Kontracepcija – šta sve treba znati

by | oktobar 3, 2017

Pod kontracepcijom se podrazumeva skup mera, postupaka i metoda kojima se postiže sprečavanje neželjene trudnoće. Iako živimo u u modernom dobu, gde praktično taboo teme i ne postoje, postoji veliki broj žena,  najviše mladih žena, koji ne postavlja direktna pitanja ginekologu kada je reč o kontracepciji. U nastavku pogledajte šta bi sve trebalo da znate  o kontracepciji.

1. Šta je ‘dvostruka metoda’?
Doktori se slažu da je najbolja metoda kontracepcije takozvana ‘dvostruka metoda’. Ona uključuje korišćenje kondoma (jedino sredstvo koje štiti od polno prenosivih bolesti) u kombinaciji sa pilulom, spiralom, flasterom ili nekim drugim kontracepcijskim sredstvom.

2. Kako da izaberem koja mi kontracepcija najvise odgovara?
Sve zavisi od vašeg životnog stila i potreba. Netko ne može biti disciplinovan i svaki dan u isto vreme popiti tabletu. Zato je najbolje da metodu zaštite izaberete tako što ćete se posavetovati sa ginekologom.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Šta je spirala ili unutarmaterični umetak (uložak)?
To je reverzibilna metoda kontracepcije uz pomoć intrauterinog uloška (intrauterine device – IUD) koja se u poslednjih nekoliko godina pokazuje kao najpouzdanije sredstvo za sprečavanje neželjene trudnoće. Intrauterini uložak postavlja ili uklanja ginekolog i u pitanju je dugotrajno kontraceptivno sredstvo koje može trajati i nekoliko godina. Nažalost ne sprečava vanmateričnu trudnoću.

4. Koje su nus pojave korišćenja kontraceptivnih pilula?
Zavisi od osobe. Nekome jedna pilula odgovara, a drugome ne. Tako će neke žene imati problema s promenom raspoloženja i grčevima tokom korišćenja pilule, dok će je druge koristiti bez problema. Svakako vam savetujemo da pilulu birate uz savet ginekologa i da ga obavestite o tome kako se osećate od kada pijete pilule. Ako imate bilo kakvih nuspojava zbog odabrane pilule, obavezno se obratite svom ginekologu, otvoreno razgovarajte s njim i tražite promenu. Ponekad će trebati više vremena da nađete metodu koja vam najbolje odgovara.

5. Trenutno nisam seksualno aktivna, mogu li prestati koristiti pilulu?
Možete uraditi šta god želite. Samo morate biti svesni da su hormonalna kontraceptivna sredstva najučinkovitija ako se koriste u kontinuitetu i ponekad im treba malo vremena da ‘prorade’ kada ih ponovno počnete koristiti nakon određenog perioda prestanka. U tom periodu ne pouzdajte se samo u pilulu, nego obavezno koristite i kondom.

Članak se nastavlja posle reklama

6. Da li postoji još neka svrha kontraceptivne pilule?
Naravno, mnoge hormonalne metode koriste se za lečenje raznih zdravstvenih stanja. Ako imate jake grčeve tokom menstruacije i obilna menstrualna krvarenja, ginekolog će vam preporučiti upravo kontraceptivne pilule kako bi regulisao vašu menstruaciju.

7. Pilula za dan posle – šta treba znati o njoj?
Ona sadrži veliku dozu hormona i sprečava početak procesa oplodnje. Što je pre uzmete, to bolje, najkasnije u roku od 48 sati.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Dokazano: Najefikasnija kontracepcija

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

Članak se nastavlja posle reklama

Foto: Thinkstock

A.G.

Članak se nastavlja posle reklama