Problematična koža: Šta narušava zaštitnu barijeru kože

by | septembar 14, 2023
Problematična koža: Šta narušava zaštitnu barijeru kože; devojka gleda svoj odraz u ogledalu

Koža na licu može odjednom postati preosetljiva, čak i ako niste ništa promenili u svojoj nezi. Problematična koža može biti posledica narušene kožne barijere.

Na površini kože nalazi se rožnati sloj (stratum corneum), na šta se obično misli kada govorimo o zaštitnoj barijeri kože. Štiti kožu od zagađivača životne sredine i sunčevih zraka i pomaže koži da ostane hidrirana, štiteći je od gubitka vlage. Zahvaljujući barijeri, koža održava elastičnost i sjaj. Ako imate problematičnu kožu, slede korisne informacije.

Problematična koža ukazuje na to da je narušena zaštitna barijera kože

Koža sa ugroženom barijerom je bez sjaja, neujednačene boje i povećane pigmentacije. Postaje suvljai osetljivija, svrbi, a na takvoj koži se brže stavraju bore (i uočljivije su). Na takvoj koži čak i manja oštećenja zarastaju sporije. Ako ste već patili od ekcema ili rozacee, sa narušenom zaštitnom barijerom, ova stanja se mogu pogoršati. Još jedan simptom: kozmetički proizvodi koje ste ranije koristili bez problema odjednom počinju da izazivaju peckanje i svrab.

Medicyst®

Šta narušava kožnu barijeru

 1. Prekomerno čišćenje

Možda volite da čistite kožu „da škripi“ i zato koristite grube proizvode i ne štedite vodu prilikom pranja lica. Ali u nadi da ćete oprati svu prljavštinu i masnoću, samo sebi pogoršavate stvari. Ova vrsta čišćenja oštećuje spoljašnji sloj koji štiti kožu. Posebno je opasno koristiti agresivna sredstva za čišćenje i losione s alkoholom i eteričnim uljima.

2. Previše pilinga

Još jedan siguran način da se razbije zaštitna barijera kože je da preterate s pilingom. Kiseline i tvrde granule takođe narušavaju zaštitni sloj kože. U početku, nakon upotrebe, lice je veoma glatko i meko. Ali ako koristite piling nekoliko puta nedeljno, koža postaje suva i neujednačenog tona.

3. Zagađen vazduh

Zagađenje vazduha negativno utiče na zaštitnu barijeru kože. Mnoge od nas primećuju  iritaciju i suvu kožu tokom perioda kada se kvalitet vazduha pogoršava. Naravno, nećete moći da se sakrijete od štetnih uticaja okoline, ali možete preduzeti bar neke mere da se zaštitite od toga. Koristite prečistač vazduha kod kuće i ređe izlazite napolje u danima kada je vazduh posebno zagađen.

4. Stres i nedostatak sna

Možda ste i sami primetili kako nervna napetost i nedostatak sna negativno utiču na vaš izgled. Istraživanja potvrđuju da umor može ubrzati starenje, isušiti kožu i narušiti zaštitnu barijeru.

5. Genetika i starost

Slabljenje zaštitne kožne barijere takođe izazivaju faktori koje je, nažalost, nemoguće kontrolisati. Zbog genetskih karakteristika, koža nekih ljudi ne proizvodi neophodne komponente za održavanje zaštitnog sloja kože. Zbog toga se javljaju dermatitis i ekcem. Ovaj problem se ne može u potpunosti rešiti. Ostaje samo da se pridržavate preporuka lekara za ublažavanje simptoma. Sa godinama, zaštitna barijera takođe neminovno postaje slabija. Da biste ovo bar delimično ispravili, važno je koristiti preparate za podmlađivanje.

Problematična koža: Kako obnoviti kožnu barijeru

Dobra vest je da ako se stanje kože pogoršalo usled nepravilne nege ili spoljnih faktora, barijera se može obnoviti. Da biste to uradili, dovoljno je poštovati nekoliko pravila.

1. Pojednostavite negu kože

Često kupujemo nove serume, losione i druge proizvode jednostavno po savetu prijatelja ili blogera, ali zapravo ne razmišljamo o tome kakve koristi želimo da dobijemo od njih. Držite se minimalizma u svojoj rutini. Glavna stvar je da očistite kožu ne više od dva puta dnevno blagim sredstvom za čišćenje, navlažite je i nanesite SPF. Ako niste sigurni šta je najbolje da zadržite u svojoj rutini, obratite se kozmetičarki ili dermatologu. Specijalista će vam pomoći da tačno odredite koje probleme kože treba da rešite i da izaberete samo najneophodnije proizvode za to.

2. Pauzirajte s pilinzima

Tokom oporavka zaštitne kožne barijere, potpuno izbegavajte pilinge. Nakon što se vaša koža vrati u normalu, možete ponovo početi da ih koristite, ali u budućnosti pokušajte da ne preterujete. Koristite samo minimum ove vrste proizvoda. Koristite manje drugih proizvoda sa aktivnim supstancama, kao što su vitamin C i retinoidi – zamenite ih blažim alternativama. Umesto retinola, potražite proizvode sa retinaldehidom. Izaberite PHA umesto AHA.

3. Pređite na kozmetiku koja će ubrzati zarastanje kože

Ako želite brže da obnovite zaštitnu kožnu barijeru, onda je bolje da se rešite nekih od starih proizvoda za negu i izaberete nove sa sastojcima koji su neophodni za regeneraciju kože. To uključuje: ceramide, masne kiseline, prirodne hidratantne faktore (kao što su mlečna i glutaminska kiselina) i niacinamid. Kozmetika sa hijaluronskom kiselinom, glicerinom i pantenolom će pomoći u zadržavanju vlage u koži. Ekstrakti aloe vere i nevena će omekšati kožu.

4. Ne koristite veliku količinu nove kozmetike odjednom

Nemojte žuriti da odmah kupite gomilu novih proizvoda za kožu posebno da biste obnovili kožnu barijeru. Vaša koža je već ranjiva i ne znate tačno kako će reagovati na ovaj ili onaj proizvod. Ako počnete da koristite više novih proizvoda odjednom, stanje se može pogoršati, a nećete ni znati zbog kojeg tačno proizvoda. Postepeno menjajte negu i pažljivo pratite kako koža reaguje.

5. Problematična koža: Smanjite šminkanje

Kada je koža oštećena, prirodno je da želite da je sakrijete ispod debelog sloja šminke. Ali ovo ne bi trebalo da radite. Pustite kožu da diše.

Medicyst®

 

undrey/gettyimages.co.uk