Parfemi koji se ne preporučuju leti – izbegavajte ove mirise!

by | 15 avgusta, 2023
parfemi tokom leta

Parfemi tokom leta poprimaju sasvim drugačiju notu. To je stoga što nam je koža prekrivena znojem i što visoke temperature izvlače na površinu donje note mirisa. Da biste i dalje mirisali prijatno i sveže izbegavajte ove parfeme po vrućinama.

Izbor mirisa tokom vrućina je vrlo delikatna stvar. Čak i vaši omiljeni parfemi tokom leta mogu delovati previše grubo i izazvati glavobolju ne samo vama, već i onima oko vas. Ovih 5  mirnisih nota trebalo bi da ostavite sa strane dok ne  zahladi.

Mediderm® MP spray

 

Parfemi tokom leta – izbegavajte ovakve mirise:

Parfemi sa začinima

Orijentalni mirisi sa notama začina na vrućini će imati suviše oštru i intenzivnu notu. Začinjeni mirisi često sadrže mirise sandalovine, koji su prilično teški. Ako baš volite začine, birajte one kompozicije u kojima je začin ublažen svežijim bergamotom i drugim citrusnim notama.

Slatki parfemi

Arome sa bobičastim voćem, vanilijom i drugim notama čija slatkoća nije ublažena mogu izazvati čak i mučninu i glavobolju po vrućinama. Bolje je da se izbegavaju ovakvi parfemi tokom leta a  da se da prednost slatkim, ali svežijim cvetnim kompozicijama sa mošusnom bazom. Takvi mirisi će stvoriti prijatan osećaj čistoće.

Topli mirisi

Toplemirise je takođe najbolje ostaviti do jeseni. Orijentalne kompozicije sa notama ambera, vanile, tamjana i tako dalje će tokom leta biti preteške i pomalo zagušljive. Možda će u prohladnoj večeri takvi parfemi izgledati prikladno, ali kao dnevni miris ne. Opredelite se mirise sa vodenom aromom.

Kiseli mirisi

Na vrućini, kisele note u kompozicijama još su izraženije nego sa jeseni i zime, tako da treba biti oprezan sa takvim parfemima. Na vrućini se telo znoji intenzivnije nego u bilo koje drugo doba godine, pa takvi parfemi mogu samo da naglase neprijatan telesni miris. Često se to dešava sa notama breskve: na jednoj osobi ćete osetiti prijatnu aromu, a na drugoj će ta ista breskva mirisati prilično neprijatno.

Drvenasti parfemi

Drvenaste note takođe treba odbaciti na vrućini, posebno ako su dopunjene začinima. Mešajući se sa znojem, takvi parfemi će izazvati glavobolju ne samo vama, već i onima oko vas. Činjenica je da će na vrućini takve kompozicije mirisati preteško i neprikladno.

Koji parfemi jesu poželjni tokom leta?

U danima kada je temperatura iznad 30 stepeni ne treba vam parfem. Svaki  miris će tada biti suviše intenzivan.  Ipak ako nećete da odustanete od parfema tokom leta, pridržavajte se sledećih pravila:

Nemojte nanositi previše mirisa: bolje je koristiti metodu oblaka mirisa. Prskajte miris u vazduh i uđite u izmaglicu parfema. Tako će miris imati delikatniji efekat.

Birajte sveže, zelene, vodene kompozicije koje će stvoriti osećaj čistoće.

Odlučite se za magle za telo ili mirisne kreme sa svežim notama. Aroma takvih proizvoda neće biti previše intenzivna, ali ipak ćete i sami biti zadovoljni što na koži ostaje lagani miris.

 

Mediderm® MP spray

HbrH/iStock/GettyImagesPlus