Dermatolozi otkrivaju 10 koraka da izaberete najbolju SPF kremu za vašu kožu

by | maj 21, 2024
krema za sunčanje prema tipu kože

Najbolja krema za sunčanje izabrana je prema tipu vaše kože. Dermatolozi vas savetuju kako da izaberete dobar SPF u 10 koraka

Zaštita od sunca  je, naravno, neophodna, ali razumevanje šta treba tražiti u SPF formuli je ono što će vam zaista pomoći da osigurate punu zaštitu od UV zračenja. Razmislite o tome: veća je verovatnoća da ćete nositi kremu za sunčanje svaki dan ako vam se sviđa osećaj formule na licu i ako odgovara vašem načinu života, zar ne?

Stoga, sastavile smokontrolnu listu od 11 koraka na koje treba obratiti pažnju kada birate kremu za sunčanje, bilo da je mineralna krema za sunčanje napravljena sa cinkom ili hemijski. Ovu listu potvrdili su dermatolozi.

Članak se nastavlja posle reklama

10 koraka koji omogućavaju da se nađe najbolja krema za sunčanje prema tipu kože

Izbegavajte oštre sastojke

Oštri sastojci mogu iritirati kožu čak i kada ona nije osetljiva. Zato treba da izbegavate sastojke kao što su dodati mirisi, hemikalije i boje. One ni najmanje ne doprinose efikasnosti kreme za sunčanje, a mogu da izazovu iritaciju.

Odlučite se za mineralnu kremu za sunčanje…

Istina je: skoro niko ne voli beli trag na koži od kreme za sunčanje. Ali, mineralne kreme su ipak bolji izbor za one sa osetljivom kožom.

„I mineralne i hemijske kreme za sunčanje rade u vašu korist kada [štite] od UV zraka“, objašnjava Michele Green, dermatoloh. „Glavna razlika između ove dve vrste krema za sunčanje je u tome kako one sprečavaju oštećenja od UV zračenja. Mineralne kreme za sunčanje su fizičke i ostaju na površinu kože filtrirale štetne UV zrake od sunca. Uobičajeni sastojci koji se koriste u mineralnim kremama za sunčanje uključuju titanijum dioksid ili cink oksid. “

Članak se nastavlja posle reklama

… ili hemijsku SPF kremu

Ove kreme obično sadrže hemijske sastojke kao što su oksibenzon, avobenzon i homosalat, koji se apsorbuju u kožu. „Kada hemikalije dođu u kontakt sa UV zračenjem, UV zraci se pretvaraju u toplotu i reflektuju od kože u hemijskoj reakciji“, kaže Green.

Ako vaša koža nije osetljiva i ako ne reaguje burno na ovakvu kemu, ne postoji razlog da je ne odaberete.

Članak se nastavlja posle reklama

Potražite formule „širokog spektra“

Uverite se da vaša krema za sunčanje nudi zaštitu od UVA i UVB zraka. UVA zraci više utiču na našu kožu jer prodiru dublje od UVB i najlešće su kreme okrenute ka njima. Ipak, i UVB zraci prouzrokuju oštećenja i bilo bi dobro da vaša krema za sunčanje štiti od oba tipa zračenja.

Izaberite SPF od 30 ili više

Potražite kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom od najmanje 30. Krema sa SPF  30 će sprečiti da 97 procenata UVB zraka dopre do vaše kože.

Članak se nastavlja posle reklama

Neka to bude najbolja krema za sunčanje prema tipu kože

Za osetljivu kožu krema za sunčanje bez mirisa može ograničiti reakciju i upalu. Mogli biste slobodno koristiti i formule za bebe i decu.

Za masnu kožu je najbolja mat formula ili neka u pragu, jer pomaže u apsorpciji viška masnoće.

Članak se nastavlja posle reklama

Za kožu sklonu aknama najbolja je opcija hipoalergena i nekomedogena, tako da vam nec začepi pore.

Za zrelu kožu, razmislite o korišćenju kreme za sunčanje koja se bori protiv znakova starenja i zagađivača, pored toga što štiti kožu od oštećenja od sunca. Znači najbolja krema za sunčanje prema ovom tipu kože jeste neka koja sadrži antioskidante.

Izaberite teksturu koja vam prija

Iako većina ljudi ne voli osećaj masne, lepljive formule, oni koji su posebno neskloni trebalo bi da razmotre da se odluče za mat formulu.

Članak se nastavlja posle reklama

Ne oslanjajte se samo na tonirane SPF kreme

Prema rečima dermatologa, one obično ne nude adekvatnu zaštitu. Pre njenog nanošenja stavite i pravu kremu za sunčanje sa SPF većim od 30.  

Isprobajte formule u spreju ili stiku

Krema za sunčanje, ma koliko dobra bila, mora da se nanosi na svaka dva sata, zato razmislite da imate jednu u ovim formulama kako biste je lako nanositi u pokretu. Naravno, uvek možete imati jednu formulu za primenu kod kuće, a drugu za upotrebu u pokretu.

stockbusters/gettyimagesplus