RAZVOJ DETETA: Od pelena do noše

by | 9 juna, 2009

Vaše detence savladalo je brojne veštine: naučilo je da hoda, govori, klopa kašikom. Preostalo je još samo da umesto u pelene, kaki i piški u nošu.
Za mnoge roditelje period odvikavanja od pelena je, ipak, prilično stresan. Eksperti kažu da je osnovni razlog muka i neuspeha to što navikavanje na nošu počinje pre nego što je dete spremno. Pritisak ostalih članova porodice ili roditelja vršnjaka vašeg deteta koji već koriste nošu, često prisiljava mame i tate da požure svog mališana, što neće rezultirati uspehom.

 

lepota i zdravlje razvoj deteta navikavanje na nosuSPREMNO ILI NE?
Kako da procenite da li je vaše dete spremno na ovaj veliki korak? Najvažniji znak je da zna kada oseća potrebu da kaki ili piški. Mališan će vam to reći ili pokazati svojim ponašanjem (na primer, stisnuće pelenu). Dete, takođe, mora da bude sposobno da izvršava jednostavne radnje kao što je skidanje pantalonica.
Uspostavljanje kontrole nad radom bešike i debelog creva nešto je što će dete vremenom samo steći i zato nema nikakve svrhe da ga požurujete. U tome uzrast ne igra nikakvu ulogu – važno je ne započinjati ništa pre navršenih 18 meseci. Do četvrte godine trebalo bi da potpuno savlada ovu “veštinu”.

KADA ZAPOČETI
Kada primetite da je dete spremno, odredite vreme za početak “treninga”. Roditelj treba da bude skoncentrisan na odvikavanje i da se ponaša opušteno. Vremensko određivanje okončavanja treninga izazvaće stres i kod vas i kod deteta. Generalno, proleće i leto su najbolji periodi za odvikavanje od pelena zbog toplog vremena. Vaše dete će više vremena provoditi napolju, pa će i male “nezgode” podnositi bolje, a letnja odeća je lakša, pa nećete imati problema sa svlačenjem.

ŠTA MI JE POTREBNO?
* Noša
* Veći broj gaćica (najmanje osam pari)
* Dosta odeće koja se lako skida
* Dečija toaletna daska
* Video kasete ili knjige koje će držati njegovu pažnju dok je na noši
* Šamlica pomoću koje će moći da se popne na WC šolju
* Peškir ili pamučni ubrusi

 

PRIPREMITE SE
Pre nego što počnete da ga odvikavate, pripremite svoje dete za “veliki trening”. Dozvolite mu da vas vidi dok koristite toalet da bi shvatilo šta se od njega očekuje. Takođe, povedite dete u kupovinu donjeg veša i podstaknite ga da samo izabere gaćice sa slikom svog omiljenog lika iz crtanog filma. To može da bude sasvim dobar početak.

 

HAJDE DA TO OBAVIMO!
Razgovarajte sa detetom i objasnite mu šta nameravate da uradite i budite sigurni da mu se ideja dopala. Prvog dana odvikavanja obucite mu gaćice, pokažite mu gde se nalazi noša i recite da može da sedne na nju kada oseti da mu se piški ili kaki. Posle korišćenja noše pokažite detetu kako da obriše guzu (kod devojčica od napred ka nazad, zbog sprečavanja prenošenja bakterija) i svaki put mu operite i obrišite ruke.
Podsetite mališana da koristi nošu pre obroka, pre izlaska napolje, kao i onda kada nije piškio nekoliko sati. To će biti sasvim dovoljno. Vodite računa da vaše podsećanje ne pređe u “kvocanje”.

 

PODSTIČITE DETE
Pohvalite svoje dete svaki put kada upotrebi nošu, ali i kada izostane “rezultat”. Učinite to pred tatom i drugim članovima porodice. Izbegavajte da ga grdite i prekorevate. Stalno imajte na umu da dete želi da vam ugodi i da uradi nešto zbog vas. Istovremeno, budite svesni da ono ipak ograničeno kontroliše ove radnje. Svaki put kada uspešno upotrebi nošu, zalepite nalepnicu u obliku srca na vrata frižidera. To je odličan podstrek.

