Vodič za suvi piling četkom: Evo šta sve treba da znate

by | avgust 9, 2023
suvi piling četkom

Da li ste čuli za suvi piling četkom? U pitanju je tip četke koji se koristi, umesto na kosi, na vašoj koži. Evo o čemu se tačno radi.

Suvi piling četkom: O čemu se tačno radi?

Ova tehnika pilinga je vekovima stara, a svoje korene ima u Ajurvedi i predstavlja metod za postizanje svetle, lepe kože. Ovu tehniku koriste i brojne poznate ličnosti, a suvo četkanje uklanja mrtve ćelije kože na telu i pomažu u jačanju cirkulacije. Ona deluje kao okrepljujuća masaža i možete je obaviti bilo gde.

Mediderm® MP spray

Odabir četke za suvi piling

Postoji nekoliko vrsta četki za suvi piling, a vi možete da odaberete onu koja vam najviše odgovara. Takođe, pri kupovini se raspitajte da li je četka pogodna za korišćenje i pod vodom ili samo za suve varijante. Veoma je važno da odaberete četku sa mekim vlaknima. Dakle, u obzir dolazi konjska dlaka, prirodna biorazgradiva vlakna (na primer iz agave), ali i sintetička vlakna. Takođe, obratite pažnju na dršku i njenu praktičnost.

Vodič za suvi piling četkom

Suvo četkanje ili suvi piling, najbolje funkcioniše neposredno pre tuširanja ili kupanja. Tako odmah posle četkanja možete isprati svu ljuskavost koja se nakupila na površini vaše kože.

  1. Počnite od gležnjeva. Stavite četku na koži i pravite kratke nežne poteze, pomerajući je kružnim pokretima dok se krećete uz telo ka srcu.
  2. Koristite lagane pritiske na delovima gde je koža tanja  jače pritiske na deblje delove kože, kao što su tabani, kolena i laktovi.
  3. Nastavite da četkate kožu uz telo zaustavljajući se kod vrata. Potom se istuširajte ili okupajte da biste uklonili svu suvu kožu.
  4. Nakon kupanja, osušite i navlažite kožu omiljenim losionim za telo ili uljem.

Koliko često treba da ponavljate piling četkom?

Ne postoji tačno određen broj koliko često ovo treba da radite, ali jedan do dva puta nedeljno bi bilo u redu. Osim toga, proces pilinga može učiniti kožu ranjivom, tako da je preporučljivo da ga ne radite često. Takođe, izbegavajte četkanje ako imate ekceme, psorijazu, kožu sklonu aknama ili ste izgoreli na suncu.

Dakle, sem ako nemate osetljivu kožu, nema razloga zašto ne biste isprobali ovaj piling. Ipak, zapamtite, važno je da odaberete četku koja vam odgovara i da osluškujete svoje telo.

RossHelen/GettyImagesPlus