Pege su u modi ali se niko ne rađa sa njima! Kako se one dobijaju i koji poznati se njima ponose?

Pege su u modi ali neki ih imaju a drugi ne.

by | jul 30, 2022
Pege su u modi ali se niko ne rađa sa njima.

Iako su pege u modi tokom cele godine, najviše o njima razmišljamo na leto…

 

Mnoge osobe imaju pege otkad znaju za sebe. Oni koji ih nemaju dodaju ih sebi uz pomoć mejkapa ili filterima za pege na Snapchatu i TikTok-u a postoje i kompleti kane za pege kao te polutrajne tetovaže. A da li ste znali neke naučne činjenice o ovim mrljicama na licu (i telu)?

Pege su u modi- naučne činjenice

 

Nećete naći ni jedno novorođenče sa pegama

Tipično, pege se ne pojavljuju sve do dve do tri godine od rođenja, a razlog je što su deca zaklonjene od sunca i  ne akumuliraju dovoljno UV zračenja da bi se formirale pege.

Genetika određuje da li ćete dobiti pege

Ako ste deo  2 % svetske populacije sa prirodno crvenom kosom, vrlo je verovatno da ćete dobiti pege. Naime, one su uzrokovane genetskom varijantom gena MC1R koja nam takođe daje i crvenu kosu. Ali to ne znači da morate imati određenu boju kose – ili boju kože – da biste imali pege. Varijanta gena MC1R je češća kod belaca i azijatskih naroda, ali je moguće da ljudi bilo koje nacionalnosti imaju pege. Iako je potrebno još istraživanja na ovu temu, velika je šansa da ćete imati pege ako ste pripadnica nežnijeg pola, a imate prirodno riđu ili crvenu kosu.

Bez sunca ne bi bilo pega

Pege nastaju usled povećanja pigmenta (melanina) zbog izlaganja UV zracima. Ponekad se pege formiraju nakon opekotina od sunca – obično tri do pet dana kasnije – ali ne morate da doživite opekotine, preplanulost ili oštećenje od sunca da biste dobili pege. Sve što vam treba jeste malo izlaganja suncu  plus varijanta MC1R gena. Čak i tako, verovatno nećete dobijati nove pege svaki put kada izađete napolje jer se one obično razvijaju u srednjim 20-im godinama.

Pege od sunca

Sunčeve pege ili solarne lentigine, su ravne, smeđe mrlje, imaju tendenciju da budu veće i nepravilnog oblika od pega i potrebno im je mnogo godina da se potpuno razviju nakon višekratnog izlaganja suncu. Pege od sunca se vide na širokom spektru tipova i tonova kože i najčešće počinju da se pojavljuju oko 40 godina.

Pege su u modi a jesu li kancerogene?

„Oznake lepote“, kao što su mladeži, mogu se vremenom pretvoriti u melanom, ali pege su urođeno benigne.

Međutim, prisustvo pega može signalizirati našu podložnost razvoju raka kože. U slučaju da ovo još niste shvatili, samo želimo da razjasnimo: naša koža pegama pokušava da nam skrene pažnju da je osetljiva na sunce. A sve se vrti oko tog MC1R gena, koji takođe čini kožu osetljivijom na UV zrake.

Pege nisu tu (nužno) zauvek

Generalno, pege blede tokom zime i više su izražene leti, kada je izloženost suncu najveća. Tokom leta moguće je minimizirati pege kombinacijom kreme za sunčanje širokog spektra i zaštitne odeće.

Pege imaju tendenciju da blede kako starite (jedan od razloga za trend pega je taj što izgledaju mladalački). Ali ako, iz bilo kog razloga, želite da nestanu , možete ih se rešiti tertamina poput laserom ili hemijskim pilinzima. Međutim, budući da je pigment duboko zaronjen u kožu, opcija laserom je bolja.

Pege su u modi i mogu se lažirati

Kao što smo rekli, svako ko je opsednut pegama može ih dobiti  bez da kroči na sunce. Opcije uključuju korišćenje šminke koju verovatno već imate (smeđa olovka za oči ili olovke za obrve). Ako tražite nešto što traje duže od 24 sata, pege od kane mogu da se zadrže nekoliko dana, oa nestaju za dve do tri nedelje, dok će tetovaža pege biti sa vama otprilike jednu do tri godine, postepeno bledeći.

A koji su poznati se hvalili svojim pegama pogledajte u nastavku članka.

Pege su u modi, a evo koje zvezde ih s ponosom nose

Kylie Jenner

Jenner je sa kozmetičkim vlogerom Jamesom Charlesom isprobala ovaj trend.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by James Charles (@jamescharles)

Meghan Markle

Vojvotkinja od Saseksa prigrlila je svoj pegavi ten na dan venčanja.

Bella Hadid

I ona i njene pege uživaju da se sunčaju!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bella 🦋 (@bellahadid)

Gwyneth Paltrow

Poznata glumica je pokazala svoje pege dok je snimala selfi na ranču.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gwyneth Paltrow (@gwynethpaltrow)

Zoe Krawic

Pege su  u fokusu plakata njenog novog filmskog projekta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zoë Kravitz (@zoeisabellakravitz)

Kendal Jenner

Poznata rijaliti zvezda nema razloga da sakrije njene pege na licu bez šminke!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kendall (@kendalljenner)

Lepota i zdravljeChris Jackson / Staff via Getty Entertainment