Uskršnji kolač: Različite uskršnje poslastice širom sveta (+ sjajni recepti!)

by | 7 aprila, 2023
Uskršnji kolač

Uskršnji kolač je tradicionalno slatko jelo koje se priprema u različitim zemljama tokom proslave Uskrsa. Svaka kultura ima svoj jedinstveni recept za ovaj desert.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Julias Torten und Törtchen (@julias_torten)


Pored toga što uskršnju trpezu obeležavaju farbana jaja, šunka, rotkvice, pogača i mladi luk, neizostavni deo svakako je desert. A koji se to slatkiši pripremaju širom sveta, saznate u nastavku.

Uskršnji kolač

Velika Britanija

Velika Britanija takođe ima svoj tradicionalni recept za uskršnju tortu pod nazivom „Simnel torta“. Smatra se jednim od najstarijih engleskih deserta, poznatim i kao uskršnja torta. Ovaj kolač se pravi od slatkog testa koje sadrži suvo grožđe, kandirano voće , komadiće narandže i limuna, kao i začine: cimet i muškatni oraščić. U sredini torte je fil od badema. Nakon pečenja, uskršnji kolač se ukrašava kuglicama od marcipana, koje simbolizuju 12 apostola.

Da biste pripremili Simnel tortu, prvo treba da pripremite testo od brašna, šećera, putera, jaja, suvog grožđa, kandiranog voća, korice narandže i limuna i začina. Zatim se testo podeli na dva dela, od kojih se jedan koristi za izradu podloge torte, a od drugog se pravi fil od badema. Za pripremu fila sitno iseckati bademe, dodati jaje, šećer i limunovu koricu, sve dobro izmešati. Nakon pečenja, fil se stavlja na sredinu torte.Površina je ukrašena kuglicama od marcipana. Svaki ima svoju boju, koja odgovara određenom apostolu.

Poljska

Poljski uskršnji kolač se zove „Babka vielkanocna“. Ovo pecivo ima složeniji recept koji uključuje mleko, puter, jaja, so, šećer, brašno i kvasac. Da bi se poboljšao ukus, u testo se dodaju suvo grožđe, kandirano voće, kora od pomorandže i vanila. Nakon pečenja, uskršnji kolač se ukrašava glazurom.

Za Babka vielkanocna, prvo treba da napravite testo od kvasca od brašna, mleka, jaja, putera, šećera i kvasca.Zatim dodajte suvo grožđe, kandirano voće, koricu pomorandže i vaniliju, sve dobro promešajte. Testo se stavi oko 1-2 sata da naraste na toplom mestu. Zatim se formira veliki okrugli kolač , koji se položi na pleh i stavi u rernu na 45-60 minuta. Posle pečenja ukrasite glazurom, koja se može pripremiti od šećera u prahu i vode.

Portugalski uskršnji kolač

Portugalski uskršnji desert se zove Folar da Pascoa. Ovaj kolač se pravi od slatkog testa koje sadrži brašno, jaja, mleko, šećer, so, puter i kvasac. U testo se dodaju i muškatni oraščić, anis i suvo grožđe.Nakon pečenja, uskršnji kolač se ukrašava crvenim jajima i nanom.

Za Folar da Pascoa, testo sa kvascem se prvo pravi od brašna, jaja, mleka, putera, šećera i kvasca. Dodajte muškatni oraščić, anis i suvo grožđe, promešajte i ostavite testo oko 1-2 sata da naraste na toplom mestu. Zatim se formira okrugla lepinja, rasporedi na pleh i stavi u rernu 30-40 minuta.

Italija

Italijanski uskršnji kolač „Colomba Paskuale“ je slatko i mirisno jelo koje se priprema za Uskrs .Obično sadrži suvo grožđe, kandirano voće, koru pomorandže i vanilu, koji mu daju jedinstven ukus.Za pripremu italijanske uskršnje torte biće vam potrebno brašno, jaja, kvasac, šećer, mleko i puter. Prvo se pomeša brašno sa kvascem i šećerom, zatim se dodaju jaja i mleko i zamesi testo.

U testo se dodaju suvo grožđe, kandirano voće, kora pomorandže i vanilija i ponovo mese. Ostaviti 2-3 sata da naraste, pa staviti u kalup i peći u rerni oko 40 minuta. Nakon pečenja, uskršnji kolač se izvadi iz kalupa i ostavi da se ohladi. Nakon toga, kolač se ukrašava glazurom i posipa kandiranim voćem.

Grčki uskršnji kolač

Grčki kolač pod nazivom „ τσουρεκι “ je takođe tradicionalno uskršnje jelo.Gušće je teksture od italijanske i sadrži mirisni mahlebi, kao i vanilin i mastiku. Makhlebi su zrna divljih trešanja, mlevena u prah, originalnog ukusa gorkog badema, trešnje i mirisa ruže. Masticha je smola stabala pistaća sa ostrva Hios. Da biste napravili grčki uskršnji hleb, biće vam potrebno brašno, jaja, kvasac, mleko, šećer i puter, kao i makhlebi i mastika.

Prvo se pomeša brašno sa kvascem i šećerom, zatim se dodaju jaja i mleko i zamesi testo. Dodajte makhlebi i mastiku, ponovo zamesite testo. Ostavite testo 2-3 sata da naraste, pa ga stavite u kalup i pecite u rerni oko 50 minuta. Grčki uskršnji kolač može biti ukrašen medom i bademima.

Francuska

Francuski uskršnji desert, nazvan „pain de Paques“, razlikuje se od italijanskih i grčkih uskršnjih kolača po svojoj delikatnoj teksturi i slađem ukusu. Sadrži dosta jaja, putera i šećera, kao i suvo grožđe i koricu pomorandže. Da biste pripremili francuski uskršnji kolač, biće vam potrebno brašno, jaja, šećer, mleko, kvasac, puter i suvo grožđe.

Prvo se pomeša brašno sa kvascem i šećerom, zatim se dodaju jaja i mleko, pa se zamesi testo. U testo se dodaju puter, suvo grožđe i kora od pomorandže i ponovo mese. Ostaviti 2-3 sata da naraste, pa raširiti u kalup i peći u rerni oko 60 minuta. Francuski uskršnji kolač može se ukrasiti glazurom i posuti suvim grožđem.

lepotaizdravlje.rsOlga Mazyarkina/iStock/Getty Images Plus via Getty Images