Pohovane rolnice od tikvica sa tunjevinom: Proteinska bomba

by | 14 avgusta, 2023
Pohovane rolnice od tikvica sa tunjevinom

Pronašli smo još jedno preukusno, lagano i brzo letnje jelo – pohovane rolnice od tikvica sa tunjevinom.

Ovo jelo obiluje proteinima i važnim hranljivim sastocima koji su neophodni za pravilno funkcionisanje organizma.

Pohovane rolnice od tikvica sa tunjevinom: Jedite tunjevinu bar jednom nedeljno

Osim što je ukusna, tunjevina ima i brojne zdravstvene prednosti za telo, kosti i mozak. Odličan je izvor proteina, a pritom je niskokalorična namirnica, što je čini idealnom hranom za one koji žele da održe zdravu težinu uz održavanje nivoa energije.

Tunjevina sadrži omega-3 masne kiseline koje pomažu u snižavanju holesterola, jačanju funkcije mozga i poboljšanju zdravlja očiju. Osim toga, odličan je izvor vitamina B12 koji je neophodan za formiranje eritrocita (crvena krvna zrnca). Prednosti sveže i konzervirane tunjevine su obično iste. Međutim, smatra se da sveža tunjevina sadrži nešto više proteina. Ipak, konzervisana tunjevina je pristupačnija i traje mnogo duže.

Kako se pripremaju

Sastojci:

  • 200 g tunjevine u ulju
  • 3 tikvice srednje veličine
  • 4-6 čeri paradajza
  • 60 g sitnog sira
  • 3 jajeta
  • 2 kuvana jajeta
  • 50 g pavlake
  • 1 čen belog luka
  • 40 g brašna
  • pola kašičice mlevene crvene paprike
  • pola kašičice kurkume
  • četvrtina kašičice belog luka u prahu
  • malo sveže mirođije
  • ulje za prženje
  • so po ukusu

Priprema:

  1. Dobro operite i osušite tikvice papirnim ubrusom. Ako su iz organskog uzgoja, ne morate da ih ljuštite. Isecite tikvice na tanke trake, pod dužini. Posolite ih i ostavite po strani da ispuste vodu. Zatim ih dobro ocedite.
  2. Pomešajte brašno s kurkumom, mlevenom paprikom i belim lukom u prahu. Umutite jaja i malo ih posolite. Uvaljajte tikvice najpre u brašno, a zatim u jaja. Pržite ih na ulju zagrejanom na srednjoj temperaturi sa obe strane dok ne porumene.
  3. U međuvremenu pomešjte tunjevinu, sir, pavlaku, sitno iseckana kuvana jaja, ispasiran čen belog luka, mirođiju i sitno iseckan paradajz.
  4. Filujte tikvice i urolajte ih. Možete ih jesti sa salatom od paradajza ili nekom drugom po izboru.

Prijatno!

Biljni ili životinjski proteini: Koji su bolji + recept proteinski puding

 

 

Tetiana Chernykova/shutterstock.com