Spasite svoj vrat!

by | 9 juna, 2009


Razmislite na trenutak o svom vratu. Dok lice redovno čistite, umivate, hidrirate… “mazite i pazite”, vrat je “presrećan” ako dobije bar kap parfema. I, znate šta? Razlika u izgledu kože, između dva veoma “bliska” dela tela, vrlo je primetna.

Zaista, na vratu se brže pojavljuju prvi znaci starenja nego na licu, koje ima dobru (hranljivu) podlogu u potkožnom tkivu, bogatom krvnim sudovima i lojnim žlezdama. (Pokušajte da uštinete oba ova dela tela, i biće vam jasno o čemu pričamo.)

Bez te “podrške” iznutra, koža vrata podložnija je uticaju vremena, sunca i različitih iritanata. Posledično, koža se sporije oporavlja od različitih oštećenja i podložnija je formiranju ožiljaka. I, kao da to nije dovoljno, većina žena potpuno zapostavlja negu ovog dela tela.

 

lepota i zdravlje vrat nega

 

Eh, koliko nas troši pravo malo bogatstvo na antiejdžing kremice? Nanosimo ih na lice – ali redovno se zaustavimo na bradi! Ni makac odatle! U suštini, osnovni razlog ovog nemara je navika (tačnije, njen izostanak).

Tradicionalno, kozmetički proizvodi se kreiraju i reklamiraju kao preparati za negu lica, i žene su decenijama samo sledile ova uputstva. Naviknute smo da svakodnevno hidriramo kožu lica i da se šminkamo, ali malo koja od nas misli na vrat ili na dekolte.

Uspaničili ste se? Depresivni ste? Pa, ima i dobrih vesti. Sve one dame, koje žele da preduzmu nešto po tom pitanju, treba da znaju da spasavanje vrata nije previše komplikovana stvar. Većina lekara slaže se sa tim da je zaštita kože od dejstva sunčevih zraka zapravo ključni faktor (čak i tokom zime!). Dakle, obavezno koristite hidratantne i hranljive kreme za lice koje sadrže UV filtere. Nakon obavljanja jutarnje toalete, utrljajte kremu za negu u kožu lica, vrata i dekoltea, i to pre oblačenja.

Kada primena zaštitnih mera postane navika, naredni korak jeste ublažavanje nastale štete. Iako mnoge kozmetičke kompanije nude kreme specijalno kreirane za negu vrata, većina eksperata tvrdi da je najvažnije da izaberete prave sastojke, i to u pravim koncentracijama. Iako će biti potrebno duže vremena da bi se uočilo poboljšanje, bilo koji preparat za negu lica, ako je dovoljno blag, podjednako je dobar i za primenu na vratu. L&Z vam ukazuje na najbolje tretmane za nekoliko najčešćih problema.

 

OPUŠTENA KOŽA

 

PROBLEM Uzroke opuštanja kože mnogo je lakše objasniti nego pobediti. Tokom godina usporava se produkcija kolagena i elastina, te koža gubi na elastičnosti. Dejstvo sunčevih zraka dodatno pogoršava situaciju i slabi funkciju preostale količine kolagena i elastina. Ipak, osnovni problem krije se duboko ispod gornjeg sloja kože. Naime, usled atrofije mišića i pomeranja masnog tkiva, lice gubi na volumenu, a koža ispod brade se opušta.

REŠENJE Nažalost, nijedno sredstvo za spoljašnju upotrebu ne može da izazove potpuni nestanak “visuljka” ispod brade. No, možete da sprečite njegovu pojavu, tako što ćete se na vreme obratiti dermatologu. Osnovno sredstvo borbe: retinoidi. Stvaranjem novih količina kolagena, retinoidi deluju poput steznika – zatežu kožu i drže mišiće i masno tkivo. Budući da je koža vrata osetljivija na iritante, preparati za negu treba da sadrže i hidrirajuće sastojke, koji takođe smiruju kožu. Hijaluronska kiselina jedan je od efikasnih hidrirajućih sastojaka. Tretman vrata vršite postepeno: koristite pomenute kreme svaki drugi ili treći dan. U danima između, mažite vrat preparatima za uvećanje volumena, koji će još više zategnuti kožu. Potražite kremu na bazi ekstrakta kvasca (na primer, “Lancome Renergie Microlift” za vrat), koja stimuliše produkciju ATP enzima kože, a koji ćelijama obezbeđuje energiju neophodnu za produkciju kolagena.

