Navike koje uništavaju kožu lica: 6 stvari koje svi radimo a zbog kojih nam koža brže stari

by | septembar 6, 2022
navike koje uništavaju kožu lica

Ovo su navike koje uništavaju kožu lica i čine od nje da liči na „pečenu“ jabuku.

Svi znamo da naši izbori, način života i navike utiču na naše zdravlje. A pored toga što utiču na funkcionisanje organizma, određene navike ulepšavaju ili naružuju našu kožu lica. Evo o čemu se radi.

Navike koje uništavaju kožu lica

Zaboravljate na kremu za sunčanje

Prvo, ako volite da se sunčate bez kreme za sunčanje, onda ćete se uskoro sigurno „peći kao jabuka“. Fotooštećenje ubrzava i pojačava proces starenja kože. Naime, u tim trenucima poremećena je sinteza melanina, što dovodi do pojave pigmentacije, uništava se kolagen, što dalje dovodi do smanjenja čvrstoće i elastičnosti kože. U isto vreme formira se hiperkeratoza (zadebljanje rožnatog sloja kože). koža). Da li ste spremni da ostarite ranije zbog preplanule kože?

Članak se nastavlja posle reklama

Navike koje uništavaju kožu- pušenje i alkohol

Loše navike kao što su pušenje i alkohol takođe veoma iscrpljuju kožu i doprinose pojavi finih bora i suvoće kože. Dim cigarete može da osuši i iritira kožu, čineći ten sivim. Pod uticajem nikotina aktivira se rad slobodnih radikala, koji izazivaju brzo starenje kože usled smanjenja proizvodnje kolagena i elastina.

Loša nega kože

Nepravilnanega takođe može iscrpiti lipidnu barijeru i dovesti do pojave bora. Dakle, upotreba agresivnih sredstava za čišćenje, česta upotreba kiselina, kućnih pilinga, pilinga više od jednom nedeljno takođe dovodi do suve kože. Navika da se šminka ne skida pre spavanja takođe negativno utiče na izgled lica.

Da li je pranje lica sapunom zaista toliko loše?

Članak se nastavlja posle reklama

Ne nadoknađujete izgubljenu tečnost

Veoma suv vazduh zbog vrućine, ili zimi zbog grejanja, doprinosi presušivanju kože. Telo odraslog čoveka sastoji se od 65% vode. Koža je organ poput srca i mozga, kome je takođe potrebna voda da bi pravilno funkcionisao. Veoma je važno nadoknaditi tečnost izgubljenu tokom znojenja. Voda je neophodna hranljiva materija za naše telo.

Navike koje uništavaju kožu lica- Spavanje na boku ili licem u jastuku

Navika spavanja na boku ili licem u jastuku takođe šteti koži lica, vrata i dekoltea. U mladosti, bukvalno sat vremena nakon takvog sna, bore se ispravljaju, ali već u zrelijem dobu, da bi se oslobodili nabora i bora, biće potrebne usluge kozmetologa. Zato pokušajte da naučite kako da spavate na leđima. Kvalitet sna je jednako važan. Nakon dovoljno sna, koža lica blista od svežine i zdravlja!

Članak se nastavlja posle reklama

Navike koje uništavaju kožu lica- Nezdrav stil života

Nedostatak šetnje na svežem vazduhu, nedostatak pravilnog sna noću, grickanje u pokretu, nedostatak pravilne ishrane dovodi do iscrpljivanja organizma, a sve se to odražava na vašem licu. Zdravlje žene u velikoj meri zavisi od njenih gastronomskih navika. Uverite se da vaša ishrana sadrži izbalansiranu kombinaciju proteina, masti i ugljenih hidrata, kao i vitamine i elemente u tragovima u dovoljnim količinama. Pošto nahranite kožu iznutra, možete popraviti i poboljšati efekat uključivanjem kozmetičkih preparata u svoju negu.

Potrebno je vreme, želja i snaga volje da se formiraju nove, ispravne navike. Zdrave navike doneće ne samo lepotu vašoj koži, već i zdravlje celom telu.

Članak se nastavlja posle reklama
Lepota i zdravljedeniskomarov/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Tagovi: