Dokazano: Najefikasnija kontracepcija

by | 23 marta, 2015

Ako neko zna koja je najefikasnija kontracepcija, onda su to sigurno lekari i ostali zdravstveni radnici. Proverite zašto.

Najnovije istraživanje objavljeno u zdravstvenom časopisu ‘Contraception’, a koje je rađeno na 488 žena zaposlenih u zdravstvu i starosne dobi između 25 i 44 godina, pokazalo je da njih 331 koristi kontracepciju. Verovali ili ne, čak 40% ispitanica koristi neku vrstu intrauterinalnog uloška. Znači, koriste spiralu ili hormonski IUD (mirenu). Samo 16% žena u belom mantilu koristi kontraceptivne tablete a samo 9% dama oslanja se na prezervative kako bi sprečile neželjenu trudnoću.

Prema novim istraživanjima, zdravstvene radnice čak 4 puta češće koristite intrauterinalne uloške od običnih žena.

Razlog zašto je ovakva kontracepcija najčešći lekarski izbor, krije se verovatno u činjenici da je ona u čak 99% slučajeva delotvorna i pouzdana, dok su kontraceptivne tablete delotvorne u 91%. Ako niste znali, prezervativi su pouzdani u 82% slučajeva.

Nedostatak kontraceptivnih tableta žene navode to što se moraju piti svakodnevno a jednom kad ugradite intrauterinalni uložak, ne morate ni o čemu da brinete i mirni ste nekoliko godina, bilo da je spirala vaš izbor ili hormonski uložak.

Iako možda brinete da je ugradnja pomenutog uloška nelagodno iskustvo, ginekolozi tvrde da je reč o veoma podnošnjivoj neprijatnosti a bol je neznatna. Čak i ako vam se ne dopadne posle nekog vremena, veoma lako se uklanja bez nuspojava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.