Bleda koža: Kako da sprečite njen umoran izgled?

by | avgust 26, 2023
Umorna žuta koža

Umorna bleda koža utiče na naš izgled, a samim tim i na naše samopouzdanje. Međutim, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite kako biste mogli da popravite njen izgled.

Umorna bleda koža: Šta je to u stvari?

Bleda koža je stanje koje predstavlja gubitak tena i ukupne vitalnosti kože. Ona obično pogađa one koji imaju prirodno svetliju kožu, uzrokujući da njnihov prirodni ten menja izgled. Bleda koža može imati i žućkastu nijansu i izgledati dehidrirano i ispijeno, pa je zbog toga bolje da što pre preduzmete korake za njeno obnavljanje.

Koliko retinola smete da koristite: Šta će se desiti ako preterate

Uzroci blede i umorne kože

Najčešći uzroci za ovakav izgled kože su dehidracija i anemija. Ipak, postoji još nekoliko razloga zašto može doći do ovakvog izgleda. Evo koji su glavni uzroci za umoran izgled kože.

 • Medicinski razlozi
  Ovakvo stanje kože može biti izazvano medicinskim problemima kao što je anemija, ali i nedostaci vitamina A, B12, C, D i E.
 • Pušenje
  Pušenje sadrži mnogo štetnih materija i to ima uticaja i na vašu kožu. Između ostalog, ono je čini bledom, ubrzava starenje kože i smanjuje proizvodnju kolagena.
 • Stres
  Stres i manjak sna su faktori koji takođe mogu da utiču na bledilo kože. Loše životne navike iscrpljuju naš organizam i to se na njemu vremenom i pokazuje.
 • Previše izlaganja suncu
  Već je poznato da prerano starenje kože prouzrokuje veliko izlaganje suncu. Dodatne karakteristike uticaja sunca na našu kožu su fine i grube bore, promene pigmentacije, opuštanje i gubitak elastičnosti.
 • Dehidracija
  Ako ne pijete dovoljno vode, naročito tokom ovih letnjih vrućina, to takođe utiče na to da vaša koža bude bleda i da deluje umorno. Dehidracija znači da je sadržaj vode u našem telu smanjen, a to čini kožu suvom i bez sjaja.

Umorna bleda koža: Kako je sprečiti i lečiti?

Prvenstveno je važno da sagledate kakav način života vodite. Vodite računa da imate dosta sna i da pijete dovoljno vode. Ako primetite da je urin tamnožut, verovatno ste dehidrirali. Pored toga, ishrana je takođe veoma važna. Unosite dovoljno voća i povrća. Naravno, uz ove navike ide i redovna fizička aktivnost.

Ukoliko živite zdravim načinom života, onda se pozabavite rutinom nege kože. Ako ne hidrirate kožu redovno, onda će to dovesti do suve kože bez sjaja. Čistite kožu dva puta dnevno, koristite piling, toniranje, hidrataciju i svakodnevno nošenje kreme za sunčanje.

Kada se treba obratiti lekaru?

Kao što je rečeno, medicinski problemi mogu biti glavni uzroci kada je u pitanju umorna bleda koža. Ako vodite zdrav život i vodite računa prilikom nege kože, a i dalje se suočavate sa umornom i bledom kožom, onda je vreme da se obratite lekaru.

Prostock-Studio/GettyImagesPlus