Početničke greške koje pravimo s retinolom

by | 14 januara, 2024
Početničke greške koje pravimo s retinolom; prelepa, negovana žena nanosti retinol na lice

Počevši od tridesetih preporučljivo je uključiti retinol u negu lica. Ali pokušajte da izbegnete početničke greške koje pravimo s retinolom.

Da li razmišljate o tome da počnete da koristite retinol, ali ne znate kako to da uradite ili sa kojim da počnete? Da li ga već koristite, ali se niste konsultovali sa stručnjakom i niste sigurni da ovaj aktivni sastojak u vašem slučaju „radi“? Dermatolog odgovara na sva ova pitanja i skreće pažnju na uobičajene greške koje pravimo pri upotrebi retinola.

Dr Arantxa Arana, dermatolog na klinici Pérez Sevilja, objašnjava šta sve radim pogrešno nakon godinu dana korišćenja retinola sa idejom da podmladimo kožu, smanjimo bore i fleke, postignemo bolju teksturu kože…

Koje su najčešće početničke greške koje pravimo s retinolom

Ne radite retinizaciju ispravno

„Ne počinjite progresivno sa upotrebom retinola da biste retinizirali kožu i izbegli iritaciju. Još jedna greška je preuveličavanje učestalosti upotrebe i doze retinola. Vaša koža treba da se upozna sa ovim novim sastojkom. Primena retinola u visokim koncentracija svake noći može ugroziti kožnu barijeru i iritirati kožu. Ako počnete sa ovim aktivnim, morate to raditi progresivno. Počnite sa proizvodom sa niskom koncentracijom retinola dva puta nedeljno, a zatim povećajte na tri puta nedeljno nakon dva meseca“ preporučuje dr Arantxa Arana.

Ne birate pravu koncentraciju prema svojoj koži

„Druga greška je neprilagođavanje koncentracije retinola tipu kože i njenim potrebama. Ne možete početi da koristite retinol sa previsokim koncentracijama jer može izazvati iritaciju i ljuštenje. Preporučljivo je otići kod dermatologa da vam tačno kaže dozu koja vam je potrebna i kako treba da počnete. Na primer, ako imate osetljivu kožu, počnite sa malim dozama. A ako imate masnu kožu (u zavisnosti od stanja kože) može početi s većim dozama“, kaže dr Arantxa Arana.

Nanosite retinol ujutru

„Još jedna uobičajena greška je nanošenje retinola ujutru. Direktna sunčeva svetlost može degradirati retinol i ugroziti njegovu aktivnost. Retinol je fotosenzitivan, zbog čega je kozmetička ambalaža neprozirna, kako bi se sprečilo da svetlost promeni proizvod. Osim toga, on je fotosenzibilizujući aktivni sastojak, što znači da može da izazove reakciju kože kada je izložena suncu. Uvek ga treba primenjivati u noćnoj rutini“, upozorava dr Arantxa Arana.

Ne koristite redovno SPF

„Kao što sam ranije pomenula, pošto je u pitanju fotosenzibilizujući aktivni sastojak, neophodna je primena kreme za sunčanje širokog spektra (i njeno obnavljanje na svaka dva sata). To će sprečiti moguće fleke, prerano starenje kože, ali i ozbiljnije probleme sa kožom, kao što jemelanom“, objašnjava doktorka.

Koristite previše retinola

„Nanošenje previše retinola na kožu je još jedna uobičajena greška. Neki mogu biti u iskušenju da koriste veliku količinu retinola ili visoku koncentraciju retinola kako bi brzo postigli bolje rezultate. Međutim, ovo je mit koji kruži koji, naravno, nije istina. Zzapamtite da je manje više i koža će vam biti zahvalna. Prekomerni piling kože izaziva iritaciju, crvenilo i dehidraciju i samim tim menja zaštitnu barijeru kože. Preporučena količina je veličine zrna graška“, ističe Dr Arantxa Arana, dermatolog na klinici Pérez Sevilja.

Nanosite retinol na vlažnu kožu

„Iako neki proizvodi bolje deluju kada se nanesu na vlažnu kožu radi bolje apsorpcije (pošto je koža propusnija), ovo pravilo ne važi za tretman retinolom. Nanošenje na vlažnu kožu omogućava retinolu da prodre dublje u kožu, što može izazvati veću iritacija“, kaže stručnjak.

Niste strpljivi

„Biti nestrpljiv i ne dati retinolu dovoljno vremena da deluje je još jedna uobičajena greška. Bilo koji proizvod zahteva minimalno vreme primene pre nego što se vide rezultati, a isto važi i za retinol. Neće transformisati vašu kožu preko noći. Takođe nije potrebno povećavati upotrebu da biste dobili brže rezultate, jer to koži može doneti više štete nego koristi. Uz doslednu upotrebu retinola, obično se primećuju značajne promene između 3 i 6 meseci. Bilo da ga koristite zbog hiperpigmentacija, fleke ili bora, nemojte imati nerealna očekivanja“, savetuje Dr Arantxa Arana.

seb_ra/gettyimages.co.uk