Tajna korejske lepote: Jedan sastojak za sjajnu kožu i gustu kosu

by | 13 decembra, 2023
Tajna korejske lepote: Jedan sastojak za sjajnu kožu i gustu kosu; prelepa Korejka sa perfektnom kožom

Lepoti Korejki se divi ceo svet i sve mi želimo da imamo besprekornu kožu i gustu kosu. U čemu je tajna korejske lepote?

Jedna od tajni mladosti i lepote azijskih žena je pirinčana voda koju koriste za blistavu kožu i glatku, gustu kosu. Na TikTok-u, ovi video snimci sa ovim sastojkom postaju sve popularniji: blogeri pričaju kako je upotreba pirinčane vode promenila njihovu rutinu lepote, stanje kože i kose.

Tajna korejske lepote: Ne može jednostavnije…

Tajna lepote Koreanki leži u pirinčanoj vodi. Pirinčana voda je tečnost koja ostaje nakon namakanja pirinča. Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina, antioksidanata, proteina i skroba, omekšava i umiruje kožu, izbeljuje staračke pege i bori se protiv akni.

Proteini takođe pomažu u poboljšanju kvaliteta kose, čineći je glatkom i jačom. Pirinčana voda pomaže da zadrži vlagu unutar dlake i olakšava raščešljavanje kose. Pored toga, ovaj sastojak takođe pomaže u sprečavanju oštećenja koja izazivaju fen i pegla za kosu, i stimuliše rast kose.

Još jedna prednost pirinčane vode je borba protiv perutanja i zatezanja, jer sadrži proteine i minerale koji imaju antiupalno i umirujuće dejstvo. Pirinčana voda ublažava suvoću kože i kose, te suzbija osip na licu, perutanje i iritaciju kože glave.

Pirinčana voda usporava starenje jer pomaže da koža bude elastičnija, i time sprečava pojavu bora i opuštanje kože. A antioksidansi u pirinčanoj vodi se bore protiv efekata fotostarenja izazvanog ultraljubičastim zračenjem.

Kako pripremiti pirinčanu vodu

@tamsskyn Replying to @Danijela how to make my grandmothers rice water #koreanskincare #skincare #skincaretip #koreanskincaretips #ricewater #affordableskincare #naturalskincare #fyp ♬ original sound – TAMS

Pravljenje pirinčane vode lakše je nego što se čini. Potopite pola šolje dobro opranog pirinča pirinča u dve šolje vode i ostavite da odstoji dva sata (povremeno promešajte). Zatim procedite i koristite vodu za umivanje ili ispiranje kose. Za svaki tretman (lica ili kose) treba da napravite novu pirinčanu vodu, jer voda koja predugo stoji može da bude podloga za razmnožavanje bakterija.

Ako ne želite da se mučite sa pripremom pirinčane vode, možete pronaći i proizvode za negu kože koji je sadrže. Gotova kozmetika sa ovim sastojkom neće biti ništa manje efikasna od vode koju ste sami pripremili.

Kako se koristi pirinčana voda

Pirinčana voda se može koristiti kao tonik 1-2 puta dnevno nakon čišćenja. Zatim nanesite svoj uobičajeni serum ili hidratantnu kremu da biste izbegli suvoću i dehidraciju. Ako još niste probali pirinčanu vodu, prvo je nanesite na pregib lakta da vidite kako vaša koža reaguje na infuziju.

Pre nanošenja pirinčane vode na kosu, operite je šamponom i dobro isperite. Zatim isperite kosu pirinčanom vodom, lagano masirajte kožu glave i ostavite da deluje 10 minuta. Nakon toga, dobro isperite kosu. Drugi način da ga koristite je da prokuvate malo pirinča u neslanoj vodi, ostavite da se ohladi, a zatim procedite i tečnost nanesete na kosu. Ostavite da odstoji desetak minuta, pa dobro isperite. To je tajna lepe, sjajne i guste kose Korejki.

Vodu od pirinča ne treba koristiti istovremeno sa proteinskim maskama i balzamima: višak proteina može dovesti do lomljive i suve kose. Pirinčanu vodu nanosite 1-2 puta nedeljno, a da biste primetili vidljiv i trajan efekat, ponavljajte to redovno 6 meseci.

metamorworks/gettyimages.co.uk