Health and more: Probajte ovaj DETOKS NAPITAK idealan nakon praznika

Ponekad nam je, da bismo se vratili uobičajenom režimu ishrane nakon praznika, potrebna i mala pomoć. Probajte ovaj jednostavni, prirodni detoks napitak.

by | maj 6, 2021

Praznici su vreme uživanja s porodicom, ali i vreme kada sebi dopustimo više. Zaboravimo na pravila i rutine koje održavaju naš organizam vitalnim, opustimo se i, ne razmišljajući o zdravoj ishrani, preopterećujemo svoje organe, nesvesni koliko im posla zadajemo dok uživamo u preukusoj, prazničnoj trpezi.

Začinjena hrana, slatke torte, kolači, gazirani sokovi. Zvuči primamljivo, ali koliko je zaista zdravo i korisno za naš organizam?! Uopšte nije! (Pročitajte i… Čitajte znakove koje vam telo daje: Da li vam je potreban detoks?)

Verujem da smo za vreme Uskrsa svi sebi dopustili po koji zalogaj više i zato je pravo vreme za jedno post-praznično, kolektivno čišćenje organizma, predlaže autorka ovog teksta, magistarka farmacije Hristina Lazarević, koja stoji iza Instagram profila @__health.and.more__.

Uvek sam za opciju prirodnog, neagresivnog detoksa i zato, u nastavku delim sa vama recept za jutarnji detoks napitak, koji ubrzava metabolizam i pomaže u eliminaciji nakupljenih toksina.

Recept za jutarnji detoks napitak

POTREBNO:
* 1 kašika domaćeg, jabukovog sirćeta
* 1 kašika soka od limuna
* 1 kašika meda
* ¼ kašičice đumbira
* 200 ml mlake vode

PRIPREMA:
Sve sastojke sipati u čašu i preliti mlakom vodom. Mešati dok se sastojci ne rastvore i piti ujutru, pola sata pre doručka.
Detoks organizma uz pomoć ovog napitka traje 7 dana, nakon čega se pravi pauza.

SAVET PLUS: Kada želimo da očistimo organizam, voda je najefikasniji pomoćnik, jer pomaže bubrezima da efikasnije uklone toksine iz našeg organizma. Preporučuje se unos od minimum 2 l tečnosti dnevno, uz povećan unos svežeg voća i povrća, a smanjen unos masne hrane!

Hristina Lazarević je po struci diplomirani magistar farmacije, a u duši je veliki zaljubljenik u fitoterapiju i prirodne preparate. Studije farmacije završila je na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, a septembra 2020. godine upisala je doktorske akademske studije medicinske nauke, na istoimenom fakultetu, u oblasti preventivne medicine.

Autorka je instagram stranice @__health.and.more__, na kojoj promoviše lekovitost biljaka i prirodne recepte, koji doprinose jačanju zdravlja. Želja joj je da se uz njene savete što veći broj ljudi posveti očuvanju i unapređenju zdravlja i da im u podsvesti uvek odzvanja misao „JAČATI ZDRAVLJE“, a ne „LEČITI BOLEST“.

 

Natural Health Karolina Grabowska via Pexels