 

SUVA, ISTANJENA I OSETLJIVA KOŽA

lepota i zdravlje nega vratPROBLEM Iako se tokom godina koža prirodno istanjuje, pojačana osetljivost (osećaj kao da vam nešto mili po koži), u najvećoj meri je posledica dejstva sunčevih zraka i vetra. Zbog solarnog oštećenja, dermis – deo kože u kojem su locirani kolagen i elastin – postaje izuzetno rastresit (razređuju se tanka vlakna). Drugim rečima, slabi osnova koja treba da drži površinu kože zategnutom. Takođe, koža više ne zadržava vlagu onako efikasno kao u mladosti, što još više pogoršava stanje.

REŠENJE Suvoj, istanjenoj i naboranoj koži prvenstveno je potrebna adekvatna zaštita. Osim maksimalne zaštite od sunca i hladnoće, važni su i antioksidanti, koji neutralizuju štetno dejstvo slobodnih radikala na kolagen.

 

Eksperti preporučuju upotrebu krema na bazi idebenona, za koji je naučno dokazano da efikasno štiti od štetnih uticaja iz okruženja. Ekstrakt zelenog čaja je drugi idealan sastojak za negu kože vrata, jer deluje izuzetno umirujuće.

Što se tiče uklanjanja nastale štete, tu imate više sreće nego u slučaju ostalih problema koji se javljaju na koži vrata. Osetljivost se ublažava isključivo sredstvima za spoljašnju upotrebu. U najvećem broju slučajva, problemi kože lica i vrata su isti, tako da će biti dovoljno da režim nege lica primenjujete i na vratu.

Na kraju, hidratacija je apsolutno neophodna, jer vlaga stvara zaštitni sloj na koži. Lipidi, poput ši putera i glicerina, formiraju barijeru koja čini kožu debljom, otpornijom i elastičnijom, pa tako i vrši zaštitnu ulogu. Kada se lipidi koriste u kombinaciji sa humektantima, koji zadržavaju vodu u koži, efekti su još bolji. Koristite prirodna ulja, kao što su maslinovo ili avokadovo, koja bolje prodiru u kožu nego sintetička (na primer, vazelin). Ili, možete da probate hijaluronsku kiselinu, jer savršeno hidrira a ne ostavlja masnoću na koži. Ukoliko vam je koža vrata izuzetno suva, mažite je hranljivom kremom ili losionom za telo.

 

HORIZONTALNE LINIJE

PROBLEM Primetne linije na vratu nisu baš prijatne za oko. Nažalost, one se vremenom produbljuju, jer koža stari i postaje manje elastična. Genetika i životne navike igraju podjednako važnu ulogu. Budući da je koža vrata vrlo tanka, položaj vratnih pršljenova, mišići i masno tkivo na vratu utiču na način na koji će se formirati linije. A njih je, nažalost, vrlo teško “izbrisati”.

REŠENJE Istovremena akcija spolja i iznutra prvi je korak u smanjivanju broja i dubine “brazdi” na koži. To znači optimalnu hidrataciju i stimulisanje produkcije kolagena. A obnavljanje spoljašnjih i unutrašnjih slojeva kože može se postići jedino sinergičnim dejstvom kombinacije adekvatnih sastojaka.

Osim već dokazano efikasnih retinoida, potražite kozmetičke preparate koji sadrže i peptide, kao što su matriksil ili palmitol-pentapeptidi. Ove materije jesu prekusori kolagena (pretvaraju se u kolagen) i stimulišu kožu da ga proizvodi u većim količinama. Ipak, važna je koncentracija peptida (nažalost, to je podatak koji često izostaje na listi sastojaka na pakovanju), koja treba da iznosi od 3 do 4 posto. Jedino u ovom procentu, peptidi mogu efikasno da redukuju gustinu bora, kao i njihovu dubinu. Takođe, treba da znate da serumi obično sadrže veće koncentracije antiejdžing sastojaka od krema i losiona.

