Salicilna kiselina: Sve što treba da znate o ovom moćnom kozmetičkom sastojku

by | novembar 7, 2022
salicilna kiselina

Salicilna kiselina je nenadmašna u borbi sa problematičnom kožom i protiv akni, ali ovo nije jedini razlog zašto bi trebalo da je koristite. Ovaj kozmetički sastojak toliko je impresivnog dejstva da dermatolozi preporučuju upotrebu čak i ako vam je lice čisto.

 

Salicilna kiselina  kao kozmetički sastojak

 

Glavno dejstvo: Piling

Benefiti: Uklanja mrtvu kožu, uklanja višak masnoće i smanjuje bele tačke i mitisere.

Ko treba da je koristi? Generalno, svi oni koji imaju masnu kožu ili žele da leče akne, mitisere, bele tačke i crvene bubuljice

Koliko često treba da je koristite? Salicilnu kiselinu treba koristiti u umerenim količinama dok ne budete znali da vaša koža to može da podnese bez iritacije. Ako vaša koža dobro reaguje na salicilnu kiselinu, možete povećati učestalost na dva puta dnevno, osim u slučaju da će vam koža biti izložena direktnom suncu. U tom slučaju treba je koristiti samo noću.

Dobro se kombinuje sa: Treba je koristiti zajedno sa sastojcima koji umiruju kožu

Nemojte je koristiti sa: Iako se salicilna kiselina u načelu može kombinovati sa drugim sastojcima za piling, najbolje je držati se samo jednog pilinga u isto vreme.

 

Kako deluje salicilna kiselina?

Salicilna kiselina, sastojak ekstrahovan iz kore vrbe, jedna je vrsta hemijskog pilinga koji se zove beta-hidroksi kiselina (aka BHA). Kada se bakterije, nečistoće, sebum i mrtve ćelije kože pomešaju, u vašim porama se formira začepljenje. Za razliku od hemijskih pilinga zvanih alfa-hidroksi kiseline (AHA), koji su rastvorljivi u vodi i idealni za površinski piling, salicilna kiselina je rastvorljiva u ulju, što je čini sposobnom da prodre duboko i ukloni sva začepljenja u porama.

 

Prednosti salicilne kiseline

Zahvaljujući svojim jedinstvenim svojstvima, salicilna kiselina se koristi za lečenje niza stanja kože: od bradavica do peruti. Evo kako salicilna kiselina deluje na kožu:

Eksfolira mrtvu kožu: ona pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože, što zauzvrat može poboljšati teksturu kože.
Omekšava sadržaj začepljenih pora: može da prodre u pore, olabavi „lepak“ koji uzrokuje da se ćelije kože slepe i pore zapuše i potom neutrališe sadržaj pora
Uklanja višak masnoće: pošto je rastvorljiva u ulju, ona može da prodre ispod površine kože da bi očistila višak sebuma iz pora i smanjila masnoću
Sprečava bele bubuljice i mitisere: Ne samo da salicilna kiselina leči postojeće nepravilnosti, već sprečava nastanak novih mitisera i belih bubuljica
Bori se protiv akni: Pošto je lipofilna, salicilna kiselina može prodreti duboko u pore kako bi sprečila nastanak akni u budućnosti.
Minimizira pore: Kao adstringentni proizvod, salicilna kiselina može zategnuti kožu i na taj način smanjiti pojavu pora.

 

Kako se koristi salicilna kiselina?

Preporučena koncentracija proizvoda sa salicilnom kiselinom varira od osobe do osobe i o njoj treba razgovarati sa svojim dermatologom, a isto važi i za to koliko često koristite tretman salicilnom kiselinom. Generalno, trebalo bi je početi primenjivati nekoliko puta nedeljno i pratiti reakciju kože.

 

Najbolji proizvodi sa salicilnom kiselinom

 

Salicilna kiselina protiv mrlja

Koncentrovane tretmanske kapi sa salicilnom kiselinom koja postepeno prečišćava kožu i oslobađa je od mrlja. Salicilna kiselina se kombinuje sa sukcinskom kiselinom, dragocenim molekulom sa antibakterijskim i antioksidantnim svojstvima koji reguliše proizvodnju sebuma i sprečava njegovo nagomilavanje unutar pora. Rezultat: epiderm je prečišćen i oslobođen mrlja. Koža je vidno glatkija i više se ne presijava. Pogodno za sve tipove kože, čak i osetljivu. Naročito se preporučuje za kombinovanu kožu i suvu/normalnu koja ima problem prosijavanja T-zone. Takođe je idealan kod ’uzburkane’ kože usled hormonalnih promena, promenjene ishrane ili nošenja higijenskih maski.

Kako se koristi? Ujutro i uveče, nežno umasirajte prstima u kožu lica i vrata. Nastavite sa nanošenjem kreme koja najbolje odgovara vašim potrebama. Više o proizvodu: Pure Actives Salicylic Acid+Succinic Acid Drops

 

Salicilna kiselina za smanjenje pora

Lagana krema sa salicilnom kiselinom koja prečišćava, smiruje i matira kožu. Salicilna kiselina se kombinuje sa niacinamidom u cilju smanjenja veličine pora, regulisanja proizvodnje sebuma i jačanja zaštitne barijere kože. Formula je takođe obogaćena betainom – šećerom biljnog porekla koji ublažava iritacije i štiti kožu od zapaljenja. Rezultat: koža je izbalansirana i ojačana. Crvenilo je smanjeno, a prosijavanje kože pod kontrolom.

Pogodno za sve tipove kože, čak i osetljive. Naročito se preporučuje za kombinovanu kožu i kožu sa mrljama. Takođe je idealan kod ’uzburkane’ kože usled hormonalnih promena, promenjene ishrane ili nošenja higijenskih maski.

Kako se koristi? Nežno nanesite na kožu lica i vrata ujutro i uveče. Više o proizvodu: Pure Actives Salicylic Acid+Niacinamide Cream

 

Salicilna kiselina za temeljno čišćenje

Tečni rastvor nemasne teksture koristi sve prednosti salicilne kiseline za izvanredno prečišćavanje kože, smanjivanje mrlja i pomaganje komplementarnim aktivnim sastojcima da bolje prodru u kožu. Salicilna kiselina se kombinuje sa niacinamidom radi pojačanog efekta, pomaže u smanjenju veličine pora i čini ten blistavijim. Namenjen je koži celog lica kao i specifičnih delova: savršen za T-zonu i lokalizovane nečistoće. Takođe je idealan kod ’uzburkane’ kože usled hormonalnih promena, promenjene ishrane ili nošenja higijenskih maski. Savet plus: proširene pore su kod mlade kože problematične jer su zbog pojačanog lučenja podložne upalnim procesima, dok su kod zrele kože ozbiljan estetski problem koji se prekriva tek teškom šminkom.

Kako se koristi? Ujutro i uveče, nanesite na očišćenu kožu lica koristeći pamučni tufer. Više o proizvodu: Pure Actives Salicylic+Niacinamide Lotion

 

Paople Images/GettyImagesPlus