Kako sprečiti i smanjiti ožiljke?

by | 10 marta, 2023
Kako smanjiti ožiljke

Bilo da imate ožiljke od akni, operacije ili opekotina, otkrivamo načine da sprečite njihov nastanak ili da ih učinite slabije vidljivim. Pa, da otkrijemo: Kako smanjiti ožiljke?

Iako su ožiljci sasvim normalna reakcija tela, još jedan dokaz da smo iza sebe ostavili neki zdravstveni problem ili situaciju, najčešće nam je prilično teško da ih prihvatimo. Ali svako od nas ko je probao da smanji svoje ožiljke zna da je ovo mnogo lakše reći, nego zaista učiniti.

Jedna od najvažnijih lekcija koju odmah u početku treba da prihvatimo jeste: Ožiljci su komplikovana tema sa bezbroj puteva lečenja. A pošto nisu svi ožiljci isti, ne treba ih ni tretirati isto. Ni taj jedan ožiljak ne ostaje isti tokom vremena: kako zarasta i stvara se, ožiljačno tkivo se menja. Pa, kako onda da sprečimo nastanak ožiljaka? Ili, ako su već tu, kako ožiljke da smanjimo?

 

Kako negovati novi ožiljak?

Kada je u pitanju lečenje ožiljaka, odnosno negovanje svežeg ožiljka, jedno je pravilo: što pre počnete sa negom, to bolje. Trebalo bi da sa tretiranjem ožiljka počnete u prvih nekoliko dana od njegovog nastanka. Ako to nije moguće, nega ožiljka mora da se sprovede bar u prvih osam nedelja.

Da biste sprečili pojavu ožiljaka na nedavnoj povredi, dermatolozi predlažu dva rešenja: redovno čišćenje rane i tretiranje nekim sredstvom za smanjivanje ožiljaka koje izaberete su saradnji sa svojim hirurgom. Ako nije u pitanju površinska rana, najbolje je da tretman prepustite profesionalcima.

 

Kako smanjiti ožiljak?

Najvažnije je da pravilno odredite tip vašeg ožiljka, a potom i da počnete sa negom što ranije. Lokalna sredstva u nekim slučajevima mogu da budu odlično rešenje.

 

Tamna koža na mestu povrede: Post-inflamatorna hiperpigmentacija

Takođe poznat kao PIH, ovaj oblik ožiljaka može nastati od bilo koje vrste povrede i razlikuje se od vaših tipičnih teksturiranih ožiljaka. Umesto da se pojavljuje kao izbočina ili udubljenje, PIH se pojavljuje kao potamnjenje kože.

Ova vrsta ožiljka nastaje tako što pigment menalin prodire u drugi sloj kože, dermis. Tada se ponaša kao tetovaža. Ova vrsta ožiljaka može na kraju sama izbledeti. Međutim, što više pigmenta padne u dermis, manja je verovatnoća da će se PIH potpuno rešiti. U ovom slučaju, biće vam potrebna pomoć proizvoda koji usporavaju proizvodnju pigmenta, regenerišu kožu, osvetljavaju i nežno pilinguju, kao što su oni koji sadrže hidrokinon, botaničke izbeljivače, retinoide (retinol ili Retin-A), kiseline (glikolne , limunsku, azelaičnu) i vitamin C.

 

L&Z preporuka

Mediderm®

Mediderm je prirodni preparat koji štiti i umiruje nadraženu kožu i vidljive sluznice.
✓  Pomaže u zarastanju rana  i uklanjanju ožiljaka
✓  Antimikrobno dejstvo štiti od patogena
✓  Pogodan za terapiju virusnih infekcija kože i vidljivih sluznica
✓  Štiti i regeneriše kožu, a pogodan je i za negu osetljive kože, sklone crvenilu.
✓  Pruža prijatan osećaj svežine, optimalne pH vrednosti

Sastav
✓  Glicerizinska kiselina 
✓  Centela 
✓  Astragali 
✓  Pantenol .
✓  Hijaluronska kiselina 
✓  Alantoin

Kako smanjiti ožiljke od akni?

Sve značajne povrede koje zahvataju oba sloja kože će u određenoj meri ostaviti ožiljke, a pošto lezije akni povređuju i epidermis i dermis, često vam ostaje neka vrsta ožiljaka – bilo da su mali i duboki ili široki i uvučeni. Takođe, na ovim ožiljcima se često javi i prebojenost od postimflamantorne hiperpigentacije.

Da biste u potpunosti sprečili ožiljke od akni, oduprite se želji da ih čačkate! Prvi korak je da posetite dermatologa koji će vam pomoći da akne tretirate na način koji smanjuje šansu za razvoj ožiljaka. Ipak, ako je za ovaj deo priče već kasno i ako imate ožiljke od akni, možete tretirati ovo područje ablativnim laserima, hemijskim pilingom i tretmanima mikrodermoabrazije.

Atrofični ožiljci

Ukoliko su vaše akne za sobom ostavile udubljenja – ovo je vaš tip ožiljaka. Najbolji tretman je nanošenje lokalnih proizvoda, idealno bi bilo sa višom koncentracijom salicilne kiseline ili mešavine vitamina C, A i B kompleksa.

Kako smanjiti ožiljke: Hipertrofični ožiljci

Hipertrofični ožiljak je onaj koji se formira u prvoj godini od povrede: on je plameno ružičast, podignut i  još uvek aktivan. Kada se povredimo koža ubrzano i neravnomerno porizvodi kolagen i to stvara ožiljak. Nekada, nastavi da formira kolagen čak i kada je rana već zarasla. Baš tada nastaju ovakvi, hipertrofični ožiljci.

Trik za lečenje ovakvih ožiljaka kod kuće, jeste sprečiti da se oni podignu: flasterima, trakama, oblogama za ožiljke. Jednom, kada se već formiraju, obavezno aplikovati lokalna sredstva.

Kako smanjiti ožiljke: Keloidni ožiljci

Kada hipertrofični ožiljci sazreju, oni postaju keloidni ožiljci. To su zaobljene, tvrde i sjajne tvorevine, dok nastaju: crvene i nežne. Iako bilo koji deo kože može da formira keloidne ožiljke, načešće se pojavljuju u sredini grudi. Oni mogu biti uzrokovani povredom, ali se mogu formirati i spontano. Što je najgore: oni mogu spontano da počnu da rastu nakon što su nekoliko godina bili stabilni. Zato je njihovo redovno tretiranje vrlo važno.

Lečenje ove vrste ožiljaka je teško jer mnogi lekovi mogu stimulisati rast i zato bi trebalo da ih sprovodite u dogovoru sa lekarom.

Ožiljci od kontraktura (opekotina)

Ožiljci od kontraktura često su rezultat opekotina. Silikonski zavoji za ožiljke mogu pomoći u ovom slučaju, ali se ožiljak poput ovog može ublažiti i pažljivom upotrebom kortizonske kreme kao i masažom. Ovakvi ožiljci se stvaraju i veoma su aktivni 12 meseci nakon povrede. Prva tri meseca podrazumevaju formiranje ožiljka da bi se zapečatila i zalečila povreda. Do tri meseca ožiljak je dovoljno jak da drži kožu zajedno. Od četvrtog meseca do 12, ožiljak se remodelira u svoj konačni oblik. Ovo je vreme kada lekari obično preporučuju masažu hirurškog ožiljka kako bi se on omekšao i sprečio višak kontrakture.

kako smanjiti ožiljke

Ana Gorbacheva/GettyImagesPlus