Šta je „skin fasting“? Sve što bi trebalo da znate o minimalističkom trendu nege kože

by | april 11, 2020
skin fasting

Da li ste već isprobali skin fasting, a ni ne znate 

Zbog svega onoga što se trenutno događa u svetu, možda zapostavljate svoju beauty rutinu i bavite se, odnosno vodite računa o mnogo važnijim stvarima (trudite se da ostanete sigurni, zdravi i mentalno jaki tokom karantina i u stalnom ste kontaktu sa prijateljima i članovima porodice kako bi bili sigurni da rade isto). Ako je to slučaj, ne brinite – to bi zapravo mogla biti preko potrebna pauza za vašu kožu i ten. U stvari, od svih trendova lepote koje vidimo na društvenim mrežama, onaj u kome preporučuju da pravite pauzu od mnogih beauty proizvoda za negu kože zapravo može da joj godi. PROČITAJ: Da budete stilizovani i u karantinu: 6 lakih frizura koje kriju prljavu kosu (foto)

Trend nazvan skin fasting – „post kože“,  ima za ideju sledeće: ako svedete na minimu rutinu nege kože ili čak je potpuno odbacite, tokom određenog vremena, omogućićete joj da se resetuje.

Ali, kao i kod većine trendova, čini se da se interpretacija – i rezonovanje iza toga – razlikuju od osobe do osobe. Zato, evo šta kažu stručnjaci na ovu temu:

Koje su potencijalne prednosti „skin fasting-a“?

– Post koži omogućava da se vrati u svoju prirodnu homeostazu – objašnjava dermatolog Dijan Robinson. Teorija kaže da kada koristimo sredstva za negu kože mi u osnovi treniramo kožu šta da radi i time izbacujemo njen prirodni, samoregulišući ciklus. PROČITAJ I: Pogledajte make-up rutinu Kim Kardašijan dok je u karantinu (video)

Na primer, nanošenje hidratantne kreme ili ulja za lice može signalizovati ćelijama naše kože da ne treba da proizvedu toliko prirodnog sebuma, jer smo ga pokrili.

– Eliminacijom svih proizvoda za negu kože, dozvoljavate svojoj koži da se“ resetuje „, a zauzvrat poboljšavate način funkcionisanja vaše kože – dodaje Dejvid Lorčer, dermatolog iz San Diega.

Naravno, ako imate osetljivi, kompromitovani deo kože koji zahteva posebnu negu, o njemu morate voditi računa. Rutina je ovde ipak bitna.

 skin fasting

Šta podrazumeva „post kože“?

Zagovornici skin fasting-a imaju različite ideje kako on treba da izgleda, a i razgovor sa stručnjacima o toj temi nije mnogo drugačiji. Neki tvrde da će se potpuno ukidanje nege kože (ondosno upotreba nula proizvoda, čak ni sapuna) nekoliko nedelja omogućiti vašoj koži da se potpuno vrati svojoj normali. Drugi tvrde da je jednostavno  ne korišćenje jakih proizvoda tu i tamo (tj. pauziranje od aktivnih sastojaka poput retinola) uraditi trik. POGLEDAJ: Talula Vilis- hrabro u promene

To bi se moglo uporediti sa mnogim različitim varijacijama povremenog posta, a svi imaju sličan cilj: dati telu (ili u ovom slučaju koži) dovoljno vremena i prostora da se oporavi i resetuje (bilo da se radi o hrani ili proizvodima za negu kože).

– Međutim, svi imaju različitu kožu, ono što deluje na jednu osobu možda neće funkcionisati kod druge – kaže Lorčer.

Ipak, oba pomenuta stručnjaka se slažu da bi trebalo da budete oprezni i da ne ukinete sebi istovremeno sve vaše proizvode za negu. PROČITAJ: Elen Pompeo voli da šeta nenašminkana (Foto)

Od čega treba „postiti“ i ko treba da isproba ovaj trend?

 

– Ako sumnjate da je vašoj koži potreban odmor od bilo kog od ovih aktivnih sastojaka, pokušajte da ih uklonite iz svoje rutine, jedno po jedno, sve dok vaša koža ponovo ne dođe u normalu – kaže Lorčer.

– Zatim, nakon što se koža vrati na svoju bazu, isto tako polako uvodite jedan  po jedan proizvod u vašu rutinu.

Ipak, postoji jedan proizvod za koji se oba stručnjaka slažu i misle da nikako ne smete da ga izbacite iz upotrebe, a to je krema za zaštitu od sunca. SLIČNO: Da li vam treba krema sa zaštitnim faktorom ako dan provodite unutra?

 

lepotaizdravlje.rsGuliver/Gettyimages