“NEZGODACIJE”
Dok budete skidali “napunjene” gaćice sa guze svog deteta, pomislićete da su pelene bile mnogo praktičnije. To je trenutak kada morate duboko da udahnete, da se nasmešite i kažete: “Nije važno. Sledeći put će biti bolje.” “Nezgodacije” uznemiravaju dete više nego roditelja, pa morate da ga ohrabrite i uverite da se ništa strašno nije desilo.
Naravno, ponekada je teško biti strpljiv. Ukoliko vas “nezgode” izbacuju iz takta, najbolje je da napravite “pauzu” u odvikavanju. Recite detetu da ćete pokušati sa nošom narednog dana. Ukoliko je proteklo nedelju dana ili duže, a svakodnevno se dešavaju brojne “nezgode”, onda je to znak da vaše dete još nije spremno za ovaj poduhvat. Pokušajte ponovo za nekoliko meseci.

 

TOKOM NOĆI
Detetu će još izvesno vreme biti potrebne pelene tokom noći ili poslepodnevnog spavanja. Sve dok se ne probudi suve pelene ili dok ne prespava veći deo noći samo sa jednom, ne oblačite mu gaćice.

 

U KUĆI I IZVAN NJE
Najbolje je da prve nedelje odvikavanja najveći deo vremena provedete kod kuće. Međutim, doći će i vreme kada ćete ići sa detetom napolje. Kada krenete u šetnju, ponesite “prvu pomoć” za male nezgode – rezervnu odeću, gaćice, vlažne maramice i pamučni ubrus, kao i plastične vrećice.
U slučaju da dete duže vremena provodi u kolicima ili kolima, obucite mu “pul ap” pelene (skidaju se kao gaćice, ali su napravljene od istog materijala kao i pelene). Doduše, problem sa ovim tipom gaćica jeste to što ih deca “doživljavaju” kao pelene, a mnogo su skuplje od njih. Zato treba da podsećate dete da koristi toalet kada god je to moguće.


OSOBA ZA ČUVANJE
Ukoliko vaše dete ide u obdanište, ili ga čuva neka druga osoba, treba da ih obavestite o odvikavanju. U tom slučaju, najbolje je da to započnete tokom vikenda, da biste stekli uvid u ponašanje svog deteta i da biste o tome mogli da obavestite vaspitačicu ili ženu koja ga čuva. Ako dobro koordinirate ovaj program, uspeh ne može da izostane.
Kada je u pitanju predškolska ustanova u koju idu i starija deca, velike su šanse da će vaše dete, kada vidi starije drugare da koriste nošu, biti dobro motivisano da i ono “odraste”.

DILEME I REŠENJA
DEČACI TREBA DA STOJE ILI DA SEDE? Sedeći položaj je bolji za početak. Međutim, dopustite detetu da samo izabere svoj način. Ako ga motiviše ideja da bude “kao tata”, to je sasvim u redu.
NOŠA ILI WC ŠOLJA? Kao i u prethodnom slučaju, dopustite detetu da bira. Ako mališan voli da sedi na velikoj šolji, to je u redu, mada će mu i dalje biti potrebna noša u drugim situacijama. Ako se dete oseća nesigurno na WC šolji, dajte mu stoličicu na koju će staviti nožice.
PIŠKENJE ILI KAKENJE? Neka deca ne vole da obavljaju veliku nuždu u nošu i čekaju da im se stavi noćna pelena. Obično nema posebnog razloga za to, osim detetovih sklonosti, a radi se samo o fazi koja će proći. S druge strane, neka deca više vole da piške u nošu, a da kake u WC šolju, ili obrnuto. Opstipacija je problem koji može negativno da utiče na sticanje navike korišćenja noše. Ako primetite da dete ima zatvor ili tvrdu stolicu, dajte mu više tečnosti, voća i povrća.

Priredila: Nataša Ćovin

Tagovi: