Obratite pažnju: Svakodnevne navike kojima ubrzavamo pojavu bora

by | februar 22, 2020

Još pre tridesete godine većina žena počinje da razmišlja o različitim metodama za negu kože kako bi sprečile ili odložile pojavu bora. Ipak, u borbi protiv starenja važi ona stara dobra izreka “bolje sprečiti nego lečiti”.

Svi smo svesni da je sunce jedan od glavnih uzročnika bora, kao i duvanski dim, sapun, ishrana, ali još je mnogo faktora koju izazivaju njihovu pojavu. Iznenadićete se kada budete videli šta se sve nalazi na našem spisku osnovnih uzročnika bora.

Ovo su samo neke od svakodnevnih navika kojima ubrzavamo pojavu prvih znakova starenja:

Položaj u kom spavate

Zaista je teško poverovati da nešto naizgled bezazleno kao što je položaj u kome spavate može uzrokovati bore, ali spavanje na strani pravi nabore na koži, a to dovodi do stvaranja prevremenih bora.

Članak se nastavlja posle reklama

Getty Images

San

San je veoma važan za lepu kožu. Kada spavate noću, vaša koža se regeneriše i popravlja i zato je važno da spavate najmanje osam sati svake noći. Manjak sna može izazvati nadutost oko očiju i bore.

Jo-jo dijeta

Jo-jo dijete su brze dijete koje nisu zdrave i često se izgubljeni kilogrami vrate brzo. Kada ste stalno na nezdravim dijetama, gubite i dobijate na težini, a vaša koža će se širiti i to će dovesti do pojave bora. Prestanite sa jo-jo dijetama ako ne želite da završite sa previše bora!

Članak se nastavlja posle reklama

Očistite lice pre i posle treninga, ne želite da vam prljavština zapuši pore

Pijenje na slamčicu

Ako pijete piće kroz cevčicu, rizikujete da vam se u regiji oko usana formiraju fine linije i bore.

Korišćenje telefona

Konstanta upotreba mobilnog telefona može biti strašna za vašu kožu. Kada stavite obraz na ovu stvarčicu, samo razmislite o svim mestima gde je vaš telefon bio i kada ste poslednji put očistili ekran telefona. Takođe, duže ostajanje na Instagramu ili Tviteru može da vam optereti oči ako mnogo čkiljite, a to može dovesti do nečega što se zove “tek vrat” (tech neck).

Članak se nastavlja posle reklama

zimska kupka

Vrela kupka

Visoka temperatura, bilo da dolazi iz klima-uređaja ili pod tušem, isušuje kožu i izaziva pojavu sitnih bora.

Članak se nastavlja posle reklama

Sapun

Sapuni sadrže visoku pH i uništavaju prirodne proteine i masti u koži. Sapuni čine da vaša koža postane suva i “mrtva”, a to će na kraju dovesti do pojave finih linija i bora. Sledeći put kada koristite sapun za pranje lice, koristite sapun koji je blag i pH-neutralan.

Foto: Guliver/Gettyimages/Maddi Bazzocco/Unsplash

Članak se nastavlja posle reklama