Naučite da čuvate sebe na pravi način: Obavezni pregledi za žene u četrdesetim

Četrdeseti rođendan uopšte ne mora da ima negativan predznak, ukoliko vodite računa o svom zdravlju i svom telu. Otkrivamo vam kako to da uradite

by | 6 maja, 2021
zdravlje žene u četrdesetim

Uz sve bjuti rutine, kozmetiku i zvezde koje u pedesetim izgledaju duplo mlađe,  40. rođendan više ne doživljavamo kao „uvod u ozbiljne godine“, one u kojima se javljaju i zdravstveni problemi. Zahvaljujući fitnes i velnes trendovima, žene u četrdesetim izgledaju i osećaju se bolje nego ikad!

Pa, ipak, upozoravaju lekari, ta čuvena brojka 40, ipak bi trebalo da unese određene promene u život. To je, tvrdi medicina, baš ono vreme kada počinje da zvoni alarm koji upozorava da je vreme da odgovornije vodimo računa o zdravlju. Zato, da čujemo šta kažu:

Koji pregledi su obavezni za žene u četrdesetim?

Mamografija

Čini se da ovo već i ptice na grani znaju, ali nije zgoreg ponoviti još jednom: kada napunite 40, zakažite svoju prvu mamografiju! Rak dojki, istina, može da se javi u bilo koje životno doba, ali studije pokazuju da se rizik nakon četrdesete udvostručuje. Zato, zaista je krajnje vreme da svi ozbiljno shvate: ultrazvuk grudi i mamografija bukvalno spašavaju živote.Papa test

Priča je ista kao i sa mamografijom: rana detekcija raka uterusa mogla bi nekome da spasi život. Zato, ako papa test jednom godišnje već nije deo vaše zdravstvene rutine, učinite da to postane što pre! (Pročitajte i: Pregledi koji spasavaju život)

Kardiološki pregledi za žene u četrdesetim

Na ovu grupu bolesti uglavnom misle muškarci, a to je jedna od opasnih predrasuda. Kardiovaskularne bolesti u prvih su pet uzroka preuranjenih smrti žena u evropskim zemljama. Pregled kardiovaskularnog sistema morao bi da postane deo sistematskog pregleda svake žene nakon 40. rođendana.

Kolonoskopija

Ovo je pregled koji se nikome ne sviđa i, na sreću, većina žena u četrdesetim može da ga odloži još jednu deceniju, dok ne napuni 50. Ipak, žene koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju rođake obolele od raka debelog creva ili polipa, trebalo bi da na ovaj pregled odu već sada.

Vakcina protiv gripa

Možda do sada niste pridavali važnost vakcinaciji protiv sezonskog gripa, ali sada vaš imuni sistem počinje da gubi na snazi. To znači da morate da povedete računa o ishrani, aktivnosti, ali i o redovnoj zaštiti od bolesti koje su ranije bile bezazlene, a sada bi mogle da budu opasne po vas.

Provera gustine kostiju

Vreme je za prvu proveru gustine kostiju, koju ćete ponavljati svakih 10 godina. Osteoporoza je bolest koja pogađa pre žene nego muškarce i čak i ako nemate nijedan simptom trebalo bi da ova upozorenja uzmete za ozbiljno.

Pregled štitne žlezde

Problemi u radu štitne žlezde jedan su od najčešćih razloga hormonalnih promena kod žena. Stoga, trebalo bi da preglede kod endokrinologa uvrstite u svoj redovni zdravstveni godišnji plan.

Provera nivoa hormona
Period pre menopauze i period same menopauze najnaporniji su u životu svake žene. Provera stanja polnih hormona pomoći će vam da vodite računa o svom opštem stanju i zdravlju i da na vreme stavite pod kontrolu neželjene nuspojave.

Lipidni status

Kao što je vreme za kardiologa, tako je vreme i za proveru holesterola. Lipidni status će ukazati na to u kakvom ste zdravstvenom stanju, treba li nešto da menjate i da li ste uopšte u rizičnoj grupi.

Pregled mladeža

Izlaganje suncu uvek je faktor rizika za rak kože. Kao i kod kancera dojke i grlića materice, ulazak  u četrdesete povećava rizik i od raka kože. Zato pregled mladeža  mora da postane uobičajena rutina.

Šećer u krvi

Četrdesete su vreme kada bi trebalo da obratite pažnju i na nivo šećera u krvi. Ukoliko uspešno održavate kilažu pod kontrolom i pazite na ishranu, šanse da razvijete dijabetes su male. Ipak, ukoliko ste skloni gojaznosti ili u poslednje vreme prikupljate kilograme kao od šale, trebalo bi da proverite insulinsku rezistenciju i šećer.

 

lepotaizdravlje.rsPixabay

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.