Čuvene Nike „Air max“ patike u novom ruhu!

by | maj 6, 2021

Mnogo je patika i silueta, tokom progresije „sneaker“ industrije i kulture, dobilo status ikone.

Od Superstar-a, do Nike AirMax 90-tice, svaka silueta za sobom baca senku na bilo koju patiku koja joj se približi u izgledu. Svake godine, iteracije ovih silueta definišu nove kolekcije najvećih svetskih brendova. Od Tokija do Beograda, gotovo u svakom momentu, u svakoj ulici, ove kultne siluete čine deo moderne ulične kulture.

Gotovo sve siluete kultnih modela patika, imaju nešto što ih veže: čista linija, ‘čist izgled’, jednostavna formulacija oblika (Air Force, AirMax 90, Superstar, Reebok Classics..). Ipak je jednostavnost krucijalna za opstanak i borbu protiv elementa vremena i prevrtljivih trendova.

Air Max patike

Reklo bi se da sa potpuno suludim dizajnom, sumanutom siluetom, grubim materijalom, nema patike koja može da opstane i da se suprostavi točku vremena. I to, recimo, 25 godina.
Air Max je revolucionarno otkriće za koje je zaslužan brend Nike.

Ideju kapsuliranog vazduha prvi je smislio Marion Franklin Rudi, aeronautički inženjer. Svoju je ideju predstavio Nike osnivaču Filu Najtu 1977. godine, kojeg je ideja jako zaintrigirala nakon testiranja prototipa patika za trčanje. Vazdušni jastuci koristili su se kod Nike modela Air Tailwind još od 1978. godine. Međutim, vazduh nije bio vidljiv jer je bio ugrađen u đon. Želeći da bude u toku s promenjivim vremenom pop kulture, dizajner obuće Tinker Hatfield je ipak odlučio da vazdušni jastuk učiniti vidljivim.

Nike Air Max Excee ženske patike inspirisane su Nike Air Max 90, i odaju poštovanje klasičnom stilu na novi način. Duguljaste linije i izobličene proporcije na gornjoj strani patike sprovode legendarni stil u moderni prostor.

Visible Air jastuk je vidljiv kroz tri prozorčića. Penasti srednji đon i gumeni dodaci na đonu pružaju komfor i izdržljivost.

Novi model Nike Air Max Excee stigao je u Đak Sport radnje i online.