Šta kada pilule za kontracepciju smanje seksualnu želju?

by | jul 30, 2022
kontraceptivne pilule

Iako medicinska zajednica nije došla do snažnog konsenzusa o tome da li pilule za kontracepciju smanjuju seksualnu želju, ako vam se čini da se upravo to događa, evo šta možete da uradite

Seks bi trebalo da bude lagodan i zabavan, ali svi znamo da stvari mogu da postanu komplikovane. Jedna od tih komplikacija dogodi se kada počnete da koristite kontraceptivne pilule. Očekujete da se napokon opustite: nema kondoma i priprema, samo uživanje. A onda… shvatite da vam jednostavno nije do seksa.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Da li pilule za kontracepciju mogu da smanje seksualnu želju?

 

Nažalost, efekat kontraceptivne pilule na seksualni nagon i dalje je prilično kontroverzna tema koja nema jasne odgovore. Ono što znamo, i to na osnovu istraživanja čuvene klinike Mejo, jeste da ova kontracepcija može da promeni balans hormona u telu. One mogu da smanje nivoe testosterona, a upravo je to hormon koji i kod žena i kod muškaraca utiču na seksualni nagon. (Da, i žene imaju testosteron, samo u manjoj koncentraciji).

Na prvi pogled ovo zvuči kao jasna veza dovoljna za presudu. Ipak, činjenica je da većina žena ne prijavljuje nikakvu promenu u svom libidu nakon što počnu da koriste hormonalnu kontracepciju. Neke čak navode da osećaju više želje dok su na piluli. Zato je zaista teško dobiti direktan odgovor na ovo pitanje od medicinske zajednice.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Šta da radim ako mi pilule smanje seksualnu želju?

 

Članak se nastavlja posle reklama

Najvažnije je da pratite promene. Ako vam se učini da vam libido pada, da gubite želju i da to počinje da vas uznemirava – trebalo bi da reagujete. Najpre se obratite svom lekaru kako biste pokušali sa nekim drugim sredstvom za kontracepciju. Važno je da znate da kod nekih žena ove promene mogu da budu privremene, pa lekari obično čekaju do pola godine pre nego što donesu presudu o tome kako kontracepcija zaista utiče nas vas.

Razmislite da li su se možda dogodile neke druge promene koje bi mogle uticati na vaš seksualni nagon. Naši seksualni nagoni su neverovatno složeni i na njih može uticati niz različitih faktora. Razmislite da li ste možda imali neke druge promene u svom životu koje bi mogle uticati na vaš seksualni nagon. Na primer, da li ste pod većim stresom nego inače? Jeste li spavali manje? Više se svađate sa partnerom? Imate li druge zdravstvene probleme?

Članak se nastavlja posle reklama

Najbolje bi bilo da o ovome popričate sa svojim lekarom. Ukoliko nemate poverenja u svog ginekologa, potražite novog. Jednostavno, morate se osećati slobodno da o ovakvim temaam pričate sa svojim lekarom.

Ako vam se jednostavno ne sviđaju pilule za kontrolu rađanja, uopšteno govoreći, postoje i druge vrste opcija za kontrolu rađanja, uključujući kondome, prsten, injekciju, implantat, spirala dijafragme, možete o njima razgovarati sa svojim ginekologom.

Članak se nastavlja posle reklama

 

 

 

Članak se nastavlja posle reklama
nensuria/gettyimagesplus