Omiljeni parfemi princeze Dajane: Kako je mirisala ikona stila

by | maj 23, 2024
Omiljeni parfemi princeze Dajane

Koje je mirise „kraljica ljudskih srca“ posebno cenila, ne rastajući se od njih tokom svog života? Koji su omiljeni parfemi princeze Dajane?

Jedna od univerzalno priznatih modnih ikona svog vremena, princeza Dajana nikada se nije plašila da eksperimentiše sa svojim stilom – uključujući šminku, frizure i, naravno, parfem. Prva supruga princa Čarlsa, prema sećanjima njenog batlera Pola Barela, imala je desetine različitih mirisa u svojoj kolekciji, ali istinski je volela samo njih pet.

Omiljeni parfemi princeze Dajane: Citrusi, začini, jasmin i obilje cveća

Za Lejdi Di sledeći parfemi su bili mnogo više od lepog mirisa.

Članak se nastavlja posle reklama

1. Na venčanju nosila je Quelques Fleurs

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

@poems_perfumes је поделио/ла објаву

Dan venčanja princeze Dajane i princa Čarlsa nije prošao sasvim glatko. I problem nije bila samo izgužvana venčanica. Princenzina šminkerka Barbara Dejli kasnije je ispričala da se tog dana Dajanin imidž činio idealnim: lagana šminka, prelepa (još ne izgužvana) venčanica. A to je pokvarila mrlja od parfema Houbigant Quelques Fleurs.

To je bila još jedna katastrofa, koju je Dajana uspela da sakrije tako što je stalno držala porub ispred sebe (kao da se plašila da ne zgazi porub venčanice). I, srećom, skoro sve vreme je imala raskošni, kaskadni buket u rukama, koji se takođe savršeno nosio sa ovim zadatkom.

Članak se nastavlja posle reklama

Parfem Quelques Fleurs nastao je pre više od 90 godina, a njegov sastav još nije otkriven. Ono što se zna je da je cvetni miris – oko 15 hiljada cvasti se koristi da se napravi samo 30 ml parfema. Još uvek je u prodaji – ali možete ga kupiti samo u visoko specijalizovanim prodavnicama.

2. Kraljevski klasik – Diorissimo Dior

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Hassan Afsharian (@hassanafsharian)

Članak se nastavlja posle reklama

„Ona je uvek, uvek nosila parfem“, izjavilajedna od princezinih šminkerki Meri Grinvel, „To je bio poslednji dodir koji je njenom imidžu dao individualnost, šik i jedinstvenost. Naravno, otkako je Lejdi Dajana postala prava princeza, njen stil je doživeo značajnu evoluciju. Mirisi su se takođe promenili, ali među njima je bio i jedan prema kome je gajila posebnu naklonost.

To je bio Diorissimo iz Christian Diora. Princeza gajila posebna osećanja prema ovom brendu – nije slučajno što je kuća Dior čak i nazvala jednu od svojih ikoničnih torbi u čast princeze Dajane.

Članak se nastavlja posle reklama

Diorissimo je oduvek bio popularan miris među kraljevskim porodicama. Njegovi obožavaoci su dugo bili princeza prestolonaslednik Mari-Šantal od Grčke, kao i princeza Grejs od Monaka, prema kojoj je princeza Dajanagajila izuzetno poštovanje. Dajana je upoznala ženu princa Renije na svom prvom događaju kao prinčeva nevesta. Prema legendi, Dajana je bila toliko zabrinuta da je od uzbuđenja i suza utrčala u kupatilo.

Grejs od Monaka bila je jedina koja je pokušala da smiri novopečenu princezu. Kada je Grejs poginula, princeza Dajana je odmah zatražila od Elizabete dozvolu da ode na njenu sahranu u ime cele britanske kraljevske porodice.

Članak se nastavlja posle reklama

Glavna nota u srcu mirisa Diorissimo je đurđevak – jedan od talismana samog Kristijana Diora i kultni cvet za Francuze uopšte. Autor esencije bio je poznati parfimer Edmond Rudnička, koji je odlučio da diverzifikuje slatku liniju Diorovih mirisa svežinom jutarnjeg polja. Esencija se otvara eksplozivnim akordom đurđevka i ilang-ilanga, a note amarilisa pulsiraju u srcu mirisa, ostavljajući za sobom trag jasmina.

3. Proslava mira – Nina Ricci

Još jedan „kraljevski“ miris u Dianinoj kolekciji bio je L’air du Temps od Nine Ricci – jedne od omiljenih esencija kraljice Sofije od Španije, kao i Njenog Veličanstva Kraljice Velike Britanije. Nastao kasnih 1940-ih, ovaj parfem je trebalo da svečano proglasi dolazak dugo očekivanog mira nakon razornog Drugog svetskog rata. Kompozicija mirisa je radosni i blago opor buket karanfilića, ljubičice, breskve, začina i belog kedra, a čep bočice ukrašen je figurama dva bela goluba.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Šarm istoka – Guerlain

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Mathieu Saint-Dizier (@perfume.archaeology)

Miris Mitsouko iz Guerlain-a bio je od posebne vrednosti za Dajanu i često ga je nosila. Mitsouko je oda francuske parfemske kuće japanskoj kulturi. Miris je kreirao sam Jacques Guerlain 1919. godine, kada je cela Evropa bila fascinirana tradicijama istočne Azije. Od tada, sastav esencije ostao je gotovo nepromenjen. Još uvek možete da ga kupite i uronite u očaravajuću atmosferu 20-ih. Vintidž elementi su i dalje očuvani u dizajnu boce.

Mitsouko na japanskom znači „misterija“. Prilikom kreiranja formule, Jacques Guerlain bio je inspirisan tajanstvenom i nesebičnom ženskom prirodom. Kompozicija se otvara svežim notama citrusa, jasmina, bergamota i ruže. U srcu mirisa: jorgovan, jasmin i ilang-ilang, koji se prelivaju u mirni akord cimeta, hrastove mahovine, začina i ambera.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Dragulj od belog cveća – Hermes

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Fliss (@fliss_sniffs_stuff)

Konačno, dve godine pre tragedije u pariskom tunelu, princeza Dajana je imala novog favorita i koristila ga je do svog poslednjeg dana. Skupi cvetni miris kuće Hermes nazvan je 24 Faubourg – u čast glavnog butika brenda u Parizu. reč je o kombinaciji nekoliko belih cvetova, oplemenjenih svežinom irisa i vetivera. Esencija se otvara radosnim notama narandže, limete i jasmina i zadržava se na koži kao zavodljivi orkestar abra, pačulija, sandalovine i vanile.

Stuart C. Wilson/gettyimages.com