I, kao što je slučaj sa borama na licu, na isti način možete da kamuflirate bore na vratu. No, umesto upotrebe korektora, koristite dnevnu kremu koja sadrži silikone, poput dimetikona (“dimethicone”), ciklometikona (cyclomethicone”) ili bilo koje materije čiji se naziv završava na “cone”. Ove materije mogu donekle da popune određen prostor između ćelija i “zatvore” kožu, tako da ona izgleda zategnutije i baršunastije. Puder sa finim česticama koje reflektuju svetlost može dodatno da ispuni i prekrije bore, i tako ih učini manje primetnim. Ako baš ni to ne pomogne, žao nam je što moramo to da kažemo – vreme je da razmislite o nošenju rolke.

 

HIPERPIGMENTACIJA

PROBLEM Sunčevi zraci, i oštećenja koja oni izazivaju, podstiču hiperprodukciju melanina, koji se potom nagomilava u grudvice mrkog pigmenta. Tako, posledično, nastaju i nepravilne tamne fleke na koži, sa više oštećenog tkiva nego u ostalim delovima. Sve ove pojave naročito su izražene i uočljive u donjem delu vrata, kao i na grudima. Inače, brada vrši ulogu suncobrana koji donekle štiti kožu gornjeg dela vrata. Međutim, veći deo vrata, kao i dekolte, izloženi su direktnom dejstvu sunca. Ponekad, iritacije kože, koje nastaju kao reakcija na parfem, neodgovarajuću odeću (zbog određene vrste materijala) ili dejstvo drugih iritanata, pogoršavaju stanje kože. Učestalo trljanje kože uzrokuje upalu koja, čak i nakon zaceljenja, ostaje tamna.

REŠENJE Hidrokinon – jedino sredstvo izbeljivanja čiju upotrebu odobravaju lekari – blokira dejstvo enzima tirosinaze, koji je ključni element u produkciji melanina. Budući da je koža vrata naročito osetljiva, eksperti preporučuju primenu niže koncentracije hidrokinona nego za negu lica (u tu svrhu se koristi u koncentraciji od 6 do 10%). Ukoliko kupujete kremu na bazi hidrokinona, vodite računa o tome da bude zastupljen u koncentarciji najviše od 2 do 4%.

Međutim, one žene koje naglašeno reaguju čak i na koncentraciju od 2%, treba da koriste preparate na bazi niacinamida ili kojične kiseline (prirodna kiselina koja nastaje kao nusprodukt fermentacije pirinča, a proizvode je i neke gljive). Niacinamid sprečava prodor melanina na površinu kože, dok kojična kiselina deluje poput hidrokinona – blokira tirosinazu.

A da rezultat bio što bolji, dermatolozi preporučuju redovan piling. Iako vam je primena eksfolijatora na vratu možda poslednja na pameti, uklanjanje sloja izumrlih ćelija sa površine kože ubrazava eliminisanje i pigmentisanih ćelija.

 

Kreme iz snova

Ne, zaista nema potrebe da koristite jedan tip kreme za lice a drugi za vrat. Ali, kupovina jedne kreme nateraće vas da brižljivije birate odgovarajući proizvod, kao i da poklonite više pažnje koži vrata. Ovo je L&Z izbor.

DOVE PRO-AGE NECK and CHEST SERUM – Odlično hidratantno sredstvo, sa antiejdžing sastojkom – aflahidroksilnom kiselinom.

SHISEIDO BENEFIANCE CONCENTRATED NECK CONOUR TREATMENT – Polimeri stvaraju film koji privremeno zateže kožu, dok ekstrakt ženšena istovremeno vrši ulogu antioksidanta i antiupalnog sastojka.

LA ROCHE-POSAY DAILY FILL-IN ANTI-WRINKLE FIRMING CARE – Sadrži najjaču i najefikasniju formu vitamina C (L-askorbinsku kiselinu). A hijaluronska kiselina omogućava optimalnu hidrataciju.

Tekst: Nataša Ćovin; Foto:

 

Tagovi: