UV zračenje: Trikovi za zaštitu lica i tela od UV zračenja

Ako niste sigurni da ste dobro UVB i UVA zrake i SPF vrednosti, fokusirajte se na jednostavnija pravila za zaštitu od štetnog zračenja 

by | jun 2, 2023
UV zračenje

Uv zračenje je veoma opasno i treba ozbiljno shvatiti upozorenje dermatologa. Sunčanje je jedan od direktnih uzročnika melanoma, najagresivnijeg karcinoma kože. Osim toga, izaziva i ubrzano starenje i ružne fleke na koži. Ali ne strada samo koža, već i kosa.

UV zračenje: Kako da zaštitite…

Lice

Ne štedite SPF! Velika greška je štedljivo korišćenje kreme za sunčanje, zadovoljavajući se suptilnim minimumom (naročito ako je proizvod skup). Ali ne treba ni preterivati. Kremu nanesite 20 minuta pre izlaganja suncu, kako bi dali vremena hemijskom filteru da počne da deluje. I obavezno nanosite kremu i kad je oblačno vreme! Izaberite kremu za sunčanje širokog spektra koja obećava zaštitu od UVB i UVA zraka.

Konsultujte svog lekara! Lekovi za visok krvni pritisak, hormonske pilule za kontrolu rađanja i antibiotici povećavaju osetljivost tkiva na sunce i povećavaju rizik od opekotina od sunca. U tom slučaju, koristite proizvode s najvećim mogućim SPF (najmanje 30).

Ponekad se nakon sunčanja na licu jave crvene mrlje. Ne radi se o opekotinama, već o specifičnoj reakciji na UV zrake – što je prilično lako ukloniti. Dovoljno je uzeti kapsulu sa uljem noćurka, probušiti je i naneti sadržaj na čistu kožu noću. Zahvaljujući visokom sadržaju esencijalne gama-linolenske kiseline, koja obnavlja vodenu barijeru i smanjuje crvenilo, ujutru neće biti ni traga crvenila.

Uv zračenje: Zaštite telo

Ako ste izgoreli na suncu, pre svega, istuširajte se hladnom vodom ili stavite hladne obloge  (izbegavajte led, jer može samo povećati oštećenje kože). Tek nakon toga nanesite odgovarajuće preparate za saniranje opekotina. Takvi proizvodi obično sadrže pantenol i termalnu vodu. Ubrzo nakon što se koža smiri, počinje faza ljuštenja kože. Zaboravite na piling u tom slučaju! Moraćete da izdržite, koliko god neestetski izgledalo, i pustite da sve ide svojim tokom. Koncentrišite se na to da koža bude dobro hidrirana proizvodima koji sadrže ceramide.

Uv zračenje: Kako da zaštitite kosu

Mešavina soli i hlora je ono što čini da kosa izgleda kao slama. A to se može izbeći. U prodaji se nalazi bezbroj preparat za zaštitu kose i obilato ih koristite tokom leta. Obavezno koristite sprej sa UV filterima kad idete na plažu ili bazen. Kosa tada neće apsorbovati so i hlorisanu vodu kao sunđer.

MarKord/gettyimages.co.uk