Zašto parfem brzo ispari sa kože: U čemu grešite

by | novembar 19, 2023
Zašto parfem brzo ispari sa kože: U čemu grešite

Miris koji ispari za sat-dva nije ono što očekujete od skupog parfema. Zašto parfem brzo ispari sa kože?

Ako vam parfem brzo ispari sa kože, a pritom nije reč o jeftinoj kopiji, verovatno ne radite sve kako treba da bi miris duže trajao. Šta utiče na trajnost mirisa i koje greške vas sprečavaju da uživate u omiljenom parfemu tokom celog dana.

Zašto parfem brzo ispari sa kože: Najčešći razlozi

Trljate parfem

Intenzitet mirisa u velikoj meri zavisi od područja na koje ga prskate. Tipično, stručnjaci savetuju nanošenje parfema na zone pulsiranja: vrat, zglobove, kolena i laktove. Međutim, ne treba da trljate kožu nakon nanošenja parfema. Trenje sprečava da se parfem prirodno otvori na koži – molekuli aromatičnih supstanci se brzo uništavaju, zbog čega aroma biva manje intenzivna.

Prskate parfem preblizu

Ne prskajte parfem blizu kože! Jedan od najboljih načina nanošenja mirisa je „parfemski oblak“. Raspršite parfem ispred sebe i uđite u mirisni oblak koji će vam zaokružiti celo telo aromom. Ova tehnika je najpogodnija za nanošenje parfema i toaletne vode.

Parfem nije pogodan za vaš tip kože

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Evi Evans (@scent_wolke)

Suva koža intenzivnije „upija“ aromu, a ona brže gubi na intenzitetu. Ali to ne znači da onima sa suvom kožom treba češće da obnavljaju parfem – dovoljno je da pre prskanja arome nanesete hidratantni losion ili kremu bez mirisa. Na ovaj način parfem će duže ostati na koži i postepeno se razvijati.

Takođe možete produžiti trajnost mirisa pomoću vazelina ili gustog balzama za usne. Nanesite proizvod na područja na koja obično prskate miris. Najbolje vreme za nanošenje parfema je odmah nakon tuširanja, kada je koža dovoljno hidrirana. Tako će parfem bolje prijanjati na kožu i trebaće mu duže da se otvori.

Nepravilno skladištenje

Na trajnost i kvalitet parfema utiču temperatura, vlažnost i sunčeva svetlost. Najbolje mesto za čuvanje parfema je tamni orman ili komoda, dalje od uređaja za grejanje. Visoke ili preniske temperature, visoka vlažnost i sunčeva svetlost uništavaju aromu, zbog čega se vremenom miris može čak i promeniti i nećete prepoznati svoj omiljeni parfem.

Izabrali ste pogrešan miris

Temperatura i vlažnost vazduha utiču ne samo na kvalitet arome, već i na njen razvoj i zvuk. Lagani cvetni i citrusni parfemi biće gotovo neprimetni u hladnoj sezoni, dok će se tople orijentalne kompozicije, naprotiv, zimi i jeseni otvarati mekše i duže vas oduševljavati svojim bogatim tragom.

 

Born to be blue/gettyimages.com