaka, smanjuje pojavu akni i neutrališe hiperpigmentacije)

Hiperpigmentacije od akni

Pre nego što počnete sa lečenjem ožiljaka, vredi se pozabaviti i diskoloracijama jer one značajno utiču na izgled ranica na licu. Kada ujednačite boju ožiljaka sa ostatkom tena, vizuelno ćete ih učiniti manje vidljivim. Hiperpigmentacije mogu biti u crvenim ili braon tonovima, a zapravo nastaju zbog povrede kapilara koju izazivaju akne ili zbog UV zračenja.

Članak se nastavlja posle reklama

Da biste ujednačili flekice, potražite kozmetičke proizvode sa sledećim sastojcima:

  • vitamin C (posvetljuje flekice i čini ten blistavim)
  • niacinamid (ujednačava hiperpigmentacije i obnavlja kožnu barijeru)
  • retinol
  • AHA kiseline (nežno pilinguju kožu kako bi otkrili ujednačen ten i smanjuju pojavu akni)

Ožiljci od akni: Kozmetički tretmani

Kada su u pitanju ožiljci, za retinoide se često kaže da zaista dobro deluje protiv njih ali je potrebno nekoliko meseci za rezultate. Idealno bi bilo koristiti kozmetičke preparate po preporuci dermatologa jer su drogerijski često niskih koncentracija da bi postigli efekat protiv tako ozbiljnog kožnog problema.

Članak se nastavlja posle reklama

S druge strane, kozmetički tretmani pružaju rezultate mnogo brže i efikasniji su. Najpopularniji zbog rezultata koje pružaju su:

  • laseri (neabrazivni, poluabrazivni i abrazivni)
  • dermapen (mikroiglice u kombinaciji sa plazmom koja je bogata trobocitima i ubrzava zarastanje)
  • mikrodermoabrazija (uklanja oštećenja kože, bore, sitne ožiljke, hiperpigmentacije…)

Ožiljci mogu ozbiljno poljuljati samopouzdanje, posebno zbog toga što se teško prekrivaju šminkom. Najvažnije je prihvatiti ih kao deo sebe i osećati se jednako lepo spolja (što i jeste), kao i iznutra.

Članak se nastavlja posle reklama
Miljana Momirović Yuliya/GettyImagesPlus