Pet znakova da vam je potreban novi fen za kosu

by | jun 8, 2013

Ako ste primetili da vaš fen za kosu nije više efikasan kao nekada, ispušta čudne zvukove, ili čak i mirise, vreme je da nabavite novi. Pored toga što korišćenje starog fena može da bude opasno, ono šteti i vašoj kosi. Ukoliko prepoznajete neke od ovih „simptoma“, vreme je da nabavite novi.

fen za kosu

1. Ne vidite filter od prašinei prljavštine

Kao i filter na automobilu ili klima uređaju, i vaš filter na fenu može da se začepi – bilo s kosom, prašinom i drugim stvarima – što znači da neće raditi kako treba. Ako je moguće, pokušajte s vremena na vreme da očistite filter starom četkicom za zube. Ako ako mu nema pomoći – vreme je za novi fen.

2. Zvecka i otpadaju mu delovi

Ako čujete da nešto unutra zvecka i pomera se, verovatno imate labav, slomljen ili zakočen rotor, plastični deo unutar fena gde lopatice uvlače vazduh kroz otvore, i izbacuju vazduh preko grejača i napolje. Rotori se mogu ponovno zategnuti ili zameniti, ali popravke mogu biti skupe, toliko da vam je bolje da nabavite novi.

3. Fen je preglasan

Ako vaš fen cvili, škripi ili proizvodi druge čudne zvukove to verovatno znači da se nešto zaglavilo u jednom od ventilatora, što bi moglo dovesti do kvara fena ili, još gore, do toga da se on zapali prilikom korišćenja. Brzo rešenje: isključite i otvorite svoj fen za kosu i uklonite sve strane odnosno zaglavljene predmete. Ako to ne uspe, krenite u potragu za novim.

4. Sušenje fenom traje skoro jednako dugo kao i bez njega

Što duže sušite kosu, to duže svoju kosu izlažete direktnom izvoru toplote, što znači i da je više oštećujete. Skratite vreme sušenja sušeći pojedine veće pramenove po redu uz pomoć češlja sa širokim zupcima. Koristite široku okruglu četku kada je vaša kosa 85 do 90 odsto suva da biste je po želji izravnali – što će smanjiti upotrebu pegle za kosu. Ako ni ovo ne pomogne, nabavite novi fen. Mnogi modeli na tržištu mogu smanjiti vreme sušenja za 40 do 50 odsto.

5. Zastareli model

Današnji fenovi za kosu imaju jednu važnu svrhu: pomažu da što brže i jednostavnije osušite kosu. Na tržištu postoje takozvani jonski fenovi. Idealno, vaša kosa bi trebalo da ima balansirane ili neutralne jone. Mokra kosa je pozitivno naelektrisana, a jonski fen generiše negativne jone koji restruktuišu balans jona u vašoj kosu. On pomaže kosi da zadrži vlagu, kako bi bila zdrava i glatka. Odlični su i fenovi sa oznakom „tourmaline“, koji takođe imaju veze s jonima. Ovakvi fenovi imaju interne površine uređaja obložene turmalinom, koji se kod povišenih temperatura elektrostički nabija i na prirodni način proizvodi jone, te pomaže da se kosa brže osuši, bude zdravija i sjajnija.

Tagovi: