Dezodorans za celo telo: Da li je ovaj trend dobar za našu kožu?

by | 3 novembra, 2022
dezodorans za celo telo

Dezodorans za celo telo je novi trend koji osvaja svet. Ali, da li je nanošenje dezodoransa svuda po telu baš dobra ideja? Kako to utiče na naše zdravlje i na našu kožu?

 

Svi mi volimo da mirišemo dobro i osećamo se neprijatno dok na sebi osećamo trag znoja ili počnemo da primećujemo kako trag našeg dezodoransa ili parfema bledi… Dezodoransi za celo telo osmišljeni su kako bismo pokrili sve telesne mirise i na lagan i prirodan način postigli prijatan miris koji traje ceo dan. Ove formule, navodno, pravljene su na prironoj bazi i bezbedne su da nanošenje na bukvalno svako mesto na telu. Ali, da li je to zaista tako?

 

Da li je običan dezodorans dovoljan da neutrališe znoj?

Istina je da se mi znojimo po daleko većoj površini nego što su miške (na koje inače nanosimo dezodorans). Ali, znoj nije taj koji izaziva neprijatne mirise, on u stvari uopšte nema miris. Ono što stvara neprijatne telesne mirise jesu bakterije koje dođu u kontakt sa gustom, mlečnom supstancom koju proizvode apokrine žlezde u našim pazusima i preponama.

 

Kako deluje dezodorans za celo telo?

Da bismo najlakše objasnili kako radi dezodorans za celo telo, bitno je da najpre objasnimo razliku između antiperspiranta i dezodoransa. Dok je običan dezodorans kozmetičko srestvo, antiperspirant je lek – on sadrži agense koji ubijaju mikroorganizme. Antiperspiranti imaju i jedno negativno dejstvo: oni blokiraju lučenje znoja.

Dezodoransi za telo pokušavaju da ostvare efekat antiperspiranta, ali da eliminišu tu negativnu osobinu zvanu blokiranje znoja. Zato većina koristi biljne preparate kako bi se obračunala sa bakterijama ili za osnovu uzima alkohol.

 

Da li su nam dezodoransi za celo telo neophodni?

Dermatolozi smatraju da ne postoji preka potreba da dezodoranse nanosimo po celom telu. Da biste na zdrav način otklonili neprijatne mirise dovoljno i poželjno rešenje je tuširanje. Ukoliko se ipak odlučite da probate trend dezodoransa za celo telo, onda se trudite da se usredsredite samo na lokacije gde osetite dodir kože na kožu: dodir ruku i bokova, prevoji ženskih grudi, unutrašnjost kolena…

 

Šta ako neprijatan miris nije ograničen samo na pazuhe?

Ako zboj stvara neprijatan miris i na delovima kao što su: stomak, ruge, noge, onda je vreme da posetite dermatologa. U principu, ova područja ne bi trebalo da imaju miris, izuzetak su situacije kada se razvijaju određene infekcije ili gljivična obolenja. Zato, ako primetite neprijatan miris u ovim zonama, konsultujte lekara.

 

 

Prostock-Studio/GettyImagesPlus