Svrab kože lica: Evo zbog čega sve dolazi do ovoga!

by | 26 septembra, 2022
Svrab kože lica

Svrab kože lica nije uvek bezazlena pojava, a evo o čemu se zapravo radi.

Naše lice je odraz svega što se dešava u telu. Pomoću njega može da se utvrdi kojim organima je potrebna hitna pomoć. Glavna stvar je da se na vreme obratite lekaru ako se pojave akne, bubuljice ili crvene mrlje. Razlog za zabrinutost može biti i ako se javi trnjenje, bol ili pak svrab.

Svrab kože lica

Prema rečima stručnjaka, naše lice je lakmusov test. Trenutno reaguje na nekvalitetnu hranu, alergene, zagađen vazduh, hladnoću, toplotu, zapaljenske procese u telu… Svrab kože ukazuje na ozbiljne probleme. Ako odmah ne preduzmete mere, možete se probuditi sa crvenim mrljama, krastama ili čirevima.

Uzroci svraba lica

Dakle, prvo morate da saznate zašto lice svrbi kako biste se dodatno zaštitili od ovog problema.

  • Najčešći razlog je suva koža. Trebalo bi da vodite računa o svom izgledu, kupite visokokvalitetne hidratantne kreme, napravite hranljive maske. Možda novo sredstvo za čišćenje nije pogodno za vaš tip kože, zateže i suši epidermis .
  • Alergijski svrab. Pojavljuje se nakon konzumiranja proizvoda koji izaziva alergije. Moguća reakcija na kozmetiku, odeću, polen itd.
  • Svrab se može manifestovati kao reakcija na atmosferski fenomen – ekstremnu toplotu, hladnoću.
  • Uzimanje lekova takođe može izazvati reakciju u vidu svraba, osipa, crvenila.
  • Preterana strast prema solarijumu, produženo izlaganje suncu može biti uzrok svraba.
  • Među razlozima zbog kojih lice svrbi, često se nalaze kožne bolesti. U ovom slučaju, trebalo bi da se pripremite za dugotrajno lečenje, jer dermatitis, psorijaza, rozacea i druge bolesti zahtevaju kompleksnu terapiju.
  • Razlozi su i zarazni procesi – folikulitis, boginje, šuga, kao i dijabetes, rak itd.
  • Stres, nervno preopterećenje, depresija.

Postoji niz drugih razloga zašto lice počinje da svrbi. Ako simptomi nastave da muče nakon odustajanja od alergena, saune, solarijuma itd., trebalo bi da se konsultujete sa specijalistom i prođete kompletan pregled tela.

Navike koje uništavaju kožu lica: 6 stvari koje svi radimo a zbog kojih nam koža brže stari

lepotaizdravlje.rsProstock-Studio / iStock via Getty