Detoks pazuha: Ovo pomaže protiv prekomernog znojenja

by | 15 jula, 2023
Detoks pazuha

Najčešće se ograničavamo samo na anti-perspirant, ali da biste se rešili neprijatnih mirisa i znojenja, često je neophodan detoks pazuha.

Činjenica je da znojenje, redovno brijanje i upotreba dezodoransa pogoršavaju stanje pazuha o kom uglavnom vodimo najmanje računa. I ne samo to, u ovoj regiji se nakupljaju toksini.

Da biste smanjili prekomerno znojenje i neprijatne mirise, pogledajte savete dermatologa u nastavku.

Detoks pazuha: Ovo pomaže protiv prekomernog znojenja

Zanimljivo je da sastojci dezodoransa i anti-perspiranta ometaju izbacivanje toksina iz predela pazuha.

Štetni sastojci dezodoransa i anti-perspiranta

Sastav ovih proizvoda, formulisan je da kontroliše znojenje ali sadrži ogromnu količinu štetnih hemikalija koje utiču ne samo na aktivnost znojnih žlezda, već i na celo telo u celini. Pre svega, to su soli aluminijuma, što, prema nekim stručnjacima, može dovesti do razvoja mnogih bolesti.

Među ne baš najzdravijim komponentama su i parabeni koji povećavaju rizik od razvoja raka dojke, Propylene glycol odgovoran za probleme sa imunitetom i sklonost ka alergijama, kao i Formaldehyde koji je kancerogen. Triclosan, koji se najčešće koristi kao antibakterijski agens, istovremeno može da utiče na imuni status i endokrini sistem, izazivajući smetnje u radu.

Kako funkcioniše detoks pazuha?

Jedan od najčešćih problema za većinu žena koje proističu iz brijanja pazuha i redovne upotrebe dezodoransa su iritacije u ovoj oblasti je zapaljenje limfnih čvorova. Ako ih ignorišete, postoji rizik od ozbiljnih hormonalnih poremećaja.

Detoks pazuha pomaže da se izborite sa osećajem iritacije, temeljno očistite kožu od ostataka hemijskih jedinjenja, učinite kožu u ovoj oblasti mekšom i glatkijom, kao i da smanjite znojenje i oslobodite se neprijatnog mirisa znoja.

Da biste dubinski očistili pazuh, dovoljno je pripremiti jednostavnu masku od kozmetičke gline (bele ili plave), razblažujući je vodom u proporciji od 1 kašičica glina za 1-2 kašičice vode. U rastvor možete dodati i kašičicu kvalitetnog jabukovog sirćeta.

Nanesite masku od gline na predelu pazuha i ostavite da odstoji 5 minuta. Nakon toga je uklonite toplom vodom. Detoks procedura se radi dva ili tri dana svakog meseca.

Detoksikacija pazuha zaista pomaže da se rešite neprijatnih mirisa i prekomernog znojenja, ali je malo verovatno da ćete moći da zamenite upotrebu dezodoransa. Umesto toga, pronađite preparate sa zdravijim sastavom – najbolje sa prirodnim formulacijama.

Botoks pazuha

Drugi način da se izborite sa znojenjem su injekcije botulinum toxin. Botoks se koristi za prekomerno znojenje u pazuhu, stopalima i dlanovima. Botoks pazuha pomaže u neutralisanju acetilholina, koji vam omogućava da regulišete aktivnost znojnih žlezda 6-10 meseci. Efekat zahvata ne počinje da se oseća odmah već 2-14 dana nakon injekcija i pojačava se.

 

Miljana Momirović Prostock-Studio/GettyImagesPlus