Pojačana maljavost: Zašto se pojavljuju dlačice na stomaku i kako ih se rešiti?

by | 8 novembra, 2022
pojačana maljavost

Pojačana maljavost je, jednostavno, genetsko i hormonalno prokletstvo nekih žena. Zašto se pojavljuju malje na stomaku i kako tome stati na put?

Ako zbog nečega žene zavide muškarcima to je onda mogućnost da zaobiđu sve zamke depilacije. Dlake na grudima, nogama stomaku, pa čak i licu za njih su vekovima pojam mačoizma i seksualnosti. Za žene, one su noćna mora čak i pored svih pokreta koji se bore za prirodan izgled žena. Jednostavno, malje su i dalje društveno neprihvatljive ako su na ženskom telu.

 

Pojačana maljavost: Zašto ženama rastu dlake na stomaku?

Neželjene dlake na telu izazivaju neprijatnost (skoro) svakoj devojci: često i bolno uklanjanje dlaka, nemogućnost nošenja kupaćeg kostima ili kratkog topa… Ali, osim ovakvih neprijatnosti, dlake na stomaku mogu da ukazuju i na zdravstvene probleme.

Hirzutizam. Ovu bolest karakteriše prevlast muških hormona u krvi i izaziva prekomerni rast malja na različitim delovima tela, pa čak i na licu.

Trudnoća. Zbog hormonalnih promena, dlake na stomaku mogu rasti u ranoj trudnoći. Ovaj fenomen se smatra normalnim i ukazuje na pravilan razvoj fetusa.

Genetika. Brinete i istočni narodi češće se suočavaju sa problemom pojačane maljavosti.

Ako niste trudni i nemate orijentalne korene, prekomerni rast dlaka na telu treba da bude razlog za odlazak kod lekara.

 

Kako se rešiti pojačane maljavosti na stomaku?

Prva stvar koju treba uraditi je da kontaktirate ginekologa-endokrinologa. Lekar će propisati testove i izabrati odgovarajući tretman kako bi se izjednačila hormonska ravnoteža. Ako ne želite da čekate potpuni oporavak, neželjene dlake na stomaku možete ukloniti na sledeće načine:

brijanje;

uklanjanje dlaka sa epilatorom;

upotreba krema za depilaciju;

upotreba toplog voska ili specijalnih voštanih traka;

osvetljavanje malja;

šećerna pasta;

salonske procedure: fotoepilacija i lasersko uklanjanje dlaka.

 

Chagin/GettyImagesPlus