Zašto je urea spas za suvu kožu?

by | 30 oktobra, 2023

Ukoliko imate suvu kožu, verovatno vam je sve već poznato: svrab, ljuskanje, pucanje… Samo još jedno nedostaje – rešenje. Da li je urea spas za suvu kožu?

Suva koža nije samo estetski problem: ona sa sobom povlači nelagodnost, promene teksture i svrab. Šta da radite kada hidratacija i specijalizovana kozmetika više ne daju rezultat? Stručnjaci kažu: urea je kozmetički sastojak koji će vam doneti olakšanje.

Dovoljno je da guglate urea i videćete da je u pitanju moćan sastojak koji koži daje ozbiljnu dozu vlage razbijajući grube, suve oblasti koje sprečavaju apsorpciju proizvoda dok istovremeno hidrira kožu ispod. Idealno – to je 2: 1 u borbi uree sa suvom kožom.

Šta je to suva koža?

Suva koža je koža koja nema dovoljno vlage. Zbog toga postaje gruba. Medicinski izraz za suvu kožu je kseroderma, dok je kseroza izrazi za izrazito suvu kožu. Suva koža nije samo taktilni ili estetski problem: ona može postati ljuskava, guliti se, izazvati svrab,  a u ozbiljnim slučajevima koža čak može popucati i krvariti.

Da li je zaista urea spas za suvu kožu?

Da biste bili sigurni u odgovor, važno je da shvatite kako urea deluje na suvu kožu. Jednostavno rečeno, urea je intenzivno hidratantni sastojak koji je zapravo nusproizvod ljudskog tela, što znači da ga naša koža već sadrži u malim koncentracijama. Najpoznatija je po svojim keratolitičkim svojstvima, što znači da ima sposobnost da omekšava kožu.

 

L&Z preporuka: Lipikar Lait Urea

La Roche Posay

Preporučeno od strane dermatologa

  • Protiv suvoće i nadraženosti kože tokom 48 sati
    Kliničko ispitivanje i samoprocena, 49 ispitanika
  • Vidno poboljšava izgled suve kože te pomaže kod perutanja i hrapavosti kože.
  • Klinički ispitano na koži sklonoj ka keratosis pilaris, kserozi i psorijazi.
  • Pogodno za veoma suvu, grubu kožu koja se peruta. Za decu od tri godine, odrasle i starije osobe.

 


Urea ima sposobnost da privuče vlagu iz isparenja u vazduhu i zadrži je u gornjem ili dubljem sloju kože. Baš ono što suvoj koži treba. Ali to nije sve – upravo već pomenuta keratolitička svojstva čine je moćnom kada je u pitanju izrazito suva koža koja ne reaguje na tretmane hidratacije. Kada urea dospe na slojeve grube, isušene kože, njeni molekuli razlažu keratin (koji gradi veze između ćelija). Zašto je to važno? Zato što na taj način urea u stvari razbija grubi sloj kože i prodire do dubljih slojeva donoseći im neophodnu hidrataciju. Ovo može biti neverovatno korisno za svakoga sa izrazito suvom ili guščjom kožom.

Urea – reč stručnjaka

Ali, zašto biste nama verovali na reč? Hajde da vidimo šta na temu urea spas za suvu kožu ima da kaže specijalista dermatovenerologije, dr Nevena Rafailović. Ona je odgovorila je na najvažnija pitanja o ovom aktivnom kozmetičkom sastojku.

dr nevena rafailović, urea spas za suvu kožu

dr Nevena Rafailović

Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu završila je 2012. godine sa prosečnom ocenom 9.19. Specijalizirala je dermatovenerologiju sa odličnom ocenom na Kliničkom centru Srbije u Beogradu 2022. godine. Na završnoj je godini doktorskih studija iz epidemiologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. U toku i nakon završenih studija usavršava se na brojnim naučnim skupovima, kongresima, seminarima i radionicama u zemlji i inostranstvu iz oblasti dermatovenerologije i estetske medicine.

Šta je urea?

 

Urea je jedan od glavnih sastojaka našeg prirodnog vlažećeg faktora kože (NMF), zato i ne čudi što se često nalazi u preparatima za hidrataciju kože. U zavisnosti od procenta koji se koristi ona može imati i keratolitičko dejstvo (uklanjanje izumrlih slojeva ćelija sa površine kože).

Kakvu ulogu ima urea u nezi kože?

Urea igra važnu ulogu u nezi kože jer je to sastojak koji pomaže u održavanju hidratacije. Ona ima sposobnost zadržavanja vode, što znači da može pomoći u održavanju vlažnosti kože. Isto tako urea pomaže u omekšavanju grubih područja kože i smanjuje suvoću kože. U mnogim kremama i losionima za negu kože, urea se koristi kao sastojak radi poboljšanja hidratacije i teksture kože.

Koje su prednosti uree?

Urea ima nekoliko prednosti u kontekstu nege kože:
Hidratacija kože: Urea ima sposobnost zadržavanja vode, što pomaže u održavanju hidratacije kože.
 Omekšavanje kože: Urea može pomoći u omekšavanju grubih i suvih područja kože. To je često korisno za tretiranje peta, laktova i drugih delova tela koji su skloni isušivanju.
Piling: Urea može imati blagi piling efekt, pomažući u uklanjanju mrtvih ćelija i podsticanju obnove kože.
Pomaže kod različitih dermatitisa: Urea se koristi u tretmanima za kožne bolesti poput atopijskog i drugih vrsta dermatitisa, jer može pomoći u smanjenju svraba i iritacija.
Doprinosi boljoj teksturi proizvoda: Urea se često koristi u kozmetičkim proizvodima poput krema i losiona zbog svoje sposobnosti poboljšanja teksture proizvoda.

 Koja koncentracija uree je najefikasnija?

Idealna koncentracija uree u proizvodima za negu kože može varirati zavisno od potreba pojedinca i vrste kože.
 Niske koncentracije (do 10%) pogodne su za svakodnevnu upotrebu i osetljivu kožu. Može pomoći u održavanju hidratacije i omekšavanju kože.
Srednja koncentracija (10% – 20%) koristi se za tretiranje suve i grube kože. Može pružiti intenzivniju hidrataciju.
Visoka koncentracija (iznad 20%) obično se koristi u medicinskim tretmanima pod nadzorom dermatologa. Ove koncentracije nisu uvek prikladne za svakodnevnu kućnu upotrebu.

Ko bi trebalo da koristi proizvode za negu kože sa ureeom?

Proizvodi za negu kože sa ureom mogu biti korisni za različite tipove kože, ali posebno su preporučljivi za osobe s određenim tipovima kožnih problema. To su na primer osobe sa suvom kožom celog tela ili pojedinačne grube delove kože, zatim osobe koje imaju atopijski dermatitis, različite vrste ekcema, keratosis pillaris (guščja koža), psorijazu.

 

fizkes/istock/gettyimagesplus, promo