Kako da leti parfem traje ceo dan? 7 proverenih načina

by | 22 maja, 2023
parfem traje duže

Znoj i neprijatni mirisi – ovo je jedina strana leta koju niko od nas ne voli. Zato, hajde da utvrdimo zajedno: kako da leti parfem traje duže?

Osim ako niste fanatik za negu kože koji na svoje omiljene serume baci hiljade dinara, verovatno je da je parfem koji koristite najskuplji deo vaše kozmetike. Stoga je jedna od najgorih stvari za svaku ženu kada otkrije da njen parfem nije dovoljno postojan ili da nestane prilično brzo. Obično prvo što uradimo jeste da okrivimo parfem, ali – činjenica je da na dužinu trajanja parfema utiču i naše navike.

Da bismo vam pomogli da vaš parfem duže traje, sastavili smo listu od sedam saveta i trikova za primenu kako biste mogli da naučite kako da ga pravilno nanosite.

Kako da leti parfem traje duže?

1
Nanesite parfem odmah nakon tuširanja

Verovali ili ne, ali tajna parfema koji traje ceo dan leži dobrim delom u tome kada ga nanosite. Za najbolje rezultate, poprskajte parfem odmah nakon što iskočite iz tuša. Vlažna i hidratizovana koža najbolje zadržava miris, tako da će prskanje vaše omiljene parfemske vode, toaletne vode ili kolonjske vode dok je vaša koža još vlažna, obezbediti da miris duže traje.

2
Uverite se da je vaša koža hidratizovana

Hidratizovana koža pomaže vašem mirisu da traje dugo na isti način na koji to čini blago vlažna koža. Da biste bili sigurni da se vaš parfem neće promeniti zbog mirisne note koju ima hidratantni losion ili krema koju nanosite posle tuširanja, izaberite formulu za hidriranje bez mirisa. Ili, uparite svoj miris sa njegovim parfimisanim losionom za telo za intenzivniji prepoznatljiv miris.

3
Raspršite svoj miris na tačke pulsa

Bez sumnje, najbolja mesta za nanošenje parfema su na pulsne tačke, odnosno na zglobove, vrat, laktove i zadnji deo kolena. U suštini, želite da prskate tamo gde su vaši krvni sudovi najbliži koži. Ova topla područja će emitovati vaš miris, efikasno pojačavajući njegovu jačinu.

4
Kako da leti parfem traje duže: Izbegavajte trljanje zglobova

Daleko najbrži način da ometate dugovečnost vašeg mirisa je da protrljate zglobove. Trljanje kože nakon prskanja parfema izaziva trenje, koje zauzvrat kvari gornje note parfema. Ako i dalje želite da prenesete miris sa svakog ručnog zgloba na laktove, umesto toga odlučite se za nežno tapkanje.

5
Nemojte se plašiti slaganja mirisa

Dakle, sada znate kako da koristite parfem: Nanesite nekoliko kapi na tačke pulsa nakon tuširanja i spremni ste, zar ne? Mirisi se zapravo mogu nadograditi jedan na drugi za još bolje rezultate. Molekuli u mirisima se vezuju za ulja na vašoj koži kada se nanesu, tako da ako se prvo nanese gel za tuširanje i/ili losion za telo ili komplementarni miris, vaš miris će imati bolju površinu za vezivanje, što će mu pomoći da traje duže.

6
Obratite pažnju na formulu koju koristite

Ako ste ikada pregledali police za mirise u robnoj kući, primetićete da postoji niz različitih koncentracija: parfem, parfemska voda, toaletna voda, kolonjska voda i eau fraiche. Ove koncentracije se odnose na ukupnu jačinu parfema i procenat eteričnih ulja u formuli. Parfem ima najveću koncentraciju ulja od 20 do 30 procenata. Parfemska voda je sledeća sa procentom ulja od 15 do 20 odsto, a zatim toaletna voda sa 5 do 15 odsto. Eau de cologne i eau fraiche zauzimaju poslednja mesta sa koncentracijom od 2 do 4 procenta i 1 do 3 procenta.

Svest o ovim koncentracijama mirisa omogućiće vam da uspostavite realna očekivanja koliko će dugo trajati vaš parfem, jer će se parfem zadržati duže od kolonjske vode. Dakle, koliko tačno parfem traje? Kao opšte pravilo, parfemi mogu da traju do 24 sata, parfemske vode traju između pet i osam sati, toaletne vode traju oko tri sata, kolonjske vode traju dva sata, a eau de parfiche će izbledeti nakon sat vremena.

7
Pažljivo birajte svoje osnovne note

Ako želite da parfem traje duže jako je važno da ga poznajete, odnosno da znate od kojih nota je sačinjen. Svaki parfem se može podeliti u tri odvojene kategorije nota: gornja, srednja (ili srce) i baza. Gornje note su prvi mirisi koje osetite nakon prskanja mirisa i obično izblede u roku od 15 do 20 minuta, srednje note su mirisi koji se razvijaju čim gornje note ispare, a donje note su najteže note koje traju najduže. Ako tražite najbolji dugotrajni parfem, odlučite se za miris sa težim baznim notama, kao što su drvo, amber, koža i mošus.

WhiteBearStudio/iStock/GettyImagesPlus