Kako pravilno usisati dom: Najefikasniji trikovi i saveti

by | mart 20, 2023
Kako pravilno usisati dom

Znate li kako pravilno usisati dom? Ako tražite neke od boljih saveta za usisavanje podova, onda ste došli na pravo mesto.

Do kraja ovog vodiča, imaćete nekoliko novih trikova u rukavu za održavanje podova čistim i urednim.

Kako pravilno usisati dom?

Prvo usisajte sve prostirke

Možda mislite da je najbolji način da očistite svoje podove da počnete sa najvećim ili najneurednijim mestom, ali najbolji način za usisavanje je zapravo drugačiji redosled.

Počnite tako što ćete usisati tepihe i krpare, a zatim pređite na podove i pločice od tvrdog drveta. To je zato što će usisivači usisati više prljavštine i prašine sa tepiha nego sa  drveta ili pločica. Osim što ćete uštedeti vreme, ovo će vam uštedeti i novac jer nećete morati da menjate toliko filtera!

Široki lukovi

Usisavanje znači da pod bude što glatkiji i ravnomerniji, tako da je važno da pokrijete veliku površinu kada usisavate. To znači da bi trebalo da pomerate svoj usisivač širokim, kružnim pokretima po podu, umesto da samo usisavate napred-nazad.

Ovo će vam dati najbolje šanse da pokrijete celu površinu poda, minimizirajući nakupljanje prljavštine i olakšavajući usisivaču mogućnost da pokupi svu prašinu i čestice na površini podova.

Kako pravilno usisati dom- Počnite sa uglovima poda

Ako koristite usisivač sa rotirajućom četkom, počnite od ugla  sobe i prođite do centra. Iznenadićete se koliko prljavštine ostane zarobljeno u uglovima i duž zidova. Kada završite sa usisavanjem uglova, pređite na zidove. Očistite zidove počevši od vrha i spuštajući se naniže dok ne dođete do poda. Ako imate postolje ili kalupe oko svoje sobe, usisajte i njih.

Pazite da ne ogrebete pod

Kada usisavate svoje podove, lako se uzbuditi koliko su čisti. Ali ako ne vodite računa, mogli biste da ih izgrebete tokom procesa. Evo nekoliko saveta za izbegavanje ogrebotina:

  • Podesite svoj usisivač na nisku brzinu i uverite se da nije preblizu podu.
  • Nemojte koristiti usisivač sa dodatkom koji ima hrapavu površinu ili je napravljen od metala.
  • Izbegavajte korišćenje četkice na podovima od tvrdog drveta. Ako morate da koristite nastavak za četkicu, uverite se da je napravljen od mekog materijala.

Kako pravilno usisati dom- redovnost

Redovno planirano čišćenje može pomoći da vaši podovi izgledaju najbolje. Učestalost vašeg čišćenja zavisiće od vrsta materijala koji se koriste za izradu vaših podova i načina na koji se oni koriste. Na primer, ako imate vinil pod koji se često koristi, možda ćete ga morati čistiti svake druge nedelje. Ako imate podove od tvrdog drveta koji se koriste samo povremeno za posebne događaje, možda ih neće trebati čistiti mesecima.

Redovno planirano čišćenje može pomoći u sprečavanju oštećenja uzrokovanih nakupljanjem prljavštine i prašine. Redovno planirana čišćenja takođe osiguravaju da se svako prosuto sredstvo odmah očisti pre nego što može da izazove bilo kakvu štetu ili da izazove neprijatan miris od rasta bakterija u oblasti gde su se pojavile.

https://bravacasa.rs/saveti-strucnjaka/uredjenje/kako-da-dom-uvek-bude-uredan-8-navika-koje-imaju-ljudi-koji-u-tome-uspevaju/

 Pobrinite se da podesite vakuum po potrebi

Najbolji način da održite svoj tepih i podove u vrhunskom stanju je korišćenje usisivača sa postavkama usisavanja koje odgovaraju vašem tipu poda. Na primer, ako imate podove od tvrdog drveta, poželećete usisivač sa nižim podešavanjem usisavanja. S druge strane, ako imate tepih, idite na nešto sa većom postavkom usisavanja.

Takođe bi trebalo da budete sigurni da podesite usisivač po potrebi – ako počne da zvuči glasnije nego obično ili počne da izvlači više prašine iz vazduha nego obično, onda je verovatno vreme za podešavanje (ili možda čak i nadogradnju).

Pametno sa dodacima

Naporno radite da bi vaš pod bio čist i uredan, ali ponekad vam je potrebna samo mala pomoć. Tu na red dolaze dodaci.

Priključci su savršeno sredstvo za ulazak na ona teško dostupna mesta: ispod kauča, duž podnih ploča i iza uglova. Takođe su odlični za dostizanje visokih mesta—na primer, na vrhu ormara ili polica—gde se može skupljati prašina.

Postoje dodaci za svaku vrstu površine, uključujući drvene podove, podove od pločica, tepihe, pa čak i presvlake. Postoje i različite vrste dodataka koje možete izabrati: alati koji se okreću poput četkica ili metle; alati koji se mešaju kao četke; alati koji usisavaju; alati koji usisavaju ostatke kao što su kante za smeće ili usisivači sa kesama unutar njih; alati koji uklanjaju prolivenu tečnost sa površina tako da ne stvaraju mrlje (ovo je posebno korisno ako imate kućne ljubimce). Najbolji deo ovih alata? Laki su za upotrebu!

https://bravacasa.rs/preporuke-eksperta/cisto-uredno/kako-da-podovi-budu-blistavo-cisti/

Kako pravilno usisati pod- često postavljana pitanja

Kada usisavate, uvek je dobra ideja da počnete na jednom kraju sobe i da idete ka drugom kraju. Ovo će osigurati da se svi ostaci koji su ostali iza prethodnih napora usisavanja sakupe vašim novim naporima usisavanja.

Kada usisavate, pazite da ne idete prebrzo. Ako to uradite, prašina će samo leteti okolo i otežati kasnije čišćenje. Takođe je važno obratiti pažnju na to na kakvom podu usisavate. Ako je tepih, onda koristite čvrstu četku; ako je drvo ili pločica, onda koristite meku četku.

Da li je bolje pomestiti ili usisati podove od pločica? Odgovor je jednostavan: zavisi. Ako imate kvalitetan pod od pločica sa velikim prometom, onda bi trebalo da koristite metlu. Ako imate pod od pločica sa nižim prometom, usisavanje je verovatno vaš najbolji izbor.

Kako efikasno koristite usisivač?

  1. Prvi korak je da ugasite svetla i otvorite prozore kako biste smanjili prašinu i alergene u vašem domu.
  2. Sledeće, trebalo bi da temeljno usisate svoje podove, počevši od vrha sobe do dole. Ovo će sprečiti da se prašina skuplja na vrhu vaših zidova.
  3. Na kraju, ne zaboravite da pravite pauze kada usisavate duže vreme. Važno je održavati svoje telo zdravim kako bi moglo da nastavi da radi svoj posao!
Lepota i zdravljeTima Miroshnichenko via Pexels